Donderdag 29/10/2020

Onderwijs

Bijbels, rozenkransen, uniformen en erkende diploma's

De Sint-Ignatiusschool in Overijse heeft haar erkenning beet, maar wordt niet erkend door de kerk.Beeld © Eric de Mildt

Het felbesproken ultrakatholieke Sint-Ignatius heeft een erkenning van de Vlaamse overheid gekregen en mag daardoor diploma's uitreiken. Maar het aartsbisdom Mechelen-Brussel accepteert de middelbare school niet. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) onderneemt stappen tegen de school, die forse kritiek heeft op het reguliere katholiek onderwijs.

Klokslag 16.25 uur halen de vijf leerlingen van Sint-Ignatius in het Vlaams-Brabantse Overijse hun rozenkrans boven. Ze moeten vijf Onzevaders en vijftig Weesgegroetjes bidden. Aanvankelijk was hun middelbare school, die in september van start ging, niet erkend door de overheid en mochten er dus geen studiebewijzen worden uitgereikt. Maar op 19 november is daar verandering in gekomen, zo vernam deze krant. De onderwijsinspectie bezocht Sint-Ignatius op 1 oktober en gaf een positief advies af. Wegens een te klein aantal leerlingen krijgt de privéschool wel geen subsidies; daarvoor zijn 83 leerlingen vereist.

Op hun website spreken de bestuurders, die gisteren niet bereikbaar waren voor commentaar, van "verlossend" nieuws. Hun school kwam onder vuur te liggen nadat in juni duidelijk werd dat de leerlingen, die les volgen in de eerste graad, godsdienstles krijgen op basis van de Mechelse Catechismus. Een werk dat dateert van voor het vernieuwende Tweede Vaticaans Concilie en onder meer het scheppingsverhaal doceert. Voorzitter Katrijn Caekaert gaf toen aan dat het geloof de leidraad is voor alle lessen, maar dat voor andere vakken de leerplannen van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen zullen worden gevolgd.

"Eerder dan kinderen van de rest van de samenleving af te zonderen, moet je hen in gesprek laten gaan met andere overtuigingen", zegt Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Ook het aartsbisdom dringt daar op aan en geeft mee dat Sint-Ignatius niet erkend is door de kerk. Bisschoppelijk afgevaardigde Fons Uytterhoeven, die aartsbisschop Jozef De Kesel vertegenwoordigt op onderwijsgebied, spreekt in niet mis te verstane bewoordingen.

"In de eindtermen staat dat er open moet worden gesproken over de evolutieleer en dat creationisme geen plaats heeft. Deze school houdt zich juist aan een strikte lezing van de Bijbel. Wat zij doen, past theologisch en maatschappelijk niet bij ons. Met hun wereldvreemde opvoeding heeft het geloof volgens mij niets te maken. Ik zal nooit voorstellen om hen vanuit het aartsbisdom te erkennen. Laat ik het zo stellen: in Mechelen zijn er een aantal instanties die een islamitische school willen oprichten. Als zij zich sektarisch zouden opstellen, dan is dat gevaarlijk voor de maatschappij. Bij Sint-Ignatius gebeurt dat al voor een stuk."

Uit het reglement van Sint-Ignatius
Leerlingen dragen een marineblauw en grijs uniform, make-up is uit den boze

Het dragen van een scapulier (koord met heiligenafbeelding) en bijhebben van een rozenkrans wordt 'ten zeerste' aangemoedigd

Leerlingen moeten bij inschrijving een attest van hun vormsel meebrengen

Leerlingen moeten een aanbeveling voorleggen van de priester of geestelijke bij wie ze te communie gaan

Anticonceptie

De Sint-Ignatiusschool haalt op haar beurt verschillende keren uit naar het Katholiek Onderwijs. Niet alleen omdat er "atheïsten en moslims" lesgeven, maar ook omdat leerkrachten er hun leerlingen "het gebruik van anticonceptie bevelen". Ook het inschakelen van expertisecentrum Sensoa voor seksuele voorlichting kan op kritiek rekenen van Dries Goethals, die in naam van het bestuur schrijft en voorzitter is van de anti-abortusbeweging Pro Familia. Kritiek die volgens een besluit van de Vlaamse regering niet mag. Zo maakt de school zich schuldig aan oneerlijke concurrentie. "Een schoolbestuur mag geen gebruikmaken van vergelijkingen met, verwijzingen naar of aanvallen tegen een andere onderwijsinrichter", klinkt het in een omzendbrief.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) geeft aan dat de school erkend is omdat de school onder meer de bepalingen rond de eindtermen naleeft en de rechten van het kind respecteert. Wel neemt ze nu twee maatregelen. Zo zal de inspectie een nieuwe controle uitvoeren en zal de Commissie Zorgvuldig Bestuur nagaan of de omzendbrief wordt gerespecteerd. Concreet betekent dit dat wordt bekeken of Sint-Ignatius het Katholiek Onderwijs Vlaanderen heeft aangevallen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234