Zaterdag 04/02/2023

bier hier Toer de geuze

Zoals vorige week aangekondigd gooien zondag 22 april negen traditionele geuzemakers in de Zennevallei hun deuren open. Dat is een unieke gelegenheid om een kijkje te nemen achter de poorten die meestal gesloten blijven en te peilen naar de ziel van de geuze-lambik. Proeven en kopen kan natuurlijk ook, wat ook een buitenkansje is gezien de soms moeilijke verkrijgbaarheid van sommige bieren.

De Toer leidt de bezoeker langs negen lambikbrouwers en geuzestekers: Veilig toeren kan met de pendelbus die vertrekt aan het station van Halle. In het station of bij elke deelnemende brouwer ligt een plannetje klaar. De pendelbus legt de volledige route af waarbij u tijdens de verbindingsritten het fraaie Pajottenland te zien krijgt. Een kaartje, een degustatie bij elke deelnemer inbegrepen, kost 200 frank. Rijdt u met eigen vervoer, dan moet u rekening houden met de soms geringe parkeermogelijkheden rond de brouwerijen. * In Lembeek-Halle vindt u in de Fonteinstraat 65 Brouwerij Boon. Na wat ervaring als steker opgedaan te hebben, brouwt Frank Boon sinds 1990 zelf. De recente brouwerij mist wat charme maar de rijen houten foe ders en vooral de hoog gestapelde rijpende geuzes ogen indrukwekkend. Die dag zal Boon brouwen: een buitenkansje, want Frank Boon heeft waarschijnlijk als geen ander inzicht op het brouwproces van lambik. * Zeer fraai zijn de gebouwen van De Troch (Langestraat 20 te Wambeek-Ternat). De oor sprong van deze brouwer ligt zoals vaak in deze streek in een boerderij. De huidige brou- werij is nog steeds ondergebracht in een stati- ge gesloten hoeve. De Troch is vooral bekend van de exotische fruitbieren, maar brouwt ook een oude geuze.

* Timmermans (Kerkstraat 11, Itterbeek-Dilbeek) is een van de grotere brouwers die ook lambik levert aan stekers. Ook hier ogen de installaties bijzonder fraai. Naast wat commerciële lam- bik- en fruitbieren brouwt Timmermans een oude geuze onder de naam Gueuze Caveau. Bij- zonder zijn de mengbieren van Timmermans zoals de witte Lambik en vooral de Bourgogne des Flandres.

* Ook bij Lindemans (Lenniksebaan 1479, Vle- zenbeek - Sint-Pieters-Leeuw) zal normaal gebrouwen worden. Lindemans brengt met de Cuvée René, voorzien van een fraai etiket in art-nouveaustijl, een uitstekende oude geuze op de markt.

* Aan het Herman Teirlinckplein 3 te Beersel vindt u het café-restaurant en steker-brouwer Drie Fonteinen. U kunt er, gegidst door Armand Debelder zelf, de indrukwekkende lambikkelder bezoeken. De oude geuze en kriek zijn uitstekend, maar opteer hier mis- schien voor het frambozenbier. Het restaurant serveert doordeweeks en dus ook op de Toer gerechten met bier bereid.

* Wie genoeg heeft van het nieuwe Brussel, kan terecht in Bierhuis annex lambikbrouwerij Oud Beersel (Laarheidestraat 230, Beersel); al in 1954 zette Henri Vandervelden zich zo af tegen de opzwellende hoofdstad. Het authen- tieke café anno 1934 herbergt een heus Mor- tierorgel, indertijd geplaatst voor de prijs van een arbeiderswoning. Mooie oude geuze en kriek, maar proef er vooral de oude lambik. In het café kunt u terecht voor een stevige schotel karbonade met lambik bereid.

* Voor een flinke portie charme moet je bij Hanssens (Vroenenbosstraat 15, Dworp-Beersel) zijn, en niet alleen wegens gastvrouw Sidy. Eind de jaren negentig vindt steker Jean Hans- sens geen opvolger en werkt zijn voorraden lambik op, tot dochter Sidy er onverwachts toch wat in ziet en het bedrijfje voortzet. Echt- genoot John is al even enthousiast. Hanssens produceert amper 300 hectoliter oude geuze en kriek, maar die is uitzonderlijk fijn en sma- kelijk. Proef er het Oudbeitje, een verrassende maar eerlijke combinatie van lambik en aard- beien.

* De Keersmaeker (Lierput 1, Kobbegem-Asse) zegt u misschien niet veel, haar Mort Subite- bieren zeker wel. De naam komt van het geken- de Brusselse café met toen nog een eigen steke- rij dat de familie in 1970 overnam. Vandaag behoort de brouwerij tot de groep Alken-Maes, maar de familie blijft baas in eigen huis. Naast een assortiment commerciëlere bieren ook hier een echte oude geuze.

* Rest er de piepkleine stekerij De Cam (Dorps- straat 67A, Gooik), het hobbyproject van Wil- lem Van Herreweghen, in het dagelijks leven ingenieur bij een grote brouwer. Pas gestart in 1997 is zijn oude geuze nu perfect op dronk. De site herbergt ook een museum van oude muziekinstrumenten, u krijgt er dus zeker Vlaamse volksmuziek te horen. Let er ook op de houten tonnen met het Tsjechische brandmerk Pilsner Urquell, ter plaatse nog gerestaureerd en vervolgens naar België overgebracht. Tot slot nog dit: een stukje eten kan in de gelagzaal van Drie Fonteinen en Oud Beersel, maar verder valt overal wel iets te smikkelen, van worst met geuze bereid tot verse ovenkoeken en natuurlijk brood met platte kaas. Proef als u de kans hebt zeker de mandjeskaas, een huwelijk van Brusselse en platte kaas op smaak gebracht met kruiden. Bijna overal is animatie voorzien met muziek of spelen. Sommige brouwerijen voorzien ook kinderanimatie zodat u daar eventueel wat langer kunt blijven plakken. Bier kopen kan natuurlijk ook terwijl ook alle brouwers het bijzonder lezenswaardige boekje Het Pajottenland en de Zennevallei, bakermat van Lambik en Geuze voor slechts 100 frank te koop aanbieden. Bob Magerman

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234