Woensdag 12/05/2021
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntCathy Galle

Bij het bepalen van de fusiebubbel zullen ouders met kinderen harde keuzes moeten maken

Cathy Galle is journalist.

We mogen zondag Moederdag bij moeder vieren. Zo werd aanvankelijk de sociale versoepeling woensdag nogal jubelend uitgelegd. De opluchting was groot, vooral bij moeders overal te lande, die nu niet anders verwachten dan dat hun kinderen op bezoek komen. Behalve in Antwerpen, want daar vieren ze Moederdag in augustus.

Het is zeker een mooie geste van de regering. Wie de lockdownmaatregelen al weken mooi opvolgde – nog altijd de grote meerderheid – heeft zijn of haar moeder al bijna twee maanden niet gezien. Maar hoe luid het gejubel woensdag ook klonk, toch kwam bij velen al snel de ontnuchtering. Je moeder zondag zien, kan nogal wat consequenties hebben.

Daarvoor moeten we eerst goed begrijpen wat de Veiligheidsraad exact heeft beslist. Ieder van ons zit in een bubbel met de personen met wie we onder één dak wonen. Die bubbel mogen we vanaf zondag laten fusioneren met een andere bubbel die uit maximaal vier personen bestaat. De mensen binnen de gefusioneerde bubbel mogen enkel contact met elkaar hebben. Dat is nodig om bij een uitbraak snel te kunnen traceren wie nog getest moet worden.

We moeten dus heel goed nadenken over welke fusie we aangaan. En wie goed nadenkt, komt onvermijdelijk tot de conclusie dat het beter is een functionele fusie aan te gaan. Onze nieuwe bubbels gaan we, naar alle waarschijnlijkheid, nog een hele tijd moeten aanhouden. We kiezen dan ook beter mensen dichtbij dan iemand die pakweg 60 kilometer verderop woont. Ook al is dat dus je moeder.

Bovendien moet met alle leden van het gezin rekening worden gehouden. Dus ook de kinderen. Die hebben het in deze crisis sowieso heel zwaar. Ze missen hun vriendjes, moeten de hele tijd thuis blijven, en het is maar de vraag of ze dit schooljaar nog in een klaslokaal geraken. En terwijl wij, volwassenen, met twee vrienden mogen gaan wandelen, fietsen en ook sporten in de buitenlucht, blijven kinderen – zeker de kleinsten – ook daarvan verstoken.

Dat kan nefaste gevolgen hebben, waarschuwen experts. Kinderen hebben andere kinderen nodig, om mee te spelen of desnoods ruzie te maken. Het zijn allemaal zaken waarbij kinderen noodzakelijke sociale vaardigheden opdoen. Maar spelen, vooral met andere kinderen, is tijdens een lockdown moeilijk.

Bij het bepalen van de fusiebubbel zullen ouders met kinderen dus harde keuzes moeten maken. Het zal in veel gevallen beter zijn een bevriend koppel met kinderen van dezelfde leeftijd als die van jou tot je bubbel toe te laten en zondag dus niet op bezoek te gaan bij je moeder. Hoe pijnlijk en bijna onuitlegbaar tegenover je moeder dat ook is.

En die keuzes moeten we dus maken voor zondag, voor Moederdag dus. Woonden we maar allemaal in Antwerpen, dan had iedereen nog wat meer tijd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234