Woensdag 20/10/2021

Bier hier

Wie trekt er nu naar Frankrijk om er een goed glas bier te gaan drinken? De zeshoek wordt zo sterk met wijn geassocieerd dat een biertje drinken er bijna barbaars en zondig lijkt. Niets is minder waar. De Fransen slaan maar liefst 42 procent van onze bierexport in. Wat bierbrouwen betreft kennen ze zelf twee grote 'appelations', de Elzas en de departementen Nord-Pas de Calais tot pakweg de Somme. Zo resten de liefhebber genoeg redenen én keuze om toch maar een verfrissend biertje te bestellen.

Bierbrouwend Frankrijk concentreert zich dus in twee streken die grenzen aan Duitsland en België. Op zich is dat niet zo relevant, veel belangrijker is dat zowel het noorden als de Elzas nu eenmaal in de 'biergordel' liggen, een breed lint dat van Ierland tot Tsjechië Europa doorkruist. Zeker is verder dat de Galliërs vooral cervoise dronken, een drank gemaakt uit gistende granen, bier dus. Het wijnmaken leerden ze van de Romeinen, natuurlijk omdat de wijndruif het er uitstekend deed. Toch telde Frankrijk aan het begin van de vorige eeuw nog een 3.000-tal brouwerijen, tot in Nice of Toulouse toe. Om maar te zeggen dat de associatie Frankrijk en wijn niet zo vanzelfsprekend is en het vroeger zeker niet was.

Terug naar het bier. Beginnen we in de Elzas, waar de brouwers natuurlijk veel overnemen van hun oosterburen en vandaag vooral laagvergist bier op grote schaal produceren. Bekendste naam is Kronenbourg, samen met Kanterbräu onderdeel van het grote Scottish-Newcastle. Het was trouwens Kronenbourg dat eerst Christal-Alken en later Maes overnam en zo een heel sterke Belgische poot aangemeten kreeg. Over hun bieren kunnen we kort zijn: weinig soeps. De typische Elzasser-stijl leunt aan bij de Duitse pilseners en is een tikkeltje moutiger maar vooral veel minder bitter uitgewerkt. Zelfs het paradepaardje '1664' is en blijft een internationaal drinkbier, stukken minder interessant dan een gemiddelde Belgische pils.

De groep zoekt het ook in de nichemarkten en scoort bijvoorbeeld met Tourtel en gebottelde Panaché (bier met limonade) in binnen- en buitenland. Fransen houden trouwens wel van wat geknoei met gerstenat: drankjes als Picon met bier of panaché met muntstroop zijn er heel gewoon. Vermeldenswaard is nog het stadje Schiltigheim dat maar liefst vier brouwerijen telt. Interessante namen zijn Adelshoffen met zijn Adelscott, een sterk droog bier gebrouwen met gerookt whiskymout dat deze afkomst zeker niet verbergt. Bekend zijn ook de producten van Fischer, zoals de Tradition, gebotteld in een fraaie beugelfles maar verder vrij neutraal. Vernoemen we als karaktervolle Elzasserbieren nog de Météor, Ackerland en Mortimer.

Veel interessanter zijn de producten uit Nord-Pas de Calais. Een verrassend lekkere pils is de Pelforth Blonde. Het bier geurt prikkelend hoppig, voegt wat mout toe maar blijft vooral bitterig smaken en rondt aldus mooi af. Een correct bier dat bijvoorbeeld bij een blindproeverij de pilsdrinker zeker zal kunnen overtuigen. Maar er is meer. De regio sluit nauw aan bij de Belgische stijl van bierbrouwen. Geen wonder als men weet dat bijvoorbeeld de Poperingse hoppestreek over de grens doorloopt en een stuk van Frans-Vlaanderen inneemt. Een 25-tal brouwerijen produceert er een 200-tal verschillende bieren, vaak van hoge gisting. Zulke bieren krijgen de naam 'Bière de Garde' mee, letterlijk 'bewaarbier'.

Sommige brouwers spelen de Vlaamse kaart uit zoals brouwerij De Clerck met hun Le Pot Flamand of La belle Siska, andere sluiten met hun bieren naadloos aan op wat hier gebrouwen wordt zoals de Saison Saint-Médard van café-brouwerij Au Baron in het plaatsje Gussignies. Ook qua aroma en smaak doet dit bier denken aan de Henegouwse saisonbieren.

Enkele bekende namen zijn verder de Jenlain gebrouwen bij Duyck, Les Brasseurs de Gayant met onder andere hun Goudale en het Bière du Demon - het sterkste blonde bier ter wereld - en de Ch'ti van Brasserie Castelain. Ch'ti staat in het dialect van Picardie voor 'c'est toi' of 'het past je'. In de schaduw van de Mont des Cats een steenworp van het brouwersdorpje Watou brouwt de Brasserie Saint-Sylvestre haar 3 Monts. Al deze bieren smaken goed tot uitstekend. Constanten zijn moutigheid, volheid en complexiteit. Bitterheid is slechts heel mild aanwezig, blijkbaar houden de Noord-Fransen meer van rijke en volle fruitigheid dan van hard bitter wat hun bieren echt lekker maakt. Ze zijn stukken interessanter dan de producten uit de Elzas. Dat weten ook de Noord-Franse brouwers die onder bepaalde voorwaarden hun bieren mogen opsieren met het label 'Qualité Nord-Pas de Calais'.

Proeven kan zeker in de plaatselijke cafés, zeker Rijsel heeft op dit gebied de verwende Vlaming veel te bieden. Kopen kan in de kleinhandel maar ook in de plaatselijke supermarkten die vaak een verrassend assortiment aan speciaalbieren in huis hebben. Wie de streek bezoekt of er even verpoost, moet maar eens op onderzoek uitgaan. Let bij aankoop wel op het label 'Qualité Nord-Pas de Calais', de naam 'Bière de Garde' of gewoon de vermelding 'Fermentation haute'. U keert zeker tevreden terug.

Bob Magerman

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234