Vrijdag 15/11/2019

Bij Agfa-Gevaert gaat het hard tegen hard

We moeten met zijn allen langer werken, alleen blijkt dat in de praktijk niet echt goed te lukken. Bij beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert wordt al twaalf dagen gestaakt voor het behoud van een gunstige vertrekregeling op 56 jaar. Het bedrijf zegt daar geen geld voor te hebben.

Een waterkanon voor de bedrijfspoort. Politiemensen in gevechtstenue. Honden aan de leiband. Het was een zeer ongebruikelijk beeld gisterenochtend bij de ingang van Agfa-Gevaert, waar een van de zwaarste conflicten in de recente sociale geschiedenis wordt uitgevochten.

Aanleiding voor de grote machtsontplooiing van de politie was de vrees voor geweld aan de bedrijfspoort. Stakende werknemers weigerden werkwilligen de toegang tot de bedrijvensite van Agfa in Mortsel, waar 3.500 mensen werken. De directie bestempelde die actie als een "gijzeling" en stuurde deurwaarders op de stakers af met een door een rechter betekend dwangbevel, inclusief een dwangsom van 5.000 euro per persoon aan de stakingsposten.

De situatie dreigde compleet uit de hand te lopen, maar de gemoederen bedaarden na een bemiddelingspoging van de Mortselse burgemeester Erik Broeckx (N-VA). Werkwilligen werden naar huis gestuurd. En er kwam een nieuwe afspraak voor overleg tussen bonden en directie.

Het conflict bij Agfa draait rond brugpensioen. CEO Christian Reinaudo wil fors besparen op de bestaande regeling in zijn bedrijf. Daarover is een nieuwe cao in de maak voor de 1.200 arbeiders van Agfa Materials.

Zij konden tot voor kort rekenen op een enveloppe van 300.000 euro bruto wanneer ze op 56 jaar het bedrijf verlieten, bovenop de uitkering die ze van de overheid ontvangen. Met dat bedrag waren ze verzekerd van een meer dan behoorlijk inkomen tot het wettelijke pensioen van 65. Maar het bedrijf wil in de toekomst niet meer betalen dan 120.000 euro.

Concreet zou die besparing neerkomen op een verlies van 500 à 600 euro per maand. In plaats van een inkomen rond de 2.000 euro, zouden bruggepensioneerden het moeten rooien met hooguit 1.350 euro. Na een carrière, vaak begonnen op 16-jarige leeftijd, met tientallen jaren van weekend- en nachtdiensten, is dat een flinke streep door de rekening.

"Vroeger hadden de arbeiders uitzicht op een redelijk brugpensioen. Nu moeten ze genoegen nemen met minder of langer wachten om te vertrekken. Logisch dat de boel dan ontploft", zegt Bruno Verlaeckt van de socialistische vakbond ABVV.

Directie en bonden ondernamen gisteren een nieuwe poging om de lont uit het conflict te halen. Maar of er snel een doorbraak kan worden bereikt, is zeer twijfelachtig. "Ik heb geen enkele marge meer om te onderhandelen. It's over", verklaarde Reinaudo gisteren.

De CEO van Agfa voelt de hete adem van zijn aandeelhouders in de nek. Die willen na enkele verliesjaren op rij dat het bedrijf terug aanknoopt met winst. Een jaarlijkse enveloppe van 8 miljoen euro voor bruggepensioneerden past niet in dat plaatje.

De directie gooide gisteren nog olie op het vuur door te verklaren dat er dit jaar geen ruimte is voor brugpensioen. Alle arbeiders zijn nodig om aan de vraag naar producten te kunnen voldoen. Voor de tientallen arbeiders die uitzicht hadden op brugpensioen, zit er niks anders op dan te blijven doorwerken.

"Jarenlang heeft Agfa gretig gebruik gemaakt van het brugpensioen om overtollige werknemers kwijt te geraken. Nu worden werknemers als citroenen uitgeperst", reageert Verlaeckt.

Gezien brugpensioen in het verleden een veel gebruikte oplossing was om duurdere, oudere werknemers op een sociaal aanvaardbare manier te laten afvloeien, krijgt het conflict bij Agfa mogelijk opvolging in andere bedrijven. De regering heeft immers de voorwaarden voor brugpensioen, of stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, verstrengd.

Voor bedrijven is het stelsel financieel minder aantrekkelijk geworden. Werknemers moeten minstens tot hun 60ste verjaardag aan de slag blijven en op termijn kunnen bewijzen dat ze 40 jaar hebben gewerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234