Vrijdag 27/05/2022

Bier hier Watou Tripel

Watou geniet nationale bekendheid met zijn poëziezomer, maar ook de bierliefhebber wordt er echt verwend. Het plaatsje telt nog drie heuse brouwerijen, niet van de grootste maar sterk in kwaliteit. Van Eecke brouwt het Hommelbier en het Kapittel-assortiment, De Bie staat in voor een aantal zeer oorspronkelijke bieren met namen als Zatte Bie of Helleketelbier, en er is natuurlijk de Sint-Bernardusbrouwerij.

In vroegere tijden brouwde men er de Sint-Sixtusbieren. Oorspronkelijk ging het om de recepten van de nabijgelegen Sint-Sixtusabdij in Westvleteren. Kort na WOII beslisten de trappisten hun bieren niet meer actief te commercialiseren en verleenden de brouwer een licentie om ze te gaan brouwen en uitvoeren. Westvleteren blijft zijn beslissing trouw: voor een bakje trappistenbier moet je nog steeds naar de abdij zelf rijden.

Er is trouwens nog een andere band tussen de geestelijken en de oprichter van de brouwerij, de heer Evarist Deconinck: hij begon zijn zaak in 1934 als hij de kaasmakerij van de abdijgemeenschap uit het Noord-Franse Catsberg overneemt. Deze monniken waren hun klooster ontvlucht wegens het antiklerikale klimaat in het thuisland, verbleven enkele decennia in Watou maar keerden dat jaar definitief terug naar hun Mont des Cats.

De licentieovereenkomst met de trappisten van Westvleteren vervalt in 1992. Ondertussen waren de trappisten zich bewust geworden van de kwaliteitsstempel die hun naam meedraagt, wat uiteindelijk leidt tot de oprichting van de Internationale Vereniging Trappist (IVT). Bedoeling van de vereniging is onder andere te waken over het gebruik van de naam 'trappist'. De monniken staan op hun strepen en vragen ook om de naam Sint-Sixtus, de eigenlijke naam van hun abdij, en verder alle verwijzingen naar het kloosterleven weg te laten.

Na wat juridische strubbelingen halen de trappisten hun slag thuis en vandaag kent iedereen zijn plaats. De brouwerij doopt haar bieren om tot Sint-Bernardus en, heel subtiel, verandert de schalks kijkende monnik met een glas schuimend bier in de hand van gewaad en ziet hij er nu veeleer als een edelman uit. Compositie en kleurenpalet van het etiket blijven verder ongewijzigd, waardoor de verkleedpartij bijna onopvallend verlopen is. Ook en gelukkig ongewijzigd is de smaak van de bieren, want de Pater 6, Prior 8 en Abt 12 vormen onder de abdijbieren de absolute top.

Sint-Bernardus gaat verder diversifiëren en brengt een tripel uit. Helemaal geen uitstaans met het abdijleven heeft de in 1999 geïntroduceerde Watou Tripel. Hier mikt de brouwerij duidelijk op het kunstzinnige en charmante imago van het dorpje. Op het etiket prijkt op een warmgele achtergrond het dorpsplein met kerk, fraai getekend en helemaal niet oubollig uitgewerkt. Het bier laat even een zeer uitgesproken hoppegeur vrij die echter snel moutig en kruidig wordt. De schuimkraag vormt zich dik en smeuïg, bijna romig. De eerste smaak- en aromatoets is weer bitter, vrij nadrukkelijk aanwezig maar fijn uitgewerkt. Deze eerste gewaarwording gaat over in een volmoutige smaak met kruidige aroma's (koriander?) en frisse citrustoetsen. De afdronk loopt streelzacht uit en blijft wat bitter, kruiden en citrus meedragen. Opvallend voor een bier van slechts 7% alc. vol. is het zeer volle, smeuïge mondgevoel. De frisse afdronk maakt dat het tocht niet gaat vervelen.

We proeven er de Sint-Bernardus Tripel naast, net een half procentje zwaarder. Enige familieband is onmiskenbaar aanwezig. Die laatste smaakt nog forser maar mist wat de frissere toetsen en het streelzachte van de Watou Tripel. Verder gedetailleerd gaan vergelijken heeft geen zin want beide flesjes verschillen twee jaar in ouderdom.

Ten slotte nog drie redenen om als bierliefhebber naar Watou af te zakken: u vindt er op een steenworp van de kerk het in 1982 opgerichte brouwersmonument. In restaurant 't Hommelhof kookt de beslagen Stefaan Couttenye al een vijftiental jaar eenvoudige maar zeer smakelijke schotels met bier. De producten van de drie lokale brouwers zijn zeer goed vertegenwoordigd, de chef houdt het graag streekgebonden. Trouwens, het woord 'hommel' heeft niets met het diertje te maken, maar is, net als in Hommelbier, niets anders dan het plaatselijke woordje voor hop. Watou, deelgemeente van Poperinge, ligt immers middenin één van de twee Belgische hoppestreken. Alles samen genoeg op het vat om Watou ook als bierdorp te bestempelen.

Bob Magerman

Trappistenweg 23, 8978 Watou, tel. 057/38.80.21, e-mail stbernwatou@hotmail.com. De brouwerij is na afspraak te bezoeken.

Restaurant 't Hommelhof, Watouplein 17, 8978 Watou, tel. 057/38.80.24.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234