Zaterdag 06/03/2021

Bier hier Slaapmutske

Nu het einde van de zomer nadert, geeft Bier hier nog graag een rondje zomerbieren weg. Het najaar kan ook nog mooie dagen bieden. Nergens staat geschreven wat een zomerbier eigenlijk moet zijn. Een namiddagje terrasjes maakt echter snel duidelijk wat men beter niet en beter wel drinkt: voor alles een licht en dorstlessend biertje, dus zurig of bitterig. Aan een stroperige kriek hou je toch maar een plakkerige mond en nog meer dorst over. Een prachtig voorbeeld van een verfrissend zomerbier kunt u sinds kort in en rond Melle vinden, nu eens niet gebrouwen door Huyghe.

Dany De Smet is een dertigjarige brouwingenieur en gepassioneerd door bier. Al sinds 1992 wordt ten huize De Smet - meer bepaald in de keuken - bier gebrouwen voor eigen gebruik. Jarenlang experimenteren leidt in 1999 tot het Jonasbier - aangeboden als bezoekerspresentje bij de geboorte van zoon Jonas. Het brouwsel valt in de smaak, wat de aanleiding is om eindelijk eens een receptuur voor een commercieel bier op punt te stellen. Commercieel tussen haakjes, want het project moet een hobby blijven. Verder houdt de hobbybrouwer te veel van bier om een zoveelste eenheidsworst of imitatie op de markt te brengen: hij gaat compromisloos voor smaak en kwaliteit.

Gebrouwen wordt er in de Proefbrouwerij in Lochristi, waar omzeggens elke particulier of vereniging terechtkan om een origineel bier te laten brouwen. Meesterbrouwer Guy Naudts heeft naast hypermoderne installaties een enorme stielkennis en ervaring in huis om het gewenste biertje perfect op maat af te leveren. Het recept van het Slaapmutske staat echter al volledig op punt. Het enige verschil volgens hobbybrouwer De Smet is dat een 'keukenbier' verwarmd wordt met rechtstreekse vlam. Binnenin de ketel loopt op die plaatsen de temperatuur wat hoger op wat aanleiding geeft tot karamelisatie en de Maillard-reactie, wat het bier iets ronder en malser maakt. Eind 2000 verschijnt het Slaapmutske Winterbier, een roodbruin bier, hoppig in aroma, op smaak gebracht met koriander en zacht bitter afsmakend. Voor de zomer 2001 staat voor de eerste maal een blonde zomerversie van het Slaapmutske fris.

Op het zelf ontworpen etiket staan de naam van het bier en een halve maan centraal, warmgeel ingekleurd op een azuurblauwe achtergrond. Geen esthetisch pareltje maar fris en opvallend. De naam komt trouwens van de klassieke laatste bestelling op café, een slaapmutsken. Commercieel nadeel is dat klanten vaak tot op het laatste wachten om een Slaapmutske te bestellen, wat zeker bij het zomerbier zonde is. De rest van het meer dan volledige etiket klinkt evenals de perstekst als muziek in de oren. Geen fraaie sfeervolle prentjes, wel volledige en eerlijke informatie. Zo lezen we dat het een volmoutig bier betreft (100 procent mout - vele brouwers gebruiken naast mout het goedkopere en lichtere maïs of rijst), gebrouwen met gerste- en tarwemout (dat laatste om een rondere en malsere smaak te krijgen) en aromatische hop. Met 6,4 vol.% alc. is het een licht bier dat met 30 IBU's (bittereenheden) bovendien stevig gehopt is.

Meteen na het openen van een flesje dringt een fijne, aromatische hoppe in de neus. Slaapmutske gebruikt geen Saaz - nochtans een referentie qua hoparoma - maar een Amerikaanse soort, die nog fijner en delicater geurt. Die originele keuze verheft het bier ruim boven de middelmaat. Dany De Smet gebruikt uitsluitend hele hopbellen van deze fijne variëteit, die vooral veel aroma maar minder bitterstoffen bevat. Hij moet dus meer hop gebruiken om toch wat bitterstoffen in het glas te toveren, wat het brouwen duurder maakt. Het bier kleurt verder warmgeel en heel lichtjes troebel. Het witte schuim oogt compact, de pareling is het glas blijft licht; om een al te opgeblazen gevoel te vermijden, is het Slaapmutske maar matig met koolzuurgas verzadigd.

In de geur overheerst dus delicate maar pertinent aanwezige hop, bijna kruidig (hoewel in dit bier geen kruiden aanwezig zijn). In het aroma blijft zachte hop overheersen maar de kruidige toets maakt plaats voor een fris citrusaroma. Ook de smaak is hoewel volmoutig toch zacht. Wat sterk opvalt, is een vol en mals mondgevoel, zeer zeker een gevolg van de maat tarwemout. De afdronk ten slotte blijft zacht bitterig. Zoet blijft volledig afwezig. Wat ook geheel ontbreekt, is een bitterige toets achteraan de mond, waarmee - naar mijn smaak - het enige puntje van kritiek genoemd is. Het blijft in elk geval een zeer smakelijk zacht maar tegelijk vol en mals verfrissend zomerbier met een zeldzame delicate bittertoets. Dit Slaapmutske is daarom een echte verrijking van de Belgische bierkaart.

Bob Magerman

tot in Gent toe - en in enkele Oost-Vlaamse drankencentrales.

De proefbrouwerij ontvangt geen bezoekers en verleent geen informatie over de aldaar gebrouwen bieren.

Slaapmutske - Dany De Smet

Oefenpleinstraat 15, 9090 Melle,

tel. en fax 09/231.93.86.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234