Dinsdag 13/04/2021

AchtergrondReuzegom

Bij Reuzegom moest het elk jaar nog iets sadistischer: ‘Ik kreeg een opdracht tot ontmaagding’

Blokhut Cardon in Vorselaar, waar Sanda Dia (20) en twee andere schachten neergezet werden in een put met ijswater, waarop Reuzegommers hun grote en kleine behoeften deden op hen. Beeld Tine Schoemaker
Blokhut Cardon in Vorselaar, waar Sanda Dia (20) en twee andere schachten neergezet werden in een put met ijswater, waarop Reuzegommers hun grote en kleine behoeften deden op hen.Beeld Tine Schoemaker

Ooit hield een doop bij studentenclub Reuzegom in dat de schacht een emmertje zand moest gaan uitstrooien in een café. Nieuwe documenten die De Morgen kon inkijken maken melding van drugs en seksueel misbruik. ‘Je staat er niet meer bij stil. Je doet dat gewoon. Zoals met die coke.’

Op HUMO.be verscheen gisteravond een reactie van Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx (CD&V) op de betrokkenheid van haar zoon Joachim Meeusen bij Reuzegom. Meeusen was een van de 22 jongens in de WhatsApp-groep waarin die avond een filmpje werd gepost van drie schachten. Ze werden naast blokhut Cardon in Vorselaar neergezet in een put met ijswater. Sanda Dia (20) en de twee anderen moeten er halfnaakt een hele namiddag en avond in blijven staan. Op het filmpje is te zien hoe Reuzegommers hun grote en kleine behoeften doen op de schachten.

Meeusen zat op dat ogenblik in Parijs vanwege een Erasmus-uitwisseling. Het was Cathy Berx zelf die haar zoon het tragische nieuws moest melden. “Ik heb hem nooit zo hard horen huilen als toen”, zegt ze tegenover Humo. “Hij was er kapot van. En dat is hij nog altijd.” Ze zegt ook: “Mijn zoon wordt niet genoemd in het gerechtelijk dossier.”

Maar dat is niet helemaal waar.

Seks en drugs

Joachim Meeusen behoort niet tot de achttien Leuvense (ex-)studenten van wie het parket in Hasselt de doorverwijzing vordert naar de correctionele rechtbank. In het gerechtelijke dossier zit wel een verklaring die de toen 19-jarige Joachim kort na het drama aflegde tegenover de politie. Hij werd daarbij geflankeerd door zijn advocaat, de Antwerpse strafpleiter Walter Damen. De Morgen kon kennis nemen van het het proces-verbaal. De politie vraagt Meeusen of het gebruikelijk is dat er tijdens dooprituelen op schachten wordt geürineerd.

Joachim Meeusen: “Ja, dat wordt gedaan. De schachten liggen dan op de grond. Buiten tijdens de doop gebeurt dat niet.”

Is het gebruikelijk, vraagt de agent, dat in iemands kot waterleidingen worden afgesloten, zodat de schacht zich niet kan herstellen van zijn kater?

Antwoord: “Toen ik werd gedoopt heeft men een deur afgeplakt zodat ik niet bij de waterkraan kon.”

Hebt u zelf al op schachten geürineerd?

Antwoord, na ruggespraak met zijn advocaat: “Dat wens ik te ontkennen noch te bevestigen.”

Meeusen was ‘scriptor’ bij Reuzegom. Hij moest verslagen opstellen van vergaderingen en “het balboekje bijhouden”. Hij behoort niet tot de achttien Leuvense (ex-)studenten van wie het parket in Hasselt de doorverwijzing vordert naar de correctionele rechtbank. Hij zat die avond in Parijs in het kader van een Erasmus-uitwisseling.

Of er, vraagt de agent, weleens seksuele handelingen plaatsvinden tijdens zo’n doop?

Meeusen: “Dat kan gebeuren. Tijdens mijn doop, het jaar daarvoor, kreeg ik een opdracht tot ontmaagding. Ik moest pijpen en poepen. Ik was tot dan toe zelf nog maagd. Je wordt op zo’n doop tot op een punt gebracht dat je niet meer weet wat je aan het doen bent en er ook niet meer bij stilstaat. Je doet dat gewoon. Zoals met die coke.”

Emmer zand

Niet alleen coke is voor de Reuzegommers en hun schachten, vaak pas 18 jaar oud, de gewoonste zaak. In de WhatsApp-conversatie waarmee de laatste uren van Sanda Dia zijn gedocumenteerd wordt ook gesproken over 10 gram weed. Het is de vraag waar velen mee blijven zitten. Hoe de in 1946 door Hugo Schiltz opgerichte Antwerpse studentenclub, genoemd naar een passage uit het Borgerhoutse Reuzenlied (“Keere weerom Reuzegom”), ooit is kunnen afglijden naar dit.

N-VA-politicus Theo Boel uit Duffel was preses bij Reuzegom in 1975-1976. Hij leest de kranten en zegt maar één woord te hebben: beschamend.

Theo Boel: “Het ergste dat in onze tijd werd gedaan, was schachten opdragen om een foto van hun bloot gat te gaan maken in de fotocabine in het station van Leuven. Wat we ook deden was een schacht naar een café sturen om er een emmer wit zand over de vloer uit te gieten. Dan moest een andere schacht, die natuurlijk van niks wist, naar datzelfde café gaan en vragen: ‘Moet er hier nog zand zijn?’ Het was altijd ludiek, studentikoos. We belden ook eens een school, zeiden dat we van het ministerie waren en dat we iedereen de dag erna zouden komen ontluizen. (lacht) En dat kwam dan in de krant.”

“Ik herken niets, maar dan ook totaal niets meer. Ik lees dat het nu een elitaire club is. Wel, vroeger niet. Ik ben zoon van een dokwerker.”

‘De goede oude tijd’

Zeven maanden voor het drama in Vorselaar moesten de Reuzegommers tijdens een bijeenkomst in hun stamcafé In den Boule een ‘schachtentemmer’ verkiezen. Het is elk academiejaar opnieuw een begeerde titel. De schachtentemmer is degene die het scenario van de doopavonden mag schrijven. Je kan maar één keer schachtentemmer zijn, en de laatste jaren werd deze verkiezing altijd gewonnen door wie in zijn speech nog meer brutaliteit aankondigt dan bij de vorige edities.

En dat is wat Alexander G. alias Janker, die avond in mei doet. Uit de print van zijn speech: “Geachte commilito’s. Shrek, Placebo, Uno, Babylon. Stuk voor stuk temmers die hun sporen hebben achtergelaten. Het temmerschap bij de Reuzz is dan ook een vak apart, iets ongewoons, iets unieks. Maar dit is nog altijd de Reuzz, hier wordt niet aan liefdadigheid gedaan in ruil voor een stem, hier en daar. En dat fundament, dat fantastisch kenmerk, gaan we hier toch niet verloochenen?”

Blokhut Cardon Beeld Tine Schoemaker
Blokhut CardonBeeld Tine Schoemaker

Het is deze eerder al gedeeltelijk uitgelekte tekst waarin G. spreekt over “onze goede Duitse vriend Hitler” en ook nog zegt: “Er zijn twee soorten mensen. Leiders en diegenen die luisteren naar de leider. Ik ben een geboren commandant, niet bevoegd om slaafje te spelen, maar geboren om te deligeren (sic, DDC). Ik wil er volgend jaar een echt bruut jaar van maken, teruggaan naar de tijd van Uno, tegenwoordig al genoemd als de goede oude tijd.”

Wie is Uno?

Uno is een van de beter bewaarde geheimen van Reuzegom. Hij en Babylon zijn blijkbaar de meest wreedaardige schachtentemmers van de voorbije jaren. In 2016-2017 en 2017-2018 waren Julien D.V. (Placebo) en Arthur G. (Shrek) de temmers. Zij waren allebei aanwezig in de blokhut, gingen mee op de schachten schijten en urineren. Het parket vraagt hun doorverwijzing.

Babylon en Uno zijn intussen afgestudeerd. Babylon runt in de Noorderkempen z’n eigen bedrijf. Zijn echte naam is Pieter K. “Ik vind het heel erg wat Sanda is overkomen”, zegt hij. “Ik was inderdaad Babylon, maar dat is al een aantal jaren geleden en in de jaren nadat ik schachtentemmer was, was ik niet meer zo actief bij Reuzegom. Ik ken in elk geval niemand van de generatie van 2018. In onze tijd was het anders.”

Twee maanden onderzoek bij het parket in Turnhout en nog eens een jaar bij dat in Hasselt heeft nog altijd niet duidelijk kunnen maken wie Uno was. Reuzegommers zweren elkaar eeuwige trouw. Die eed lijkt bij de achttien verdachten sterker aanwezig dan schuldinzicht rond de dood van Sanda.

Metaalschilfers

Bij de meeste Leuvense studentenclubs staan de organogrammen online. Bij Reuzegom is dat niet zo. En als dat ooit zo was, zijn alle lijsten offline gehaald. In het rond de dood van Sanda Dia opgebouwde dossier ontbreekt een ledenlijst die toelaat na te gaan onder wiens impuls het door de jaren heen ging ontsporen. Doen alsof het allemaal begonnen is met de generatie 2018-2019 klinkt niet erg geloofwaardig.

In 1999 wordt Kevin, een student TEW aan de UFSIA, door z’n twee ‘meesters’ bij de Antwerpse club Andoverpia meegenomen naar de fuif van Reuzegom in Leuven. Hij krijgt een pintje aangereikt door een Reuzegommer en zegt later: “Na amper één biertje kreeg ik plots stekende buikpijn.” Hij moet later die nacht bloed braken. Kevin belandt in het ziekenhuis waar wordt vastgesteld dat hij metaalschilfers van 2 tot 3 millimeter in z’n maag heeft zitten. Iemand heeft die in z’n bier gedaan. Als de Reuzegommers worden aangesproken, is er niemand die kan zeggen wie dat zou kunnen zijn geweest.

De inmiddels gewiste website van Reuzegom laat via waybackmachine.org een poll zien onder de leden in 2004: ‘Have you ever tasted your own cum?’ (‘Heb je ooit je eigen sperma geproefd?’)

Spekkie, het varken

In de aanloop naar de doop van 2009 komt schachtentemmer Nicolas A. alias Dettol met het idee dat de schachten maandenlang beurtelings zorg moeten dragen voor een biggetje, dat Spekkie wordt genoemd. Ze moeten het dier verzorgen op hun kot. Om de week wordt Spekkie naar een andere schacht gestuurd, die zich dan moet zien te beredderen met voedsel en uitwerpselen. Drie dagen voor de doop moeten de schachten het varken Dettol doen drinken. Op de avond zelf wordt Spekkie dood geschoten met een karabijn.

Als in 2013 beelden van het varken online verschijnen, reageert dierenrechtenorganisatie Gaia. “Wij hebben toen klacht ingediend”, zegt Michel Vandenbosch. “Het Leuvense parket volgde ons, maar uiteindelijk zijn de Reuzegommers via de afkoopwet aan vervolging ontkomen. Ze hebben elk 400 euro betaald.”

Met de glimlach, volgens een bron die het Leuvense studentenmilieu goed kent: “Reuzegom werd tijdens die rechtszaak geflankeerd door advocaten die allemaal werden gefinancierd door oud-leden. Je moet er geen zotte complotten van maken, maar het is wel zo dat veel ex-leden een mooie carrière hebben gemaakt en dat er een zeker onderling netwerk bestaat. Op het jaarlijkse bal van de club komen oud-leden graag laten zien hoeveel geld ze hebben en kunnen uitgeven.”

De bedenkers van de doop met het varken waren F.H. (alias Föhne), X.W. (aPied) en F.P. (Ghole). F.H. is vandaag financieel adviseur bij een Nederlandse multinational, X.W. werkt bij een grote farmaceutische onderneming en F.P. heeft een goed draaiende tandartspraktijk in de Kempen. N. A., preses dat jaar, bekleedt een topfunctie bij een farmamultinational.

Michel Vandenbosch: “We hebben toen van de preses van 2013 een schriftelijke verklaring bekomen dat Reuzegom nooit nog gewervelde dieren zou gebruiken tijdens dooprituelen. Of dat iets betekent is een andere vraag. Een andere Leuvense studentenclub liet z’n schachten enkele jaren later konijntjes adopteren. Die moesten ze dan tijdens de doop de nek omwringen.”

Pintje met urine

Volgens een bron in het Leuvense studentenmilieu is een schacht bij Reuzegom iets anders dan bij andere studentenclubs: “Om bij dat clubje te komen, moet je niet alleen een mensonterende doop doorstaan. Je moet jezelf als schacht heel het jaar compleet laten gebruiken en misbruiken. Op de gekste momenten bellen je superieuren je dat je mag afkomen om hun kot te kuisen, eten te brengen. Elke maandag ga je jezelf doodzuipen in het stamcafé. Je krijgt de ranzigste pinten voorgeschoteld die ze kunnen vinden. Je moet de meest onmogelijke ad fundums doen en voor elf uur lig je gegarandeerd al te spuwen in de goot van de Vaartstraat in Leuven. Vraag je niet aan je meerdere of je een sigaret mag opsteken en die ziet dat? Sigaret uitdoen en opeten.”

Jezelf aanmelden doe je volgens deze bron op een cantus, een zuippartij aan het begin van het academiejaar. Dat ook Sanda Dia het deed, was mogelijk vanwege zijn vriendschap met Joachim M. Ze speelden samen in dezelfde voetbalploeg in Edegem.

Onze bron: “Niet iedereen lukt het om die eerste cantus uit te zitten. Daar moet je de eerste keer al de meest ranzige dingen laten gebeuren. Half verschraalde pinten waarin is gepist en waar een paar peuken in drijven ad fundum drinken is een klassieker.”

Brutaliteit lijkt bij Reuzegom al heel lang de norm te zijn, maar ouders schijnen er net als de universiteit al jaren van weg te kijken.

De moeder van Jef S., alias Flodder, van wie de doorverwijzing naar de rechtbank wordt gevorderd, is naast magistrate ook docente strafrecht aan de KU Leuven. Léon L., alias Strontvlieg, is de zoon van Xavier L. Die was preses bij Reuzegom in het academiejaar 1991-1992. Een andere Reuzegommer, die zelf niet op de doop aanwezig was, maar wel in de WhatsApp-groep zat, werkt bij het instituut voor Internationaal Recht aan de KU Leuven. Het parket vraagt zijn doorverwijzing niet. Van Arthur V. alias Sondage, vraagt het dat wel. V. behaalde deze zomer zijn magna cum laude aan de KU Leuven.

null Beeld Tine Schoemaker
Beeld Tine Schoemaker
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234