Zondag 25/09/2022

InterviewOuders De Croo

Bij de ouders van de premier: ‘Ik weiger champagne te drinken zolang dit land in deze toestand vertoeft’

Herman de Croo en Françoise Desguin, trotse vader en moeder van de nieuwe Belgische eerste minister. ‘Alexander is echt een doener.’ Beeld © Stefaan Temmerman
Herman de Croo en Françoise Desguin, trotse vader en moeder van de nieuwe Belgische eerste minister. ‘Alexander is echt een doener.’Beeld © Stefaan Temmerman

Ooit was Alexander de ‘zoon van Herman’, vandaag zijn de rollen definitief omgedraaid. Ten huize De Croo heeft de droom van de Wetstraat 16 een generatie overgeslagen. ‘Ik weiger champagne te drinken zolang dit land in deze toestand vertoeft.’

Michiel Martin

Burgemeester. Minister. Partijvoorzitter. Kamervoorzitter. Zelfs een figurantenrolletje in Familie. Op de Wikipedia-pagina van Herman De Croo (83) staat alles wat een politicus wensen kan. “Behalve premier”, kopt hij de voorzet zelf binnen in zijn bureaukamer in Brakel. Zijn ‘gebuur’, ene Alexander, mag op zijn eigen pagina sinds kort wel pronken met De Croo I. “Het had De Croo II of III kunnen zijn, zei iemand me net nog. Het is anders gelopen. Dat deert me echt niet.”

Voor ons zit geen rancuneuze, maar een trotse vader die – ongevraagd – het hele carrièrepad van zijn zoon gedetailleerd uit de doeken doet als was het een speech op een huwelijk. Even later vergezelt de trotse moeder, Françoise Desguin (80), het gesprek. Allebei ogen ze doodmoe door de vele mediaverzoekjes, maar die hadden ze ergens wel verwacht. “Het hing al een tijdje in de lucht”, zegt Desguin. Enkele dagen geleden kreeg vader De Croo het verlossende telefoontje: “Papa, ze denken dat ik het aankan. En ik denk dat ik het zal doen”, citeert De Croo.

“Hij heeft mij niet gevraagd naar mijn gedacht, en ik heb het hem ook niet gegeven”, wuift hij het idee van een politieke tandem meteen weg. Gezien de reputatie van de nieuwe premier als brave familieman hadden we stiekem verwacht dat zelfs aan de keuze voor een paarse das – opvallende toets tijdens de verklaring met Paul Magnette – een vaderlijk advies voorafgegaan was. Ze moeten er eens smakelijk om lachen.

Minister van Nationale Opvoeding

Toch is het onmiskenbaar: de zaadjes van het premierschap zijn in Brakel geplant. Politiek interesseerde de jonge Alexander De Croo niet. “Maar Alexander ging als jongen wel mee naar congressen, markten of zelfs buitenlandse bezoeken”, zegt Herman De Croo, die wijst naar zijn terras. “Daar is de eerste Vlaamse regering ooit samengekomen. De journalisten en politici liepen hier binnen en buiten.”

Op het moment dat Alexander De Croo geboren wordt in 1975, is Herman De Croo minister van Nationale Opvoeding. Hoe voed je een zoon op als je een land moet opvoeden? Ook Desguin runt op dat moment een advocatenkantoor. “Als ik om tien uur ’s avonds thuiskwam, maakten we de kindjes wakker”, zegt De Croo. “Wat het uurrooster ook was, onze kinderen waren primetime.”

De babbelsessies te paard die vader en zoon nog steeds doen, zijn het meest tastbare overblijfsel van die jeugd. In de heuvelachtige streek betekent dat: in galop naar boven, stappen bergaf. “De paarden weten intussen dat we beginnen te babbelen als het bergaf gaat. Als Alexander jong was, ging het dan vooral over wie we zijn, waar we wonen of de natuur. Nooit over de politiek.”

Het gezin De Croo in 1987. ‘Wat het uurrooster ook was, onze kinderen waren primetime.’ Beeld Photo News
Het gezin De Croo in 1987. ‘Wat het uurrooster ook was, onze kinderen waren primetime.’Beeld Photo News

Zowel moeder en vader komen er keer op keer op terug: dat hun zoon nu het land mag leiden, is niet de uitkomst van een uitgekiende strategie. Nochtans lijkt het wel een liberale trend, de politieke dromen die een generatie (of twee) overslaan. Er is Charles Michel als premier, maar ook Mathias De Clercq als burgemeester van Gent.

Dat Alexander De Croo in 2009 ‘vanuit het niets’ op een politieke lijst terechtkomt, is in die zin voor interpretatie vatbaar. De achternaam is startkapitaal. “Er is nu veel kritiek over dynastieën, maar vroeger was het normaal dat de zoon van een slotenmaker zelf ook slotenmaker werd”, zegt Desguin. “Je ziet het, waardeert het en doet het zelf ook. Of net niet.”

Bij De Croo leek het dus lange tijd ‘net niet’ te worden. “Ik blijf erbij dat hij twaalf jaar geleden niet geïnteresseerd was in politiek”, zegt Desguin. Hij publiceerde toen wel als kernlid van denktank Liberales. Dat is volgens vader De Croo de trigger geweest. “Wat je daar allemaal schrijft, doe het nu eens.”

Niet kibbelen

“En Alexander is echt een doener”, zegt vader De Croo met een liberale platitude. Dat lijkt meteen het grootste verschil tussen de twee. Voor vader is denken een kunst, voor de zoon een efficiëntie-oefening. “Hij is de ingenieur, ik de jurist”, lacht De Croo.

Feminist tot in de kist, dat ook, een karaktertrek die Desguin gretig opeist. Dat er evenveel mannen en vrouwen in deze regering zitten, is volgens De Croo “duidelijk een statement”. Anderzijds levert Open Vld zelf wel twee mannelijke kleppers en één onbekende vrouw. “Maar drie kun je niet anders opdelen dan in twee en één.”

Aan vleierij is er uiteraard geen gebrek. Hun zoon is de geknipte man voor de job: “oplossingsgericht”, “pragmatisch” en aanhanger van “no-nonsense politiek”. Terwijl vader soms drie nachten in Brussel bleef, keert de zoon bijna elke avond naar huis voor wat qualitytime met de familie. “En hij kan werkelijk met iedereen door één deur”, zegt De Croo.

“Maar ik weiger champagne te drinken zolang dit land in deze toestand vertoeft”, zegt De Croo, die zijn zoon dan toch één simpel advies geeft om een kibbelkabinet te vermijden: “Begin zelf niet te kibbelen.”

Het is iets wat ten huize De Croo nauwelijks gebeurt. Alleen wanneer de kwaliteiten van een premier vergeleken worden met die van een voetbalcoach, stuift het even. “Hij moet zich spiegelen aan Roberto Martínez”, zegt Desguin. De oude krokodil in De Croo foetert: “Doe mij maar Raymond Goethals. Nie zievere ... Speile!”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234