Vrijdag 23/08/2019

Verenigde Staten

‘Bijbelse’ sprinkhaneninvasie in Las Vegas nu zo groot dat ze te zien is op de weerradar

Beeld Twitter

Grote zwermen sprinkhanen houden Las Vegas in de ban. De invasie ‘van Bijbelse proporties’ overspoelt werkelijk de gokstad. De wolken van sprinkhanen zijn intussen zo groot dat ze waarneembaar zijn op de weerradar.

Zaterdag deelde de weerdienst van Las Vegas beeldmateriaal van de radar op Twitter. “We pikken biologische doelen op”, klonk het. Lees: beestjes. Veel beestjes.

Toen meteorologen de radarbeelden bekeken, dachten ze aanvankelijk dat er sprake was van zware stortregens in het zuiden van de stad. Maar er viel geen spatje uit de lucht? De wolken bewogen ook niet zoals normale regenwolken dat doen.

Door de settings van de radar te veranderen, merkten ze dat ze een ander soort ‘storm’ hadden opgepikt: de sprinkhanenstorm die momenteel de stad teistert. 

Sprinkhanen bij the Strip in Las Vegas deze week. Beeld AFP

De massale aanwezigheid van de insecten in Las Vegas - ze zijn met miljoenen - wordt toegeschreven aan een bijzonder natte lente met bovengemiddeld veel regen in de regio. Las Vegas zelf heeft al meer water te slikken gekregen dan normaal in een jaar. 

“Als we naar het verleden kijken, zien we dat deze diertjes bij natte winters of lentes groeien in aantal onder Laughlin en Arizona”, legt entomoloog Jeff Knight van het ministerie van Landbouw van de staat Nevada uit. “Daarna migreren ze richting het noorden.” Dat de sprinkhanen blijven hangen in de gokstad valt te verklaren doordat zij worden aangetrokken door felle witte ultravioletlichten. Laat die natuurlijk veelvuldig aanwezig zijn in the city that never sleeps.

Beeld AFP

Experts verwachten dat de ongevaarlijke schepsels nog enkele weken blijven. Mogelijk krassen ze pas weer op als de woestijn helemaal opdroogt, en ze daardoor zonder voedsel vallen. Tot dan blijven de inwoners en toeristen in Las Vegas zich vergapen aan de hallucinante zwermen in de stad. Met de mond dicht, dat wel.

Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden