Woensdag 21/08/2019

Bier Nieuw sociaal overleg bij AB InBev Belgium

De directie en de vakbonden van de brouwerij AB InBev Belgium hervatten deze morgen de gesprekken over een herstructureringsplan. De bonden verwachten dat de directie nieuwe besparingsvoorstellen zal doen, maar herhalen dat ze ontslagen afwijzen.

In januari kondigde de Belgische directie een herstructureringsplan aan, waarbij in ons land netto 263 jobs moesten sneuvelen. Diezelfde dag werden in alle landen van de zone West-Europa herstructureringen aangekondigd, waarbij in totaal 800 jobs zouden verdwijnen. Het Belgische plan werd ingetrokken na een twee weken durende blokkade van de brouwerijen van Leuven, Jupille en Hoegaarden. Sindsdien hebben de directie en de vakbonden enkele keren vergaderd, maar resultaten leverde dat nog niet op.

Olie

OPEC bestaat 50 jaar

De Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC) viert haar vijftigste verjaardag. De stichtende leden Irak, Iran, Koeweit, Saudi-Arabië en Venezuela hielden het oliekartel op 14 september 1960 boven de doopvont. De bedoeling was de almacht van de zeven westerse olie-majors te breken, nadat die eenzijdig de olieprijs hadden verlaagd. Vijftig jaar later vertegenwoordigt de OPEC twaalf landen. Behalve de de vijf stichtende leden zijn dat Algerije, Angola, Ecuador, Libië, Nigeria, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.

Computer

Hewlett Packard heeft nieuwe prooi beet

Amper tien dagen na zijn jongste overname heeft de dataopslagspecialist 3Par heeft Hewlett-Packard (HP) een nieuwe buit binnen. ’s Werelds grootste computerbouwer neemt voor 1,5 miljard dollar (1,2 miljard euro) het Amerikaanse softwarebedrijf ArcSight over. ArcSight maakt softwareprogramma’s waarmee bedrijven verdachte activiteiten op hun netwerk, zoals hackers, kunnen onderscheppen. De overname van ArcSight past in de strategie van HP om minder afhankelijk te worden van de productie van pc’s en meer op te schuiven naar een complete aanbieder van ICT-producten en -diensten. Die leveren namelijk beduidend meer op.

Luchtvaart

VLM gaat vliegen voor Air France

De Antwerpse luchtvaartmaatschappij VLM Airlines vliegt vanaf eind oktober vier keer per dag tussen Nantes en Parijs Orly. Dat zegt Johan Vanneste, de CEO van VLM. Sinds de overname door de Franse groep werkt VLM onder de merknaam CityJet. Het Ierse regionale vliegbedrijf is ook een onderdeel van Air France. VLM verhuurt zijn vliegtuigen en piloten aan de diverse luchtvaartmaatschappijen van de groep en fungeert dus als loutere transportmaatschappij zonder eigen commercieel risico. In 2008-2009 boekte VLM ruim 12 miljoen euro verlies, het voorbije boekjaar zou het tekort lager liggen.

Olieramp

BP moet minder betalen dan gedacht

De Britse oliemaatschappij BP moet minder schadevergoedingen betalen dan de 20 miljard dollar (15,6 miljard euro) die ze daarvoor opzij heeft gezet in een fonds. Volgens Bob Dudley, binnenkort CEO van BP, zullen de claims niet zo hoog oplopen. Na een ongeval eind april op een olieboorplatform van BP in de Golf van Mexico ontstond een olielek, dat in drie maanden tijd een nooit geziene vervuiling veroorzaakte. Alles samen schatten analisten de schade van de ramp op 32 miljard dollar (25 miljard euro). Dat bedrag omvat behalve de claims ook de opruimkosten. BP beloofde alle kosten op zich te nemen. Het bedrijf moet desinvesteren om dat te kunnen dragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden