Woensdag 14/04/2021

Bier: Pauwel Kwak

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Kwak is vooral bekend van het fraaie glas, het zogenaamde koetsiersglas in de houten staander. Brouwerij Bosteels uit Buggenhout heeft er met dit amberkleurige bier een lange traditie op zitten. Zelf noemen ze het een 'historisch bier'. Maar het glas is bekender dan het bier dat erin zit.

De naam Kwak verwijst naar ene Pauwel Kwak, die in de napoleontische tijd bier brouwde in zijn afspanning op de weg van Mechelen naar Gent. Hij ontwierp dit glas speciaal voor de koetsiers, die volgens de nieuwe Code Napoléon niet van de bok mochten stappen als hun koets stopte aan zijn herberg. Dit 'stijgbeugelglas' konden ze aan hun koets hangen en zo leden ze ook geen dorst. In menig café moet je vandaag de dag bij het bestellen van een Kwak een schoen als onderpand geven voor het glas. Het is dan ook een spectaculaire verschijning, zo'n uitgeschonken Kwak.

Ik hou persoonlijk heel veel van de bijzondere amberkleur, uniek diep amber. Ik herinner me een tocht met de Kwak-koets door het oude stadscentrum van Brugge, in het gezelschap van Michael Jackson en de familie Bosteels. We hadden heel wat bekijks met de koets, gemend door twee koetsiers in traditionele lange kapmantels en hoge hoeden. Vader Ivo Bosteels blies de hoorn en dronk regelmatig van zijn Kwak-glas dat in de speciale houders bleef hangen. De koets stopte voor het befaamde restaurant De Karmeliet, waar we vergast werden op een uitgebreid menu, want dat andere bekende bier van Bosteels werd net gelanceerd: de Tripel Karmeliet, die een waanzinnig succes zou kennen. Later kwam daar nog de Deus Brut de Flandres bij. Bosteels is een eigenzinnige brouwerij met eigenzinnige bieren, en doet het zeer goed, ook op de internationale biermarkt waar ze prijs na prijs wegkaapt. Dit jaar wordt rekening gehouden met een productieverhoging van 20 procent.

De koetsen zijn heel belangrijk ter ondersteuning van het merkimago van Kwak. Op de binnenkoer van de brouwerij tref je een fraaie verzameling aan, zorgvuldig onderhouden door vader Ivo Bosteels, die ook nog een Mercedes Cabrio oldtimer uit 1956 bezit, een erfstuk uit zijn jeugd. Op elk groot bierevenement zie je vader en zoon Bosteels in traditionele rijkleding (kapmantel en bolhoed) opdraven met hun paardenkoetsen. Het is een boost van authenticiteit, en dat weet de bierliefhebber wel te waarderen.

Kwak is een lekkere doordrinker, vooral als hij van het vat wordt geserveerd, wat eerder zeldzaam is. Met het stijgbeugelglas moet je wel uitkijken. Drink je te hevig, dan krijg je de laatste slok over je kraag. De Pauwel Kwak smaakt het best in combinatie met rundvlees, in tartaar of gebakken met een lekkere vleessaus. De gebrande toetsen van het vlees vormen een bijzonder huwelijk met de geroosterde mouttoetsen in het bier. Het is alsof we genetisch geprogrammeerd zijn om bij gegrild of geroosterd vlees geen wijn maar wel een amber of donker bier van geroosterde mout te drinken: dat versterkt elkaar. Er wijn bijdrinken zou hetzelfde zijn als een rode fruitsaus over je vlees gooien. (Ben Vinken)

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234