Vrijdag 10/04/2020

Bier vloeit niet meer in Good Kompany

Niet alles wat voetbalster Vincent Kompany aanraakt, verandert in goud. En dus zit er voor de Rode Duivel niets anders op dan zijn twee sportbars, op de Grote Markt in Brussel en op de Antwerpse Groenplaats, te sluiten.

Naast een eigen platenlabel, een limousinebedrijf en een tv-productiehuis startte Vincent Kompany vorig jaar, met twee sportbars in hartje Brussel en Antwerpen, ook een bescheiden café-imperium op. Met Good Kompany speelde de kapitein van de Rode Duivels slim in op de hype van de nationale ploeg, zo leek het.

Enerzijds dus wel een logische zet, maar anderzijds bleef het beeld van Kompany als cafébaas toch wel vreemd want zelf laat hij bier en hamburgers met plezier aan zich voorbijgaan. In elk geval, het succes bleef dus uit. Net voor de jaarwisseling bleef Good Kompany op de Brusselse Grote Markt al dicht. "Tijdelijk, wegens wat technische werkzaamheden. Het café zou zeker weer opengaan", zo zei vader Pierre Kompany toen.

Zoonlief trok de stekker er echter definitief uit, ook in Antwerpen. "Met spijt in het hart doek ik de twee bars op", zegt hij daarover in de Volkskrant. "Er waren klanten genoeg, de omzet was goed, maar niet goed genoeg om de kosten te dekken. Dus stopt het. Les één van het ondernemen. Een investering is altijd een risico: you win some, you lose some."

Volgens Ho.Re.Ca Vlaanderen is het tegenwoordig zeer moeilijk om met een eetcafé uit de rode cijfers te blijven. "Voor veel kroegbazen begint het al met een strijd om een lening vast te krijgen, maar ik durf te veronderstellen dat startkapitaal voor Kompany niet het probleem was", zegt Danny Van Assche. "Op de Groenplaats en de Grote Markt betaal je wel zeer hoge huurprijzen en dan moet je al een gigantische omzet draaien om de lonen en de energiekosten terug te verdienen. Rendabiliteit is een lastige kwestie geworden voor veel zaken. Ook al kwam er wel veel volk naar Good Kompany, het waren twee grote panden en dan heb je ook veel personeel nodig om alle klanten goed te bedienen. Doe je alles officieel, dan scheur je als cafébaas gewoon je broek. Veel uitbaters zullen het voorbeeld van Kompany volgen als er geen lagere loonlasten gepaard gaan met de witte kassa."

Volgens cafékenner Bruno Loockx - auteur van het boek 100 straffe cafés - schortte er ook wat aan het concept van Good Kompany. "Een sportbar en de Vlaamse caféganger: dat levert zelden een goed huwelijk op. In de VS, in Engeland en in Spanje zijn tv's gemeengoed in een pub, maar hier zien we dat als een storend element. Grote sportmanifestaties zoals een voetbalinterland, een kampioenschap of de Ronde van Vlaanderen willen we nog weleens op café bekijken, maar dan houdt het op. Vlamingen gaan op café om met elkaar te praten, niet om naar een scherm te turen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234