Vrijdag 06/08/2021
null Beeld AFP
Beeld AFP

Column

Bij winst zal Trump verplicht zijn ongeveer dezelfde politiek te voeren als Hitler

Paul De Grauwe is professor aan de London School of Economics. Zijn column verschijnt wekelijks.

Het gebeurt niet dikwijls maar vandaag, dinsdag 8 november, wordt een historische dag. Zelden is het gevaar voor een terugkeer van de meest rauwe vorm van nationalisme groter geweest dan op deze dag dat de Amerikanen moeten beslissen over de vraag of Donald Trump eerder dan Hillary Clinton president van de VS zal worden.

Paul De Grauwe. Beeld Wouter Van Vooren
Paul De Grauwe.Beeld Wouter Van Vooren

Volgens de opiniepeilingen zijn de kansen van Hillary Clinton om de verkiezingen te winnen groter dan die van Trump. Maar de recente gebeurtenissen rond het brexitreferendum doen mij twijfelen aan de betrouwbaarheid van die peilingen. De vrees blijft nog tenminste 24 uur in mijn geest hangen; de vrees dat het onvoorstelbare werkelijkheid zou kunnen worden.

Hoe zal die onvoorstelbare werkelijkheid van een Trump-overwinning eruit zien?

Het is ontstellend te moeten constateren dat Trump zijn hele verkiezingscampagne gebaseerd heeft op dezelfde kernideeën als die van Hitler tijdens de verschillende verkiezingen die voorafgingen aan de nazimachtsovername.

Ten eerste is het politiek systeem rot en is de politieke elite corrupt (met Hillary Clinton het symbool van die corruptie). Ten tweede zijn er duistere externe en interne krachten die erop uit zijn het eens machtige Amerika indien niet te vernietigen dan toch tot een tweederangs mogendheid te herleiden. Ten derde kan Amerika alleen gered worden door een sterke man zoals Trump, die geen relaties heeft met het corrupte politieke establishment. Hij alleen kan Amerika van de ondergang redden en Amerika weer sterk maken. Vervang Amerika door Duitsland en je verkrijgt de nazipropaganda.

Bij een eventuele verkiezingsoverwinning zal Trump vastgeketend zijn door deze nationalistische propaganda en zal hij verplicht zijn ongeveer dezelfde politiek te voeren als Hitler. De bestanddelen van die politiek werden door Trump trouwens al aangekondigd. Andere zullen zich vanzelf opdringen.

Een eerste bestanddeel is protectionisme. Trump heeft heel duidelijk gemaakt dat hij de bestaande handelsakkoorden die 'unfair' zijn voor Amerika zal vernietigen. Dat geldt voor het Noord-Amerikaanse handelsverdrag (NAFTA), maar het betekent ook dat hij protectionistische maatregelen zal treffen ten aanzien van andere landen waaronder China en Europa. Ten tweede wil hij 11 miljoen illegalen deporteren.

De combinatie van die twee maatregelen zal tot een recessie leiden in de VS (en ook bij ons trouwens). Protectionistische tegenmaatregelen door China en Europa zullen de exportsector in Amerika treffen en de verdrijving van 11 miljoen illegale arbeiders zal vele andere sectoren in Amerika die gebruikmaken van die arbeiders een harde slag toebrengen.

Om die recessie te vermijden zal Trump hetzelfde moeten doen als Hitler, met name een groot programma van openbare werken en militaire uitgaven op het getouw zetten. Als dat allemaal groot genoeg is kan dit beleid zelfs tot een economische boom zorgen die Trump, zoals Hitler tijdens de eerste jaren van zijn regime, immens populair maakt. Wat er nadien zal gebeuren, daar durf ik vandaag niet over na te denken.

Er is één groot verschil tussen Trump en Hitler. Trump zal het Amerikaanse Congres moeten overtuigen om dit nationalistische en protectionistische programma door te voeren, en dat wordt geen gemakkelijke klus omdat in grote delen van de Republikeinse partij een aversie bestaat tegenover protectionisme en grote overheidsuitgaven. Hitler kende geen problemen met 'checks and balances' en slaagde er snel in het Duitse parlement uit te schakelen.

Als Trump de verkiezing wint, en ik durf vandaag nog altijd hopen dat dit niet zal gebeuren, blijft er alleen nog de kracht van de Amerikaanse democratische instellingen over om ons te redden van een groot onheil.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234