Woensdag 06/07/2022

'Bij schorsing stort wereld in'

De Disciplinaire Commissie van de Belgische wielerbond vraagt twee jaar schorsing voor Greg Van Avermaet (29) voor zijn betrokkenheid in de zaak-Mertens. 'Waar is het bewijs?', countert zijn advocaat, die de vrijspraak eist. Op 7 mei volgt het eindoordeel. In afwachting wil Van Avermaet zich nog één keer dubbel plooien in de Amstel, in dienst van Gilbert.

Twee jaar schorsing, het schrappen van alle resultaten die Greg Van Avermaet sinds 2012 heeft behaald, een geldboete van 262.500 euro - dat is 70 procent van het jaarloon dat de renner in 2012 verdiende - en het betalen van de zittingskosten van de Disciplinaire Commissie van de Belgische wielerbond, namelijk 4.000 euro of 2.000 euro per zitting. Dat is de straf die bondsprocureur Jaak Fransen gisteren vorderde tegen wielrenner Van Avermaet.

De renner uit de BMC-stal wordt beticht van het gebruik van verboden middelen en methodes. Hij zou cortison hebben geïnjecteerd op 29 maart 2012, drie dagen voor de Ronde van Vlaanderen, waar Van Avermaet vierde zou worden. Op 11 april, dag van de Brabantse Pijl, zou Van Avermaet een nieuwe injectie met Diprophos, een merknaam voor cortison, hebben gekregen.

Verder kreeg Van Avermaet volgens de procureur op 10 april twee flacons van 100 milliliter Vaminolact toegediend. Het babymedicijn is niet verboden, de toegestane hoeveelheid (meer dan 50 milliliter in minder dan zes uur) en de toediening ervan (via infuus) zijn dat wel.

De bewijslast die het bondsparket gisteren aanvoerde was dun. Fransen baseert zich op mailverkeer tussen 'ozondokter' Chris Mertens uit Rotselaar en Greg Van Avermaet. De verdediging vroeg naar bewijzen en advocaat Johnny Maeschalck, die nog maar eens de manier hekelde waarop het onderzoek door het parket van Leuven werd gevoerd, vroeg resoluut de vrijspraak.

Op donderdag 7 mei volgt het verdict. Reken je op de vrijspraak?

Van Avermaet: "Ik geloof in rechtvaardigheid. Ik heb nooit iets met doping te maken gehad. Ik heb een probleem met de hiel, maar dat heb ik nooit willen misbruiken. Mijn resultaten spreken voor zich. Ook na het bekend worden van deze zaak (op 28 februari, de dag van de Omloop, MG) heb ik nooit doping nodig gehad om goed te presteren.

"Ik heb geen extreme prestaties geleverd in koersen. Ik sta er van januari tot oktober. Het was moeilijk om na het bekend worden van deze zaak naar buiten te komen, maar ik ben blijven koersen. En mijn resultaten bewijzen dat ik geen doping nodig heb. Ik reken op de vrijspraak. Bij slecht nieuws stort mijn wereld in."

De kopzorgen rond de zaak-Mertens hadden vreemd genoeg geen invloed op jouw prestaties. Puur cijfermatig ben je aan je beste voorjaar ooit bezig.

"Ja, alleen de kroon ontbreekt. Alweer. Het is hetzelfde liedje als de voorbije jaren: vaak dichtbij, telkens net niet. Een ritzege in Tirreno-Adriatico is ook mooi, daar niet van. Maar het is geen klassieker. Geen monument. Liever had ik de Ronde van Vlaanderen gewonnen of Parijs-Roubaix. De twee koersen die me na aan het hart liggen, waarin ik het als uitgesproken kopman moest waarmaken en waar ik sportief op afgerekend word. Het werd twee keer een derde plaats. Ook niet slecht, natuurlijk."

Wat heeft dit voorjaar jou geleerd?

"Dat ik opnieuw wat dichter aanleun bij de wereldtop. Ik heb een volgende stap gezet. Je hebt renners bij wie het allemaal zoveel makkelijker lukt. Kometen. Razendsnel in hun rush richting sterrendom, maar ook even vlug vatbaar voor verval. Zo ben ik niet. Ik doe het stelselmatig, in fases. Met mij moet je geduld hebben. (lacht) Zeker voor wat die eerste grote overwinning betreft. Ik trek me dan ook op aan mijn geleverde prestaties. Zo niet, dan kan ik er maar beter mee stoppen."

Wielerfans lijken dat geduld ook op te brengen. Je krediet is groter dan dat van sommige andere renners.

"Omdat iedereen ziet dat ik hemel en aarde beweeg. Ik maak constant mee de wedstrijd, koers attractief..."

Dom en naïef, klinkt het weleens. 'Van Avermaet woekert te veel met zijn krachten.'

"Achteraf is het makkelijk analyseren. En de winnaar heeft altijd gelijk. Voor een goed begrip: ik heb een paar jaar grondig nagedacht over mijn koersstijl. Moet ik niet wat zuiniger te werk gaan? Gewoon volgen? Een beetje zoals Sep Vanmarcke het deed in de Ronde. De conclusie was dat ik me dan in 90 procent van de gevallen liet ringeloren en de beslissende vlucht miste. Op den duur loop je achter de feiten aan en ga je nog meer nadenken. Daar had ik geen zin in.

"Ik ben een coureur die koerst op intuïtie en zijn gang moet kunnen gaan. Dus blijf ik mijn temperament trouw. De vaststelling is ook: ik ben snel na een loodzware race, maar niet snel genoeg om het in een rechtstreeks duel te halen van Kristoff of Degenkolb. Jongens die nota bene massaspurten winnen in grote ronden. Ik moet ze altijd kwijtspelen."

Nog last gehad van die spectaculaire koprol in de E3 Harelbeke?

"Neen. Dat ligt achter me. Gelukkig brak ik niets. Ik heb echt geluk gehad. Kijk maar wat Tom Boonen en Fabian Cancellara overkwam. Dan heb je een prima voorbereiding genoten, ben je klaar voor je klassiekers en kleef je plots uitgeteld aan het asfalt. 'Fuck, daar gaat mijn voorjaar', vloekte ik binnensmonds toen ik daar in Anzegem op mijn gat zat. Als je zo lang hebt moeten vechten voor je statuut en dan eindelijk het volle vertrouwen krijgt van de ploeg, dan wil je dat voor geen geld ter wereld beschamen."

Dat is niet gebeurd. Zelfs in Parijs-Roubaix reed je nooit sterker.

"Het blijft voor mij de lastigste koers van het jaar. Ik lever er altijd een enorm gevecht tegen mezelf. Nergens anders kom ik zó uitgewoond over de streep als op de velodroom. Mijn lichaam moest toch wel een beetje recupereren. Daarom paste ik voor de Brabantse Pijl. Ik heb die koers er ooit nog bijgenomen, hoor. Met goede benen zelfs. Maar mijn honger is soms groter dan mijn maag. Ik wil niet zomaar starten in Leuven en bij de eerste doortocht aan de finish in Overijse afdraaien richting teambus. Als ik start, is het om te winnen."

Geldt dat ook voor zondag, in de Amstel?

"Zeker. Maar daar wordt het anders. In Vlaanderen en Roubaix droeg ik als enige kopman de volle verantwoordelijkheid, nu komt 'Phil' (Philippe Gilbert, JDK) erbij."

Gilbert, hij weer.

"Ach, er is al zoveel over gezegd en geschreven, maar in de Gold Race van vorig jaar en op het WK in Ponferrada hebben we bewezen dat we sportief matchen. Ik blijf het een luxe vinden om de finale met twee volwaardige kopmannen te kunnen rijden. Het verdeelt de druk. Weet je, ik had ook kunnen passen voor de Amstel. Maar ik rijd die koers heel graag. Lang hebben ze niet moeten aandringen binnen de ploeg."

Met welke pikorde stormen jullie de Cauberg op?

"Dezelfde als die van twaalf maanden geleden. Gilbert is de kopman, hij kan rekenen op mijn onvoorwaardelijke steun. Niet dat ik zelf geen ambitie meer heb. Ik ga voor een goed resultaat. Maar als je de Gold Race al drie keer hebt gewonnen, start je sowieso als favoriet. (knipoog) Net zoals ik een trapje hoger zou staan dan Gilbert bij de start van de Ronde van Vlaan-deren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234