Zaterdag 07/12/2019

Bier: Saison d'Erpe-Mere

Beeld UNKNOWN

In het januari-februarinummer van het Amerikaanse Draft Magazine werd de top 25 gepubliceerd van de beste bieren ter wereld. In 2009 proefde het blad meer dan duizend bieren en bij de beste 25 zaten niet minder dan vijf Belgen.

Ik noem ze even op in alfabetische volgorde: Duvel (100 punten), Oude Kriek van Hanssens, Orval, Westmalle Tripel (100 punten) en Saison d'Erpe-Mere van brouwerij De Glazen Toren, ook bij ons een minder bekend bier.

In het bierwereldje is Jef Van den Steen een bekend figuur. Deze gepensioneerde leraar wiskunde is sinds jaar en dag een biergoeroe. Zo ziet hij er ook uit, met zijn volle grijze baard en wapperende manen. Hij schreef talrijke bierboeken in zijn typische stijl, met veel aandacht voor de geschiedenis achter elk bier. Zijn bekendste boek is dat over de trappistenbieren, dat overigens binnenkort in een totaal herwerkte versie bij het Davidsfonds zal verschijnen.

Ajuin van Aalst
Wat velen niet weten, is dat Jef Van den Steen ook een begenadigd brouwer is. Hij volgde nog tijdens zijn leraarsloopbaan in avond- en weekendsessies een cursus aan de brouwerijschool van Gent, en startte als gediplomeerd brouwmeester met enkele partners een vijftal jaar geleden met een microbrouwerij in zijn woonplaats Erpe-Mere, in de Glazentorenweg. Vandaar de naam van de brouwerij. En in het logo op de papierwikkel om de fles herken je ook de ajuin van Aalst.

Brouwerij De Glazen Toren brouwt vijf bieren: het blonde Ondineke (de ster van Boons De Kapellekensbaan), tarwebier 'Jan de Lichte', Cuvée Angélique, het donkere Canaster en het bleke Saison d'Erpe-Mere. Van meet af aan vond ik de Saison d'Erpe-Mere het beste bier. Jef Van den Steen is altijd een groot bewonderaar geweest van de Saison Dupont uit het Henegouwse plaatsje Tourpes, en wou in deze wat vergeten bierstijl een eigen versie maken. De enige Vlaamse versie tot nog toe.

Droge bieren
De bierstijl is zeer geroemd in het buitenland, en vooral in Noord-Amerika trachten talrijke microbrouwers hem te kopiëren. Saisons zijn droge, hoppige bieren die destijds in de Henegouwse boerderijen gebrouwd werden tijdens de winter, om later tijdens de oogsttijd de dorst van de landarbeiders te lessen. Om die periode te overbruggen, werd veel hop gebruikt want hop is ook een natuurlijk bewaarmiddel voor bier. En droge bieren lessen natuurlijk prachtig de dorst. Vorig jaar kwam er trouwens nog een geslaagde nieuwkomer op de markt: de Saison St. Feuillien. De versie van Jef mag er echter ook zijn, vond Draft Magazine. Het is een échte saison met drie hopsoorten: Spalt voor het aroma, magnum voor de bitterheid en Hallertau Mittelfrüh uit Aalst voor de late hopping. De volledige productie zal na dit artikel haast zeker bijna volledig naar zijn Amerikaanse importeur gaan. Wij kozen dit bier ook in 2008 om de tien jaar van Bierpassie Magazine te vieren, en lieten een wikkel maken met 'Saison de Bièrepassion'. Dat bier kan je nog steeds proeven op het Bierpassieweekend in het laatste weekend van juni. (Ben Vinken)

Herkomst
Brouwerij De Glazen Toren

FLES
75 centiliter-fles met kurk en papierwikkel.

Alcoholgehalte
6,9 vol. % alc

Uitzicht
Bleek, sterk parelend en onstuimig schuimend bier (oppassen bij het ontkurken).

Aroma
Citrusachtig en floraal.

Smaak en afdronk
Complex bier dat makkelijk op de tong ligt, wat wrang met een stevige hopprikkel. Zeer droog in de afdronk en dus zeer dorstlessend. Ideaal bij zomerweer!

Foodpairing
Hier horen krachtige, spicy gerechten bij uit de Thaise of Chinese keuken.

 Jef Van den Steen brouwt onder meer het blonde Ondineke, de ster van Boons Kapellekensbaan  
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234