Zondag 04/12/2022

bier hier Nen Bangelijke

Een klein rekensommetje leert dat bier brouwen op zich niet veel kost. In bier gaat vooral veel goedkoop water, terwijl de gebruikte mout en het beetje hop en gist ook niet al te duur zijn. Wat de klant in een café verteert, gaat voor een groot deel naar de staatskas en komt verder in het loonzakje van de brouwer, de herbergier en alle mogelijke tussenpersonen terecht. Dat kan best goedkoper denken sommige herbergiers die prompt een huisbrouwerij uit de grond stampen en in hun café het zelfgebrouwen bier met een fraaie winstmarge aan de man brengen.

Zo eenvoudig werkt het natuurlijk niet, wie een serieuze huisbrouwerij wil opstarten kijkt algauw tegen een miljoeneninvestering aan, wat nog steeds geen kwaliteitsgarantie biedt. Dat leert ene Stan Sterkens, telg van de veertiende generatie aan het roer van de gelijknamige familiebrouwerij gevestigd te Meer (deelgemeente van Hoogstraten). Brouwerij Sterkens hield er een uitgebreide keten horecazaken op na maar besluit goed tien jaar geleden de boel van de hand te doen en zich resoluut te concentreren op export van een aantal mooi verpakte bieren. Het rekensommetje lukt, in die mate zelf dat Sterkens vandaag maar liefst 90 procent van zijn brouwsels exporteert. Stan Sterkens blijft echter brouwer in hart en nieren en zoekt tijdens zijn al dan niet zakelijke reizen graag huis- of microbrouwerijtjes op. Hij moet echter vaststellen dat de kwaliteit niet altijd je dat is. Grotere brouwers beschikken over vele vaten die geproefd en afgewogen gemengd worden om het gewenste bier in het glas te toveren.

In 1994 komt er de vraag van een Japanse klant of de brouwerij kan helpen bij het opstarten van een huisbrouwerij. Dat kan, meer nog, deze vraag is aanleiding tot oprichting van de St.-Sebastiaan Belgian Microbrewery - kortweg SBM -, dat enkel zulke projecten opzet. SBM levert niet alleen de apparatuur maar ook de brouwtechnische knowhow om de gewenste bieren te ontwikkelen en blijft alle noodzakelijke ondersteuning bieden.

Een recentere maar nu al beroemde installatie staat in huisbrouwerij 't Pakhuis in Antwerpen. De zaak huist in een ruim pand aan de Vlaamse Kaai en oogt warm dankzij de plankenvloer en de oude bakstenen muren. Nog warmer is de heerlijke moutgeur die op een brouwdag alle hoekjes en kantjes opvult. Mout (ontkiemt en daarna gedroogd graan, de basis van het brouwproces) ruikt prikkelend zonder echter opdringerig te zijn en wekt goesting op in zowel een goed glas bier als een smakelijke schotel. Vooraan in het café-restaurant prijkt de koperen brouwzaal, achteraan steken de lagertanks half ondergronds. Het koper is de brouwzaal is er slechts voor het zicht: de eigenlijke ketels zijn binnenin uitgevoerd in roestvrij staal. Maar toegegeven, het koperen jasje staat hen wonderwel.

De huisbrouwer brouwt er drie bieren, de gulden maat voor elke huisbrouwerij. U kunt er het Antwerps blond bier drinken, een ongefilterde en dus troebele, wat zoetige maar frisse dorstlesser. Het Antwerps bruin kleurt prachtig warmbruin, bijna als roodkoper. Het smaakt vrij licht met wat pittige pieken en vooral karamelmoutig. De afdronk is relatief droog en heel aangenaam. Trots van de brouwer en meteen goed voor het grootste deel van het brouwvolume is Nen Bangelijke, met 9,5 % alc. vol. een zware klepper. Het bier smaakt bijzonder vol en gewoon heel lekker. Bij een aandachtige analyse blijkt het in de eerste dronk vooral mout en toch wat zoet te bevatten. Heel aangenaam is dat de brouwer de verse moutgeur als het ware in het bier gevangen weet te houden waaruit het bij de degustatie langzaam maar prikkelend vrijkomt. Na het zoetige volgt een ellenlange en flink wat bittere afdronk, Nen Bangelijke wordt immers goed gehopt. De totale ervaring is naast flink mondvol ook mooi harmonieus. 't Pakhuis vult voor thuisgebruik ook sierlijke 1- en 2-literflessen, bierxyphons genaamd. Te degusteren binnen een tweetal weken, want het wordt niet gepasteuriseerd. Regelmatige klanten kunnen er hun goed gespoelde xyphons opnieuw laten vullen. Men houdt er verder een gevarieerde spijskaart op na en besteedt veel aandacht aan met bier bereide gerechten.

Bob Magerman

Vlaamse Kaai 76, 2000 Antwerpen

tel. 03/238.12.40, fax: 03/238.68.14

Men brouwt niet elke dag. Gaat u toch eens langs, dan loont het echt de moeite om het brouwproces te aanschouwen, een telefoontje vooraf brengt raad.

Op maandag (niet op feestdagen) schenkt men tussen 18 en 22 uur Nen Bangelijken voor de democratische prijs van 40 frank.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234