Dinsdag 12/11/2019

Big Brother waakt almaar nauwlettender in Vlaamse steden

Opgepast, het elektronische oog ziet u

Op de Oude Markt van Leuven ontsnapt voortaan niets meer aan het spiedende oog van Big Brother. Vanaf dit weekend (Marktrock krijgt de primeur) houden 21 bewakingscamera's de binnenstad in de gaten. Ook in andere steden duiken steeds vaker camera's op. Maar Vlaanderen lijkt nog lang niet op Londen, waar ongeveer 15.000 elektronische ogen de klok rond waken. Jeroen Verelst

56 camera's

76.177 inwoners

Op basis van het aantal beveiligingscamera's is Sint-Jans-Molenbeek met voorsprong de best bewaakte gemeente. In totaal waken 56 camera's over de straten en pleinen van de uitgestrekte Brusselse gemeente. "Al geeft dat aantal een beetje een vertekend beeld", geeft politiewoordvoerder Johan Berckmans toe. "Een deel van die camera's dient vooral om het verkeer in goede banen te leiden. Andere camera's hebben we geplaatst op risicoplekken, we merken dat de criminaliteit daar afneemt. Ze hebben dus duidelijk een ontradend effect. Iedereen in Sint-Jans-Molenbeek weet waar er camera's hangen. Ten slotte hebben we ook bewakingscamera's geïnstalleerd op een aantal gevoelige plaatsen. Dat zijn dan bijvoorbeeld parken waar objectief gezien weinig misdaad is, maar waar rondhangende jongeren sommige buurtbewoners wel een subjectief onveiligheidsgevoel bezorgen."

Sint-Jans-Molenbeek speelde een pioniersrol in het plaatsen van bewakingscamera's, maar ook buurgemeenten als Sint-Agatha-Berchem en Jette sprongen ondertussen op de kar.

21 camera's

89.910 inwoners

In het Leuvense straatbeeld verschenen de voorbije weken 21 bewakingscamera's, waarvan de werking vandaag wordt toegelicht. Veertien camera's houden de Oude Markt in het oog. De 'langste toog ter wereld' wordt volgens de Leuvense politie geregeld opgeschrikt door vechtpartijen en overlast door dronken cafégangers. De camera's moeten de onruststokers afschrikken en de pakkans vergroten door de daders te helpen identificeren. Om vandalen geen kans te geven, hangen ze 12 meter boven de begane grond. De zeven resterende camera's hangen in de Mechelsestraat, waar ze de inbraken in winkels moeten indijken. Aan het hele project hangt een prijskaartje van 800.000 euro. Marktrock wordt een eerste grote testcase voor de bewakingscamera's. Zowel de horeca op de Oude Markt als de Leuvense studentenpopulatie is niet echt gediend van de elektronische ogen, maar het stadsbestuur en de politie zijn vastberaden. Ze lieten al verstaan dat er in de toekomst nog meer camera's zullen opduiken in het Leuvense straatbeeld als de eerste generatie succesvol blijkt.

14 camera's

77.480 inwoners

De Mechelse bewakingscamera's hangen in de binnenstad en in de buurt van het station. Vlak bij het station Nekkerspoel prijkt nog één eenzame camera. "Ze moeten de openbare orde in winkelstraten en op pleintjes bewaken", verduidelijkt waarnemend burgemeester Koen Anciaux (VLD). "De camera's hebben hun nut al bewezen. Bij straatovervallen, handtasdiefstallen, fietsdiefstallen, dat soort dingen, hebben ze de politie al geholpen om de daders te identificeren. De politie maakt trouwens een plan op om het camerasysteem verder uit te breiden en nog verder te verfijnen. Eind deze maand hakken we de knoop door, en beslissen we of en hoeveel camera's erbij komen."

13 camera's

457.749 inwoners

"Op de drukke as Grote Markt-Groenplaats-Meir-De Keyserlei hangen elf camera's", klinkt het op het kabinet van veiligheidsschepen Dirk Grootjans. "Recentelijk zijn er nog twee bij gekomen aan het De Coninckplein." De Antwerpse politie gebruikt de beelden vooral 'reactief', zegt commissaris Guido Dupont. "Als er een oproep binnenkomt, kunnen we de situatie via de camera's op de voet volgen en de patrouilles die ter plekke gaan optimaal ondersteunen."

Binnen twee jaar steekt Antwerpen Sint-Jans-Molenbeek naar de kroon. De stad investeert 2 miljoen euro om liefst 50 nieuwe camera's te installeren. Die komen er vooral in Antwerpen-Noord. De beelden zullen ook 24 uur per dag bekeken worden.

8 camera's

41.850 inwoners

Aan onze westkust waken sinds deze zomer acht gloednieuwe camera's. Ze hangen op drukke punten in De Panne, Sint-Idesbald, Koksijde, Nieuwpoort en Oostduinkerke. De videoschermen worden de klok rond in de gaten gehouden, iets waar in de andere steden onvoldoende politiepersoneel voor is. De intelligente camera's zelf zijn het neusje van de zalm. Ze kunnen nummerplaten herkennen, in de toekomst moeten ze zelfs in staat zijn om personen die in de database van de politie staan uit een mensenmassa te plukken.

Als de camera's positief geëvalueerd worden, komen er de volgende jaren over de hele Vlaamse kustlijn nog eens een stuk of vijftig bij. Aan de andere kant van onze kust, in Knokke-Heist, willen ze op kortere termijn al twaalf bewakingscamera's installeren.

0 camera's

230.951 inwoners

De Arteveldestad heeft geen bewakingscamera's. Tijdens de Gentse Feesten gebruiken de ordediensten 21 mobiele camera's om de mensenstroom onder controle te houden. Maar die camera's verdwijnen gewoon weer als het feestgedruis uitsterft.

0 camera's 142.853 inwoners

"Brussel telt een kleine honderd camera's", zegt politiewoordvoerder Christian De Coninck. "Maar die worden alleen gebruikt om het verkeer in de gaten te houden, en om bij grote evenementen het publiek te sturen. Geen enkele camera wordt ingezet om de criminaliteit te bestrijden, dat doen we met andere middelen."

Ook provinciehoofdsteden Hasselt en Brugge hebben geen bewakingscamera's in het straatbeeld hangen. Alleen een aantal parkeerplaatsen wordt op die manier in het oog gehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234