Donderdag 06/05/2021

Bijeenkomst beperkt zich tot "clash der ideeën"

Di Rupo was zelf niet aanwezig. Beeld UNKNOWN
Di Rupo was zelf niet aanwezig.Beeld UNKNOWN

De enige bijeenkomst die gisteren plaatsvond in kader van de preformatiegesprekken is grotendeels beperkt gebleven tot een uitwisseling van ideeën over de responsabilisering van de regio's en de financieringswet. Vooraf was immers afgesproken dat het geen 'beslissingsvergadering' zou worden, benadrukken meerdere bronnen. Ook de afwezigheid van preformateur Elio Di Rupo en verschillende andere partijvoorzitters illustreerde dat.

Di Rupo er niet bij
Het ging dus niet om een plenaire vergadering met de voorzitters, maar om een thematische bijeenkomst met delegaties van drie personen. Bij afwezigheid van Di Rupo stuurde zijn partijgenote Laurette Onkelinx de vergadering. Waals minister Jean-Claude Marcourt nam de leiding van de PS-delegatie op zich.

Peeters en Muyters aanwezig
Ook de samenstelling van de andere partijen liep uiteen. Zo stuurde CD&V zijn voorzitter Wouter Beke en Vlaams minister-president Kris Peeters, voor N-VA schoven voorzitter Bart De Wever, Vlaams minister Philippe Muyters en econoom Koen Algoed aan.

De sp.a-delegatie bestond dan weer uit voormalig minister van Werk Frank Vandenbroucke, Vlaams fractieleider John Crombez en hoofd van de studiedienst Jan Cornillie, terwijl Groen! Kamerlid Stefaan Van Hecke, politiek directeur Pieter De Gryse en Anton Delbarre afvaardigde. Aan Franstalige zijde zaten onder meer staatssecretaris voor Begroting Melchior Wathelet (cdH) en minister van de Franse gemeenschap Jean-Marc Nollet (Ecolo) rond de tafel.

Weinig uitgelekt
Over de inhoud van de gesprekken lekte traditiegetrouw minder uit. Wel laten meerdere bronnen bij de onderhandelingen verstaan dat de vergadering zich beperkte tot een "clash der ideeën". Daarbij zou geen enkele Vlaamse partij het solidariteitsprincipe van de financieringswet in vraag gesteld hebben, maar wel de modaliteiten en de "perverse effecten" die zich nu voordoen. Hoe dan ook legde niemand zijn gesprekspartners een uitgewerkt model voor.

"Geen nieuwe openingen"

Voorts merken Vlaamse bronnen op dat bij de Franstaligen niet meteen nieuwe openingen ontdekt werden. Ze hopen "dat de afwezigheid van verschillende Franstalige kopstukken geen indicatie vormt voor een gebrek aan bereidheid om vooruitgang te boeken". Al werd daar in één adem aan toegevoegd dat vooraf was overeengekomen om de delegaties "vrij in te vullen".

"Cultuur van financiële verantwoordelijkheid"
Geen beslissingsvergadering dus. Wel hebben de Vlaamse delegaties opnieuw uit de doeken gedaan waarom de herziening van de financieringswet en de fiscale autonomie voor hen belangrijk zijn, verduidelijkt een bron. "Het gaat ons erom een cultuur van financiële verantwoordelijkheid te installeren bij alle overheden in dit land."

Milieubeleid
In het debat dat zich tijdens de vergadering ontspon, kwam naast de financieringswet ook de responsabilisering in het arbeidsmarktbeleid en het milieubeleid aan bod, melden meerdere bronnen nog. Over beide punten zou bereidheid bestaan om ook de komende dagen nog voort te praten.

In elk geval zal het verslag van de bijeenkomst nu worden meegenomen naar de plenaire vergadering van preformateur Di Rupo met de partijvoorzitters (plus Laurette Onkelinx). Vandaag zitten zij alweer rond de tafel, dinsdag staan naast een plenaire ook weer thematische vergaderingen op de agenda. (belga/svm)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234