Zondag 05/02/2023

'Bij deze: ik ben feministe!'

Lindsi Dendauw leest momenteel The Perks of Being a Wallflower omdat de film haar zo ontroerde. Haar favoriete romanpersonage is zonder twijfel Willy Wonka, "een lekker gekke kerel die gewoon doet wat hij wil, al speelt De chocoladefabriek natuurlijk ook een rol in mijn keuze". Maar zelf zou ze willen zijn als Sal Paradise uit On the Road: "Hij staat echt volledig in het leven en laat zich meestromen met alles wat op hem afkomt." De Kerouacliefhebster houdt van alle verhalen, "of het nu series, films of dronken toogverhalen zijn. Maar het meest van al houd ik van boeken omdat lezen zo'n intieme bezigheid is, alsof je een wandeling maakt in iemand anders' hoofd."

"Ik zou heel graag cultuurjournalist worden, maar een job op de redactie van een uitgeverij zou ik ook niet afslaan. Hoe dan ook, ik wil de non-believers aantonen dat je wél iets bent met een diploma literatuur. Ik ben er al iets mee aan het doen: ik recenseer boeken voor leesmenu.be en cjp.be. Sindsdien ben ik minder kieskeurig in wat ik lees. Omdat ik graag op de hoogte ben van wat er allemaal gebeurt in boekenland lees ik zo veel mogelijk. Toch is er een grens: mij zul je niet snel betrappen met pulp in de hand. Dan besteed ik mijn tijd toch liever aan een degelijke klassieker.

"Mijn favoriete literatuur is de Engelse, en dan vooral de echte klassiekers: Jane Austen, Charles Dickens, Oscar Wilde. Die boeken lees ik altijd in het Engels. Vertalingen brengen mij soms off my game, want je weet nooit zeker hoe de auteur het heeft verwoord en of het gevoel wel hetzelfde is als in het origineel."

'Het boek van het moment is vaak erg in de mode, terwijl het boek van vroeger, dat samen met het populaire van de drukpers rolt, onopgemerkt blijft. Maar het goede boek zal zich wreken. Het ziet hoe zijn tijdgenoot op een steeds hogere plank wordt gelegd, tot het zijn laatste rustplaats vindt op een zolderkamertje of in een veilingzaal.'

Hamilton Wright Mabie

"Mensen mogen tegenwoordig misschien gefascineerd zijn door slecht geschreven erotische verhalen, maar dat maakt helemaal niet uit. Over een paar jaar zijn die boeken vergeten, terwijl iedereen nog altijd de zussen Brontë zal lezen. Een goed boek doorstaat de tand des tijds."

'Tweedehandse boeken zijn wilde, dakloze boeken die zijn samengestroomd in grote troepen bont pluimvee; ze hebben een charme waaraan het gedomesticeerde exemplaren in een bibliotheek ontbreekt.'

Virginia Woolf

"De beste boeken zijn de tweedehandse exemplaren. Die waar je toevallig op botst ergens in een rommelig boekhandeltje. Ik hou van de sporen en kanttekeningen van de lezer die me is voorgegaan. Zulke boeken kan ik gewoon niet laten liggen."

'Op een regenachtige dag begin ik vaak te tellen; wat ik al gelezen heb en wat nog niet.'

Virginia Woolf, 'Between the Acts'

"Heel herkenbaar. Ik doe exact hetzelfde. En altijd kom ik tot de conclusie dat ik vanaf dat moment meer tijd zal spenderen aan het lezen van boeken dan aan het tellen van de gelezen boeken."

'Je weet dat je een goed boek gelezen hebt als je de laatste pagina omdraait en het gevoel hebt dat je een vriend verloren hebt.' Paul Sweeney

"Een goed boek laat je altijd wat beduusd achter wanneer het uit is. Dat overkwam me onlangs met Gouden Boekenuilwinnaar Pier en oceaan van Oek de Jong. Ik vond het zo spijtig dat ik niet meer verder kon leven met de personages."

'Wat is feminisme? Eenvoudigweg het geloof dat vrouwen even vrij zouden moeten zijn als mannen, ook als dat betekent dat ze gek, stompzinnig, ontgoochelend, slecht gekleed, dik, lui of zelfvoldaan zijn. Ben jij een feminist? Hahaha. Natuurlijk.'

Caitlin Moran, 'How to Be a Woman'

"Net zoals Moran vind ik het schokkend dat zo veel mensen, maar toch vooral vrouwen, weigeren om zichzelf feminist te noemen. Dus bij deze: ik ben feministe! O ja, How to Be a Woman is ook een fantastisch boek."

En tot slot, haar lijfboek?

"Ik denk niet dat ik echt één lijfboek heb, misschien eerder een hoopje boeken die elk op hun manier een invloed op me hebben gehad. In dat hoopje zit zeker On the Road. Dat heeft echt wekenlang nagezinderd."

Volgende week: Emilie De Loose (12) uit Deurle, Don Boscocollege Zwijnaarde.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234