Vrijdag 25/06/2021

Bij Desso jagen de arbeiders op hoogste ontslagvergoeding

De arbeiders bij Desso in Dendermonde konden stuk voor stuk hun job behouden, maar verwierpen tot ontgoocheling van de vakbonden het sociaal plan. 'Mensen denken intussen dat ze een zaak kunnen doen bij herstructureringen.' Ann Van den Broek

Dinsdagmiddag, 14 uur. Aan de poorten van Desso in Dendermonde is het behoorlijk rustig. Van de shiftwissel is niet zo heel veel te merken: de vroege en late shift van de kunstgrasafdeling zitten verzameld in de refter voor een personeelsvergadering. Midden juni dropte de directie van Desso, de fabrikant van tapijten en kunstgras, immers een bommetje. De kunstgrasafdeling mag dan wereldvermaard zijn - van Anderlecht tot Inter Milan, overal spelen stervoetballers op een Dessomat - ze is met 3,7 miljoen euro per jaar verlieslatend. En dus werd er een overnemer gezocht. 79 arbeiders zouden daarbij hun baan kunnen verliezen, net zoals 12 bedienden.

Bijna twee maanden onderhandelen later was dat aantal praktisch naar nul herleid. De overnemer werd er tot grote vreugde van de vakbonden eentje van vlak naast de deur: Domo in Sint-Niklaas, op amper 17 kilometer van Dendermonde. Die wilde 2 miljoen vierkante meter productiecapaciteit, inclusief 27 arbeiders met essentiële vakkennis overnemen. Voor de overige 52 kon een oplossing binnen Desso gezocht worden. Aleen vijf bedienden moeten afvloeien. "Zo gingen we voor optimaal jobbehoud. Belangrijk, want hoe pijnlijk deze affaire ook is, de industrie blijft wel in de streek en verdwijnt niet naar pakweg China", zeggen vakbondssecretarissen Carl De Clercq (ACV-CSC METEA) en Patrick De Backer (ABVV Textiel).

"Gingen voor jobbehoud", inderdaad, want grote verrassing maandag: de betrokken werknemers verworpen de deal met een nipte meerderheid. De redenen daarvoor zijn uiteenlopend. Bij een aantal was het vertrouwen in de directie weg, sommigen hadden het hoofd al gezet op een nieuwe carrière. Anderen weigeren naar Domo te verhuizen. "Twee euro per uur minder verdienen en daarvoor helemaal naar Sint-Niklaas moeten rijden, vergeet het", zegt een jonge vrouw . "Onzin", zeggen de vakbonden, want hoewel het basisloon bij Domo lichtjes lager ligt, Desso zou een jaar lang het zuivere verschil bijpassen. Daarbovenop werd een mutatiepremie van 6.000 euro in het vooruitzicht gesteld.

Maar er speelt nog iets anders mee: velen waren gewoon uit op een forse ontslagvergoeding, weet De Backer wel zeker. "De geesten zijn vergiftigd door de grote herstructureringsdossiers waarbij enkele gelukkigen enorme bedragen ontvangen. Daardoor denken mensen tegenwoordig dat ze een zaak kunnen doen wanneer hun bedrijf in moeilijkheden komt." De Clercq weet maar al te goed waar zijn collega het over heeft. "General Motors, Volkswagen, Bekaert, noem maar op, ze hebben de markt verziekt. Ze komen dan naar ons en zeggen: wat voor klotevakbonden zijn jullie?"

Een boodschap die ook is aangekomen bij de directie van Desso. Onderhandelen zat er gisterochtend niet meer in. Desso zou het op zijn manier oplossen. En die is al bij al nog schappelijk, vinden ook de sociale partners. Tegen 21 augustus moeten de 79 arbeiders hun voorkeur laten blijken: bij Desso ingeschakeld worden op een andere afdeling, naar Domo verhuizen, of ontslagen worden. "Omdat het cruciaal is dat de deal met Domo doorgaat, heeft de directie de mutatiepremie zelfs nog verdubbeld. Wie verhuist, krijgt er gespreid over 18 maanden 12.000 euro bovenop."

Wie kiest voor optie drie, ontslagen worden, krijgt alvast een waarschuwing. "Wij onderhandelen geen extra ontslagvergoedingen. Ze kunnen kiezen voor werk, dan gaan wij geen premies zorgen om ontslagen te worden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234