Vrijdag 18/06/2021

'Bij VHM is een verrottingsstrategie bezig'

Brussel

Belga / Eigen berichtgeving

Douglas De Coninck

'Voorlopig ga ik nog door, maar optimistischer word ik er niet op. Hier is een verrottingsoperatie bezig.' Voorzitter Bob De Ridder van de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij (VHM) is 'totaal niet onder de indruk' van de 'belastende dossiers' waarmee de CD&V-fractie in het Vlaams Parlement gisteren uitpakte.

De CD&V-fractie vroeg gisteren bij monde van Carl Decaluwé voor de tweede keer in enkele maanden tijd om het ontslag van De Ridder. Aanleiding zijn "vier nieuwe dossiers" waarin die volgens Decaluwé "buiten zijn boekje ging". De Ridder hielp in 2001 bemiddelen bij een minnelijke schikking met een ex-commissaris van bij De Izegemse Bouwmaatschappij. Decaluwé kon onthullen dat de man zes maanden langer werd uitbetaald. "Dat kan noch juridisch, noch in het kader van behoorlijk bestuur worden verantwoord." Decaluwé beschuldigt De Ridder er eveneens van ervoor te hebben gezorgd dat de directrice van een sociale-huisvestingsmaatschappij (shm) in Blankenberge haar intrek kon nemen in een flat van de shm. Voorts pakte Decaluwé uit met twee dossiers over 'Hulp in Woningnood' in Berlare. De Ridder zou ervoor hebben gezorgd dat het loon van de zaakvoerder - tegen de wens van de raad van bestuur in - werd opgetrokken en zou ook de controle van seniorenwoonsten "moedwillig vertraagd" hebben. "Hij komt telkens onrechtmatig tussen in de dagelijkse werking van de huisvestingsmaatschappij. CD&V vraagt dat de minister ingrijpt en Bob De Ridder ontslaat." De Ridder deed de aantijgingen gisteravond tegenover De Morgen af als "bullshit".

De Ridder: "In Blankenberg ontdekten we dat de directrice ten onrechte een woning van de shm huurde. Om daar een eind aan te maken werd het bestaande contract vervangen door een ander, waardoor zij op 30 juni 2004 uit die woning zal móéten. Hadden we dat niet gedaan, dan waren we vertrokken voor een lange procedure en was er niets veranderd. In Berlare was er al twee jaar een conflict tussen de shm en een aannemer over een laag beton, waardoor die seniorenwoningen maar niet opgeleverd geraakten. Ik heb toen gezegd: 'Jongens, laat dat hier eens vooruitgaan.' Is dat dan 'inmenging'?"

De Ridder zegt "totaal niet wakker te liggen" van de dossiers, maar wel van de sfeer die bij de VHM heerst. "Paul Michel, de topambtenaar van wie rapporten van de dienst interne audit van de Vlaamse regering aantoonden hoe hij jarenlang fraude tolereerde, zwaait nu opnieuw de plak. Hij en zijn vriend Decaluwé voeren een verrottingsstrategie."

In heel wat door CD&V geregeerde shm's, zoals de KBM in Beringen of Veilig Wonen in Aalst, fraudeerden de kaderleden er de voorbije jaren vrolijk op los: ze bouwden luxueuze huizen voor zichzelf, lieten de gemeenschap opdraaien voor de duurste BMW's of voor business seats bij voetbalclubs. "In die tijd was Decaluwé ondervoorzitter van de VHM", zegt De Ridder. "Hij dekte al die gevalletjes samen met Paul Michel toe. En nu komt die man voor de dag met 'belastende dossiers'? Het is niet te geloven. Al die vroegere misbruiken, daar hebben we door mensen als Decaluwé en Michel nooit wat aan kunnen doen. Maar áls je dan eens iets onderneemt, bots je op ambtenaren, komma's en Decaluwés. We zullen er nooit geraken, vrees ik."

Minister van Huisvesting Marino Keulen is niet van plan in te gaan op de vraag van CD&V. "De zogenaamd bezwarende dossiers die Decaluwé aanhaalt, zijn genuanceerder dan dat", aldus Keulen. "Ik geef wel toe dat De Ridder, die uit de privé-sector komt, een nogal actieve stijl heeft. Hij zou misschien beter wat voorzichtiger worden. Zijn stijl heeft ook te maken met het feit dat hij in 2001 als crisismanager werd aangeworven nadat een aantal schandalen bekend was geraakt."

VHM-voorzitter Bob De Ridder onder vuur door CD&V vanwege 'belastende dossiers' die dat niet echt lijken te zijn

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234