Zondag 02/10/2022

Bier hier Saxo

Het gaat goed met Wallonië. Tenminste als het brouwerswereldje een afspiegeling zou zijn van het hele leven. Enkele van de Belgische kleppers - denk maar aan de trappistenbieren - zijn Waals, maar daar houdt het zeker niet bij op. De laatste jaren kwamen er verschillende brouwerijtjes bij, soms hypermodern, soms zeer authentiek zoals brasserie La Caracole nabij Dinant. Of kent u nog een brouwerij waar met hout gestookt wordt?

De brouwerij begon als een hobbyproject van twee mannen, de eerste een afgestudeerde brouwer, de tweede een Naamse handelaar in streekproducten en amateur-wijnmaker. Uit een toevallige ontmoeting in 1986 volgt een concreet initiatief en in 1990 komen de eerste brouwsels op de markt. Gebrouwen in een schuurtje in Namen zelf noemt de brouwerij zich naar de spotnaam voor de inwoners aldaar: (trage) slakken. Brasserie La Caracole was geboren. De eerste bieren heten eenvoudigweg Caracole Ambrée en Caracole Brune. Spoedig kwam een witbier de rekken invullen, de Troublette, naar het troebele uitzicht van dit type bieren.

Ondertussen blijkt de capaciteit in het schuurtje ruim onvoldoende te zijn. Een intensieve speurtocht leidt naar een leegstaande brouwerij in Falmignoul, een deelgemeente van Dinant. Die dateert uit 1766 en bleef in werking tot 1971. Sindsdien staat ze leeg. Het gebouw wordt stapje voor stapje gerestaureerd - ook vandaag is het werk nog niet af - en in 1994 vloeien de eerste brouwsels uit de ketels. La Caracole gebruikt tot en met het eigenlijke brouwen de oude installaties en warmt het brouwwater nog op boven een houtvuur. Daar kruipt nogal wat werk in, als je weet dat voor een brouwdag een hele nacht gestookt moet worden. Deze vandaag uniek geworden brouwwijze is niet het enige wat de brouwerij onderscheidt: net als bij vele andere kleinere Waalse brouwers zijn hun bieren van een meer dan gemiddelde kwaliteit en bovendien zeer persoonlijk en karaktervol ingekleurd. De Caracole Ambrée en Brune zijn fruitige (geen zoetige), rijke bieren met een overvloedig aroma en mondgevoel. De Troublette is een zeer doordrinkbaar, delicaat witbier. Twee jaar geleden kwam een biologische versie van de Troublette op de markt. Er is ook een Caracole Cuvée en de Nostradamus.

De grappige etiketten zijn een aparte vermelding waard. Centraal in een tekening staat steeds een slak, uitgedost als een middeleeuwse sterrenwichelaar die in het heelal tuurt bij de Nostradamus, gezeten op een blad van een waterlelie en starend naar haar door een lichte rimpeling verstoord spiegelbeeld op het wateroppervlak bij de Troublette of mediterend bij een kaarsje bij de Caracole. Op de Saxo houdt een slakje in het licht van de schijnwerpers een saxofoon hoog in de lucht. Gelanceerd na de verhuis naar Dinant eert deze Saxo Dinants beroemdste inwoner, Adolphe Sax, in 1994 honderd jaar geleden overleden.

Het bier kleurt helder warmgeel. De forse schuimkraag is spierwit en oogt als opgeklopt eiwit. De pareling in het glas houdt flink aan. Het geurt vooral kruidig, naar sinaasappelschil en misschien een tikkeltje koriander. Ook fijne hop is aanwezig. De smaakaanzet is zijdezacht. Direct komen frisse sinaasachtige aroma's vrij, gevolgd door een bijna peperachtig koriander. Bittere fijne hop is maar heel subtiel aanwezig maar zorgt zo toch voor een aangenaam sausje. Pas in de nasmaak verdwijnt de kruidigheid volledig waardoor het bitter wint en het bier aldus bitterdroog afsmaakt. Een origineel pallet dat we graag hebben, zeker ook omdat het zoete steeds afwezig blijft. In het flesje zit wat gistfond: even walsen met het bijna lege flesje maakt die los. Geproefd met fond kleurt het bier natuurlijk troebel, maar komen alle smaak- en aromasensaties een ietsje scherper naar voor: het bier blijft zacht maar smaakt kruidiger, forser en met een voller mondgevoel tot gevolg. Een Franstalige proever omschrijft het zo: "Elle peut se concevoir en première bouche comme un beuvrage très doux, mais comme pour montrer une fidélité au personage et à son instrument, qu'elle est censée représenter, elle se corse dans les tons hauts." In elk geval is ook deze Saxo een prachtig bier, iets beter toegankelijk dan het Caracole-aanbod maar nog steeds boordevol karakter en persoonlijkheid.

Bob Magerman

Côte Marie-Thérèse 86, 5500 Falmignoul (Dinant),

tel. 082/74.40.80, fax: 082/74.52.38.

De bieren zijn in Vlaanderen moeilijker te vinden, maar enkele drankenhandelaars bieden ze aan.

Buiten juli en augustus is de brouwerij enkel in groep en na afspraak te bezoeken. Vlakbij vindt u in Romedenne (deel gemeente van Philippeville) het Gambrinus Drivers Museum (Fontaine St-Pierre 2A, 5600 Romedenne, tel. en fax 082/67.83.48. Gelegen in een 19de-eeuwse brouwerij-mouterij herbergt het uniek materiaal. Neusje van de zalm is een collectie van twintig oude maar tiptop gerestaureerde brouwerijvrachtwagens. Het Gambrinus Drivers Museum stelt zich dan ook voor als het enige brouwerijvrachtwagenmuseum ter wereld.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234