Woensdag 20/11/2019

'Bijbouwen om Picasso te hangen'

Cult. vraagt iemand een hele week lang naar zijn voorkeuren, gewoontes en bizarre trekjes. Deze week: acteur Peter Van den Eede van theatergezelschap De Koe, deze week te zien op het Theaterfestival met het stuk Beckett Boulevard. Vandaag: de kennismaking.

Was u of bent u lid van een culturele vereniging?

"Ik ben stichtend lid van De Koe, al zevenentwintig jaar. Ik heb daarvoor ook wel in andere gezelschappen gespeeld, onder andere een paar jaar bij Het Zuidelijk Toneel toen Ivo van Hove daar stukken maakte. Maar maakt dat je al lid?"

Wat is uw vroegste culturele herinnering?

"Een voorstelling van Tafeltje-dek-je, ezeltje-strek-je, knuppel-uit-de-zak, een sprookje van de gebroeders Grimm. In de polyvalente turnzaal van de gemeentelijke basisschool in Wemmel, waar ik als zes- of zevenjarige toen op school zat. Toen al wist ik dat ik acteur wilde worden. Mijn moeder was daar overigens niet meteen voor te vinden. Mijn vader wel: hij was dichter, hij had daar meer feeling voor."

Welk boek ligt er nu op uw nachtkastje?

"Iets aan te geven? Het is een essaybundel van Julian Barnes. Maar het dagboek van Leonard Nolens ligt er ook. Gewoon, om af en toe in bladeren."

Wat is de mooiste zin die u onlangs hebt gehoord, gelezen of geschreven?

"De afstand spant zich verder open / Tussen ons in zwemt de rivier / En radeloos wordt er gelopen / Van hier naar daar, van daar naar hier." Het is de openingsstrofe van 'De afstand', een gedicht van mijn vader, die dit jaar dertig jaar overleden is. Beckett Boulevard eindigt ermee. Het is een vers dat mij, en mij niet alleen, erg raakt."

Met welk strip- of romanpersonage zou u wel eens een terrasje willen doen?

"Madame Bovary. Ik heb het boek een dertigtal jaar geleden, en dat heeft me toen heel erg geraakt. Dat zou ik haar graag willen vertellen."

Als geld geen bezwaar was, welk kunstwerk zou u dan in uw living willen zien staan, liggen of hangen?

"Moeilijke vraag. Maar ik zou waarschijnlijk voor Les demoiselles d'Avignon van Picasso kiezen: het schilderij dat de belangrijkste kentering in de 20ste-eeuwse kunst is. Het heeft een erg grote invloed gehad, ook op mij. Het is wel nogal groot, maar ik denk dat het nog in mijn living past. En als geld toch geen bezwaar zou zijn, bouw ik een stuk living bij om er die Picasso te kunnen hangen."

In welke cultuurstad dwaalt u het liefste rond, en wat bezoekt u er altijd?

"Parijs. Ik passeer er bijna altijd langs het Centre Pompidou, en onlangs heb ik er ook het vernieuwde Picasso-museum aangedaan. Die man verveelt mij nooit."

Met welke culturele verschijning zou u weleens de nacht willen doorbrengen?

"David Lynch. Want hij is de specialist van de nacht: hij maakt donkere films, en heeft het toch veel over humor. Hij stoort zich ook niet aan logica. Ik denk dat hij contrair is, en een beetje gek - op een goede manier."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234