'Big Willem' wilde Heineken-ontvoerder en Angels-sympathisant Willem Holleeder ombrengen
Van Boxtel heeft meer te vrezen van de Amsterdamse onderwereld dan van zijn ex-clubgenoten
Hells Angels-opperhoofd uit het zadel gelicht
Big Willem, de aanvoerder van de Nederlandse en bij uitbreiding de Europese Hells Angels, is door zijn clubleden in de ban gedaan. Schijnbaar hadden ze daar ook een reden toe: Big Willem Van Boxtel zou van plan zijn geweest een sympathiserende topcrimineel op te blazen, met het clubhuis erbij. Die evolutie is een nieuwe episode in het almaar chaotischer verhaal van de Amsterdamse penoze, waar het gerecht de ene na de andere moord noteert. Willem zelf zou alvast niet voor zijn leven hoeven te vrezen.
Brussel / Amsterdam
Eigen berichtgeving
Big Willem is een begrip in Nederland. Hij stond al in de jaren zeventig aan het hoofd van een knokploeg van Amsterdamse straatjochies, de Kreidler Ploeg-Oost. De bende, genaamd naar het Duitse motorenmork, schopte het onder impuls van impuls van de brutale en vechtlustige leider tot het eerste Europese chapter van de Hells Angels en Big Willem werd vervolgens de onbetwistbare leider van de hele Europese vleugel ervan.
Maar Big Willem is dus in ongenade gevallen. Of om bij het Angels-jargon te blijven: hij kreeg een bad standing, een oneervol ontslag, waarop hij gedwongen was zijn colours en Harley Davidson in te leveren. Vorige week in Zwitserland, waar de Angels retraite hielden, biechtte de leider zijn zonden op. En dat waren er nogal wat: Van Boxtel, 26 jaar lang voorzitter, zou betrokken zijn geweest bij een complot om Heineken-ontvoerder Willem Holleeder op te blazen in het clubhuis Angel Place. Het verhaal is niet zomaar giswerk van de media. Het werd uitgebracht door Vincent Kraal, advocaat van de Angels en sinds jaar en dag een goede bekende van Big Willem.
Volgens Kraal is Van Boxtel inmiddels het land uit, misschien naar Zuid-Afrika, waar hij een huis heeft. Hoe dan ook zou Big Willem noch zijn familie hoeven te vrezen voor represailles vanwege zijn ex-clubgenoten. Nochtans was hij eerder vogelvrij verklaard en hebben de Angels een historie van bloedige onderlinge afrekeningen met uit de pas lopende 'makkers'. Kraal, in de Nederlandse media: "De Amsterdamse Angels spiegelen zich niet aan gebeurtenissen in het verleden in andere landen. Ze hoeven hem ook niet meer te doden. Hij is al dood voor hen."
Een andere zaak is een eventuele wraakneming vanuit de Amsterdamse onderwereld. Volgens het gerecht zou Van Boxtel op een dodenlijst staan, al is het niet duidelijk wie met hem wil afrekenen, en om welke reden(en).
Het verhaal van de onderwereld in de Nederlandse hoofdstad, de 'poldermaffia', is stilaan een onontwarbaar kluwen geworden, en beleeft met de excommunicatie een zoveelste nieuwe aflevering. Om Holleeder te vermoorden zou Big Willem immers één miljoen euro gekregen hebben van niemand minder dan Willem Endstra, de man die enkele maanden geleden geëxecuteerd werd op de stoep voor zijn Amsterdams huis en omschreven werd als 'de bankier van de onderwereld'.
Endstra, met een fortuin van 200 miljoen euro een van Nederlands rijkste mensen, werd vermoord een dag na een tv-interview met vriend en collega-vastgoedmakelaar Harry Mens, die op zijn beurt een vriend en financier van wijlen Pim Fortuyn was. Dat die Endstra komaf wilde maken met Willem Holleeder is een merkwaardig verhaal. Ex-Heineken-ontvoerder Holleeder werd door topcrimineel Hans Mieremet tegenover het gerecht ooit omschreven als de 'sterke arm van Endstra'. Holleeder was zoveel als de lijfwacht die de top van de onderwereld Endstra toegewezen had. Holleeder en Endstra werden vorig jaar samen gefotografeerd. Het beeld stond afgedrukt in het magazine Quote, dat niet veel later zijn gebouwen beschoten zag door onbekenden.
Hoe dan ook brengen verschillende verhalen zowel Holleeder als Endstra in verband met de Hells Angels. Endstra, nooit veroordeeld maar vaak verdacht van dubieuze praktijken, zou op een gegeven moment de beleggingen voor de Angels geregeld hebben. Holleeder was dan weer kind aan huis bij de Angels. Het clubhuis zou zelfs de enige plaats geweest zijn waar hij makkelijk te vinden was, en dus ook makkelijk te vermoorden.
Het verhaal van Big Willem past naadloos in het grotere geheel van de stilaan dolgedraaide poldermaffia. Onder Big Willem stelden de Angels zich bijvoorbeeld erg gastvrij op voor Sam Klepper, de Amsterdamse topcrimineel die ze na zijn dood naar het graf escorteerden en ook postuum tot full member uitriepen. Die Klepper vocht een drugsoorlog uit met de ook al vermoorde Cor Van Hout, een jeugdvriend van Willem Holleeder. Holleeder en Van Hout zaten samen achter de ontvoering van biermagnaat Alfred Heineken in 1983. Big Willem en Van Hout durfden al eens samen aan te schuiven op de Ajax-tribune, meteen na de vrijlating van Van Hout voor de Heineken-ontvoering in 1992 bijvoorbeeld.
Het is nu alleen de vraag in hoeverre het verhaal over Big Willem klopt. Want ook de Angels hebben strategische belangen. Zij willen koste wat het kost niet betrokken raken in het onderzoek naar de Amsterdamse penoze en zouden om die reden nu aangeven gewoon weer een motorbende te willen zijn. Onder Big Willem was het vooral naar het einde toe de discretie immers ver zoek. Dat bleek uit het onverkwikkelijke verhaal van de drie leden van de Nomads, een Hells Angels-chapter, die vermoord werden. De drie, onder wie ook de Duitstalige Belg Serge Wagener, zouden zijn omgebracht door clubgenoten omdat ze een partij drugs niet hadden betaald aan de Colombiaanse drugmaffia. En nu mogen de Angels nog zulke zware jongens zijn, ze zijn over het algemeen niet zo suïcidaal dat ze tegen de Colombiaanse drugmaffia zouden ingaan.
(FL)