Zondag 27/11/2022

Bier hier

Elke Belg kent de naam Maredsous wel ergens van. De benedictijnerabdij even ten zuiden van Namen is een echte publiekstrekker. Haar kazen - in blokjes, sneetjes of als smeerkaas verpakt in de typische vlootjes - dragen alle het overbekende uit vierkantjes en driehoekjes opgebouwde logo. Dat is trouwens niets anders dan een wel zeer gestileerde weergave van de abdij. De bieren zijn de minst gekende producten onder de Maredsous-vlag. Gebrouwen door Moortgat in Breendonk staan ze amper in voor één twintigste van de brouwerijproductie. Een recente stroomlijning van de bieren en verpakking wil dat veranderen. Aan de kwaliteit van de bieren zelf zal het niet liggen. Net als in de meeste of alle abdijen is in Maredsous ooit wel gebrouwen, voor intern gebruik, voor gasten of om uit te delen aan behoeftigen. Een goede dertig jaar geleden wil Maredsous weer aanknopen bij deze traditie en vraagt het Moortgat om een bier te ontwikkelen. Waarom de abdij nu precies Moortgat uitkoos, blijft een vraagteken, zeker is dat de familiale brouwer flink wat kennis in huis had - zo was de creatie in 1970 van een goudheldere versie van de bestaande amberkleurige Duvel een brouwtechnisch huzarenstukje.

Het assortiment ontwikkelde zich verder tot een donkere 6 en 8 en een amberkleurige 6 en 10. Moortgat werkt tot 1991 rustig verder en levert de gebrouwen volumes af aan de abdij die zelf instaat voor de vermarkting. Dat jaar verkoopt Maredsous zijn kaasmakerij - waarin ook de zakelijke kant van de brouwerij ondergebracht was - aan een Franse zuivelgigant die niet in bier geïnteresseerd is. De monniken laten de hele commercie dan maar voor wat ze is en geven de activiteit in handen van Moortgat. Begin dit jaar verdwijnt de donkere 6. Het bestaande, wat oubollige etiket met centraal het abdijgebouw maakt plaats voor het gekende logo dat als vroeger het etiket vult.

De 8 met rood etiket en dito capsule is vandaag het enige bruine bier in het Maredsous-aanbod en is daarom de nazaat van het eerste Maredsous-bier. We proeven een flesje van één jaar oud op kamertemperatuur, dat om alle smaken en aroma's maximale ruimte te geven. Het draagt 8% vol. alcohol mee. Het bier kleurt donker roodachtig amber. De licht crèmekleurige schuimkraag is zeer fijnmazig en bijzonder stabiel. De geur is van bij het inschenken zeer indringend fruitig (banaan) zonder echter te storen - een vergelijking wordt gemaakt met de eveneens zeer geurige bruine trappistenbieren van Rochefort. Verder is wat donkere mout en alcohol te bespeuren. Het geurenpalet is in elk geval persoonlijk maar toch evenwichtig en op zich aangenaam ingekleurd. Dat opent perspectieven voor het eigenlijke proeven.

Vreemd genoeg reageert het bier in smaak en aroma niet zoals men verwacht zou hebben. Het overweldigende fruit in de geur verwordt in de mond- en neusholte tot een van de vele smaakcomponenten. Karamelmout maar ook hopbitter en wat bitter uit gebrande mout overheersen. Het wordt aangevuld met fruitige en wat kruidige toetsen waaronder zoethout. Een complex bier dus, dat ook nu zeer evenwichtig blijft. Het mondgevoel is vrij fors, een te zoete en vervelende plakkerigheid ontbreekt volledig. De nasmaak blijft zacht en laat vooral hop- en moutbitter vrij.

Onze 8 lijkt zichzelf te overtreffen en is van een bijzondere kwaliteit, door het geurenpallet maar ook en vooral door de complexiteit en het mooie evenwicht in alles. Opvallend is de voor deze soort bieren toch forse aanwezigheid van (hop)bitter wat de liefhebber zeker bekoort.

We proeven de 10 met de zwarte kroonkurk eveneens één jaar oud en op kamertemperatuur. Het kleurt mooi donkerblond, niet echt amber. Het schuim is wat grofmaziger en rotsiger dan bij de 8. Opmerkelijk is de zeer fijne maar gestadige pareling als betrof het champagne. Het geurt maar lichtjes fruitig samen met wat bloemige en kruidige toetsen. Weer zeer evenwichtig maar wat toegeknepen, in vergelijking met de 8 bijna neutraal. Wat deze 10 natuurlijk aan zuiverheid doet winnen.

Ditmaal sluit de smaak wel naadloos aan bij de geur. In een flink vol mondgevoel houden bitter, zoet en zuur elkaar perfect in evenwicht, ook de kruidige en fruitige aroma's vloeien mooi in elkaar over. In de lange nasmaak dooft de harmonie perfect in evenwicht uit, het sterke mondgevoel blijft lang aanwezig. Hoewel minder persoonlijk als de '8' blijft ook deze 10 overeind als een zeer degelijk abdijbier. Er is duidelijk hard gewerkt aan deze 10. Zijn evenwicht maakt hem trouwens heel geschikt als ingrediënt in de keuken of als tafeldrank. Het moet trouwens gezegd dat de Maredsous-bieren wel eens in meerdere blinde degustaties boven komen drijven.

Bob Magerman

Breendonkdorp 58, 2870 Breendonk, tel. 03/886.71.21, Fax: 03/886.46.22. Surfen kan naar de verzorgde site www.duvel.be.

Bezoekers zijn in de brouwerij welkom na reservatie.

Op www.maredsous.be verneemt u niets over het bier maar alles over de abdij.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234