Woensdag 20/10/2021

Bij Goldman Sachs mogen ze weer kletsen in de lift

Bankiers die bluffen over seks en geld, en arme mensen uitlachen, je hoort het allemaal in de lift bij Goldman Sachs. Althans volgens een anonieme twitteraar, die drie jaar lang Wall Street intrigeerde. Nu is zijn identiteit bekend, en blijkt hij nooit bij de zakenbank gewerkt te hebben. Toch zijn de gesprekken authentiek, beweert de ex-bankier.

Wie is toch die mysterieuze persoon die in de lift van Goldman Sachs gesprekken afluistert, en de meest opmerkelijke uitspraken op Twitter gooit onder de naam 'GS Elevator Gossip'? Die vraag zinderde drie jaar lang door Wall Street, gezien 'GS' staat voor zakenbank Goldman Sachs. Tot The New York Times onlangs slaagde in wat de Amerikaanse grootbank drie jaar lang vruchteloos probeerde: namelijk de identiteit van de twitteraar achterhalen. Sinds maandag weet Wall Street dat de man niet bij Goldman Sachs werkt, en dat ook nooit gedaan heeft.

Dat de Amerikaanse kapitaalfirma waar Europese leiders als Mario Draghi, Mario Monti en Romano Prodi groot werden niettemin drie jaar duchtig speurde naar de infiltrant die lekte vanuit de lift was niet zonder reden. De Wall Street-reus deed het zoals niet zelden in de eerste plaats uit eigenbelang. Want met wat 'GS Elevator Gossip' tweette, zette hij de goedbetaalde werkknapen van de bank zacht uitgedrukt in het lichtblauw geruite hemd. Kostelijk voor al wie graag spot met beursjongens, nefast voor het imago van de bank. In die mate dat Goldman haar klerken officieel verbood om conversaties te houden in eender welke lift.

Fooi in de stripclub

Desondanks puilt het twitteraccount van 'Elevator Gossip' intussen uit van de even gehaaide als kinderlijke observaties. Zo kregen de meer dan een half miljoen volgers onder meer te lezen dat bankiers strippers niet tippen met briefjes van vijf dollar, maar hen als ware heren behandelen. "Toen mijn vrouw in mijn portefeuille een 5 dollar-briefje vond, beschuldigde ze me ervan naar stripclubs te gaan. Ze zou echter moeten weten dat wij fooien uitdelen met briefjes van twintig", klonk het op een dag in de lift.

Van het uitlachen van al wie arm en obees is of geen American Express-kredietkaart bezit, tot het bejubelen van overmoed, rijkdom, en de 'too big to fail'-spirit van de grootbank. In de liften bij Goldman Sachs waarin de mysterieuze twitteraar stapte, kwam het allemaal aan bod.

Een bloemlezing volstaat om het clichéplaatje van de arrogante, geldwolverige zakenbankier compleet te maken: #Destiny, Faith en Karma zijn strippers in Atlanta. #Ik zou de hele dag kunnen kijken naar dikke mensen die uit auto's stappen. #Ik geef nooit geld aan daklozen omdat mijn geweten het belonen van falen niet toelaat. #Als ik kon kiezen tussen wereldvrede en een relatief groot fortuin, dan zou mijn eerste Lamborghini oranje zijn. #Mijn vuilnisemmer eet beter dan 98 procent van de wereld. #Indien je enkel goed kan zijn in één ding, wees dan goed in liegen. Want als je goed bent in liegen, dan ben je goed in alles."

Dat 'Elevator Gossip' snel zelf voor gossip zorgde, hoeft dan ook niet te verbazen. Evenmin dat hij verkoos anoniem te blijven. Toch lukte het The New York Times na lang proberen in contact met hem te komen. Eerst anoniem via e-mail, later met naam en toenaam via telefoon. En dus kon de krant maandag eindelijk schrijven dat 'Elevator Gossip' een 34-jarige Texaan is die John Lefevre heet, en niet bij Goldman Sachs werkt. Iets wat de zakenbank opgelucht deed ademhalen: "We zijn blij te kunnen meedelen dat het verbod op praten in de lift meteen wordt opgeheven."

Lefevre zelf bevestigde intussen zijn alter ego. "Eerlijk gezegd ben ik verbaasd dat het zolang duurde. Al wist ik dat deze dag ooit zou komen", vertelde hij aan de Amerikaanse krant.

Dat Lefevre geen werknemer bij Goldman is, en mogelijk niet weet hoe hun liften er vanbinnen uitzien, hoeft volgens Lefevre zelf echter niet te beteken dat alle inhoud van zijn Twitter-account fake is. "Het grootste deel van wat ik schreef is waar. Ik heb deze verhalen verzameld doorheen de jaren."

Lefevre heeft namelijk een verleden in de bankensector. Zo werkte hij zeven jaar voor de Citigroup, onder meer in Hong Kong, en kreeg hij in 2010 een aanbod om aan de slag te gaan bij ... Goldman Sachs. Toen alles in kannen en kruiken leek, sprong de deal echter af. "Omdat mijn voormalige baas dreigde met een rechtzaak tegen mij en Goldman", stelt Lefevre.

In de bar

Toch was het niet aversie voor de bankensector die hem deed twitteren. Net zoals het hem niet te doen was om specifiek Goldman Sachs zwart te maken. "Ik heb mij nooit als werknemer voorgedaan. De verhalen zijn niet Goldman Sachs. Ze beschrijven de bankierscultuur in het algemeen."

Nee, het idee om met het account te beginnen ontsprong zoals wel vaker met zulke ideeën in een bar. "Het was de lente van 2011. Er was toen veel te doen rond het Twitter-account @CondeElevator, die verhalen schreef vanuit de lift van het mediabedrijf Condé Nast. Ik vond het ridicuul dat mensen hiervan al uitzinnig werden. Wat zou het dan wel niet geven als ze zouden horen wat elitaire, seksistische en wereldvreemde bankiers zoal zeggen, bedacht ik."

Toen Lefevre met het tweeten begon, was het voor hem dan ook in de eerste plaats "een grap", om zichzelf te entertai nen. En was het noch zijn intentie om Wall Street te bespotten, noch om de bankierswereld glamoureuzer voor te stellen. "Ik heb niet de bedoeling deze mensen of deze cultuur op een of andere wijze te beschrijven. Ik ben altijd een cynische bankier geweest."

Boekdeal

Die laatste uitspraak zou wel eens treffender kunnen zijn dan ze op het eerste zicht lijkt. Want hoewel het mysterie rond 'GS Elevator Gossip' is doorprikt, reef Lefevre intussen een miljoenendeal binnen voor een boekpublicatie bij Touchstone, een onderafdeling van de gerenomeerde uitgeverij Simon & Schuster.

Daar voelen ze zich alvast niet in het hemd gezet en zeggen ze nooit misleid te zijn geweest door Lefevre. "Hij is steeds rechtuit geweest met ons, dus dit komt niet als een verassing", zei uitgever Matthew Benjamin, die de boekendeal sloot zonder Lefevre ooit persoonlijk te ontmoeten.

"Het voornaamste", meent zijn agent Byrd Leavell, "is dat elk verhaal in dit boek waar is. Dat verandert niet of hij nu ook maar twee maanden bij Goldman Sachs werkte of niet." De publicatie van het boek met de werktitel Straight to Hell: True Tales of Deviance and Excess in the World of Investment Banking staat gepland voor oktober 2014.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234