Vrijdag 30/10/2020

Bij CD&V-Hoeselt is zwart nog zwart

De tijden dat de CVP de plak voerde in de Dorpsstraat 17 in Hoeselt zijn lang voorbij. Al meer dan een jaar liggen oud-burgemeester Fons Capiot en huidig CD&V-fractieleidster Carine Moors met elkaar overhoop. Capiot, die twaalf jaar burgemeester was in Hoeselt maar in 2000 op een regenboogcoalitie stuitte, wordt niet meer uitgenodigd op de fractievergaderingen. De reden: eigengereidheid, maar dan wel met zijn drieën.

Moors verkondigt samen met plaatselijk voorzitter Bruno Dumoulin het officiële CD&V-standpunt tijdens de gemeenteraden. Ondertussen blijft ook Capiot zijn ding doen, onder meer door de inwoners van Hoeselt aan te manen hun dienstenbelasting niet te betalen, omdat de Raad van State daar een negatieve uitspraak over deed. Hij wordt gesteund door twee andere gemeenteraadsleden. Tot de verkiezingen van 2006 ziet het ernaar uit dat het 3-3 blijft in de Hoeseltse CD&V-fractie. Gisteravond verscheen de klacht van de afdeling over de oud-burgemeester voor de beroepscommissie van CD&V-nationaal. De algemene vergadering van de partij zal daarna beslissen of Capiot zijn lidkaart mag behouden of niet.

De oud-burgemeester en advocaat ziet in de hele affaire een uitgekiende machinatie van CD&V-nationaal, die een jonge bevallige dame verkiest boven een veertiger die al meer dan een decennium burgervader was. Het grootste probleem is volgens Capiot evenwel de ex-minister, ex-VU'er en nu CD&V-parlementslid Johan Sauwens. Het heeft nooit geboterd tussen de burgemeester van Hoeselt en die van Bilzen. Toen Sauwens, volgens Capiot de architect van de anti-CD&V-coalitie in Hoeselt, onderdak vond bij de partij van toenmalig voorzitter Stefaan De Clerck, verslikte Capiot zich danig in zijn koffie. "Sauwens, dat was toch die Sint-Maartensfonds-ridder, die zich als burgemeester van Bilzen veel te veel moeide met buurgemeente Hoeselt?"

In de brieven van zijn collega's-gemeenteraadsleden aan de nationale CD&V-leiding blijkt overigens dat de strijd tussen de Hoeseltse 'witten' en 'zwarten' zestig jaar na de Tweede Wereldoorlog allerminst gestreden is. Gemeenteraadslid Leon Ghijsens kent geen begrip voor de keuze om in Limburg met Sauwens als boegbeeld "een ultrarechtse koers te varen". De komst van Moors (nota bene binnengehaald door Capiot zelf, HC) is volgens Ghijsens een godsgeschenk aan de ex-minister. "En dat terwijl Capiot gedurende maanden zijn burgemeesterssjerp riskeerde toen hij Bulgaarse politieke vluchtelingen een onderdak bood tegen de wil in van de minister van Binnenlandse Zaken", staat in zijn brief aan Yves Leterme. De heldhaftigheid die Capiot indertijd etaleerde, deed Ghijsens denken aan hoe zijn schoonvader in het holst van de nacht "door de zwarten verraden werd en uitgehaald werd door de Duitsers. Hadden we tijdens de oorlog een burgemeester gehad gelijk Capiot, dan was dat nooit gebeurd", meent Ghijsens. En hij sluit zijn brief met een duidelijke stellingname aan Leterme: "Nu verlangt ge van mij dat ik Sauwens ga steunen en Capiot laat vallen? Nooit voorzitter. Schrijf het op: nooit. Bent u vergeten met wie Sauwens samenzat in Antwerpen twee jaar geleden? Als ge het vergeten zijt: met zwarten."

Hannes Cattebeke

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234