Zaterdag 25/01/2020

Antwerpse sp.a

Bij socialisten is het niet altijd man tegen man

Beeld © Belga

Morgen beslist de Antwerpse afdeling van sp.a wie de nieuwe fractieleider wordt van de afdeling. Zowel huidig voorzitter Yasmine Kherbache als Monica De Coninck geven aan dat ze de functie wel zien zitten. Daarmee is het conflict nog niet van de baan.

Morgenavond stellen Inga Verhaert en Robert Voorhamme hun intern rapport voor aan de leden van het Antwerpse sp.a-partijbestuur. Daarin hebben ze gepeild naar wie de nieuwe fractievoorzitter in Antwerpen moet worden. Namen kunnen ze nog niet geven, maar het gaat naar verluidt de goede richting uit. "Iedereen wil hier zo snel mogelijk uitgeraken", zegt Verhaert. Zij is de running mate van voorzitter Bruno Tobback tijdens de nationale voorzittersverkiezing.

Het rapport kwam er nadat Antwerps fractieleidster Yasmine Kherbache vorige maand haar ontslag op tafel legde. Officieel omdat ze de combinatie van al haar functies - parlementslid, fractieleider en lokaal voorzitter - te vermoeiend vond, officieus omdat het niet meer boterde binnen de afdeling. Niet iedereen vindt dat Kherbache bijvoorbeeld Movement X, de burgerrechtenbeweging van Dyab Abou Jahjah, openlijk moet steunen. Over het verbod op hoofddoeken achter de Antwerpse loketten was er eerder ook al een heftige clash tussen Kherbache en Monica De Coninck.

Uitgerekend De Coninck stelt dinsdag ook een vernieuwingsplan voor over de toekomst van de afdeling. In opdracht van het partijbureau maakte ze een analyse van hoe de partij zich in de toekomst moet organiseren. "Wie de kar wil trekken, zal zich achter dat plan moeten scharen", zegt De Coninck.

Hoewel ze begin februari aangaf dat ze geen ambitie had om de Antwerpse afdeling te trekken, houdt ze de deur nu wél op een kier. "Ik heb nooit naar macht op zich gestreefd, zo zit ik niet in elkaar. Maar als er moeilijke opdrachten zijn, dan neem ik de handschoen op", zegt De Coninck.

Ze beseft dat haar vernieuwingsplannen heel wat hebben losgeweekt. "Elke vernieuwing is emotioneel. Ik zou perfect kunnen zeggen dat ik het mij niet meer aantrek. Maar daarvoor is mijn verantwoordelijkheidsgevoel te groot."

Nieuw in de oppositie

Toch lijkt het er op dat Kherbache de grootste kans heeft om effectief aan de macht te blijven in Antwerpen. Niemand eist dan ook dat ze effectief haar fractieleiderschap opgeeft. En nu de rust wat is teruggekeerd, is Kherbache naar verluidt bereid om de afdeling zelf te blijven leiden.

Bovendien krijgt Kherbache nationaal de steun van John Crombez, de gedoodverfde opvolger van voorzitter Bruno Tobback, en van Freya Van den Bossche. Antwerps ondervoorzitter Frank Geudens neemt het zelfs openlijk voor haar op. "Sommigen zijn wat ontgoocheld in Yasmine, maar ik werk heel goed samen met haar. In elk huishouden rommelt het wel eens. Natuurlijk hebben we de voorbije twee jaar onze problemen gehad. Maar dan vooral omdat we het niet gewend waren om oppositie te voeren. Bovendien was Yasmine redelijk nieuw in de politiek. Misschien hadden we haar in het begin beter moeten ondersteunen. Vergeet niet dat we het plotseling zonder Patrick Janssens, die alles domineerde, moesten stellen."

Niet alleen in Antwerpen, maar ook op nationaal niveau blijft de ruzie binnen sp.a voortduren. Een heel weekend lang deelden Crombez en Tobback sneren uit naar elkaar. Zo beweerde Crombez in De Standaard dat Tobback hem had gevraagd om zich geen kandidaat te stellen, maar de voorzitter ontkende dat meteen. Ondertussen schoten linkse kopstukken, onder wie gewezen minister Luc Van den Bossche, in andere kranten met scherp op de sp.a-top. Door de voortdurende tweestrijd aan de top blijft de partij de deur openzetten voor kritiek.

En dat net nu de partij het opmerkelijk goed doet in de peilingen. Want sp.a zit op 16,4 procent, 2 procent meer dan de verkiezingsuitslag. Dus op zich heeft het publiek oor naar de linkse boodschap. Alleen heeft de partij die vooruitgang wellicht eerder te danken aan het gekibbel tussen de coalitiepartners dan aan haar eigen goede oppositiewerk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234