Woensdag 07/12/2022

bier hier Michael Jacksons 'Grote Belgische Bieren'

Een wijnkenner die op de hoogte wil blijven, heeft algauw een aparte bibliotheek nodig om zijn vele boekwerken kwijt te kunnen. De bierliefhebber is goedkoper af, een half metertje boekenrek volstaat. Er verschijnt bitter weinig degelijk en/of verzorgd uitgegeven werk over bier. Zo komt het dat hét internationaal erkende standaardwerk over Belgisch bier door een Brit geschreven is. Michael Jackson publiceert in 1991 zijn boek Great Belgian beers. Kort nadien verschijnt een Franstalige en Japanse versie om uiteindelijk naar het Nederlands vertaald te worden. Begin 2001 loopt de beer hunter ter opfrissing opnieuw de Belgische brouwerijen af en stelt zo eind juni 2001 de vierde herwerkte versie van zijn werk voor. De man kent wel iets van bier. Al in 1977 schrijft hij The World Guide to Beer (vertaald als Spectrum Bieratlas), een lijvig werk dat mooi fotomateriaal combineert met zinvolle informatie. Hij onderkende toen al de bijzondere kwaliteiten van ons bier: zo trekt hij maar liefst 28 bladzijden uit voor de Belgische bieren, bijna evenveel als voor (zijn thuisland) Groot-Brittannië en Ierland samen.

Hij schijnt verder een getalenteerde proever te zijn en weet heel goed waarover hij praat. Zo was hij tijdens zijn recente verblijf in België te gast in het praatprogramma De laatste show. Op de vraag of bierproevers een slok ook uitspuwen, volgt een kurkdroog antwoord: "Neen, nooit, om een bier te kunnen proeven moet men het absoluut inslikken. Alleen dan kan men de smaak perfect waarnemen en beschrijven. De waarde van een bier meet men ook in de evolutie van de nasmaak. Dat kan alleen door het bier echt te drinken." To the point. Grote Belgische Bieren leest vlot en is fraai uitgegeven. In zijn inleiding schetst Michael Jackson de Belg en zijn bier. Hij verbaast zich terecht over het feit dat Belgisch bier in Amerikaanse of Japanse klasserestaurants een zeer gewilde en dure delicatesse is, terwijl de gemiddelde Belg dat nauwelijks opmerkt. We hebben het - dixit de auteur - te druk met koken, eten en bier drinken.

Vervolgens gaat hij grondig in op de brouwingrediënten volgens het schema 'wat, waarom en hoe'. Zo verneemt u alles over geschiedenis van hop van de oudheid tot nu, leert u verschillende variëteiten kennen en maakt u kennis met de bierkeuken van restaurant 't Hommelhof in Watou, gelegen in de Poperingse hoppestreek.

Ten slotte schetst Michael Jackson het Belgische bierlandschap gerangschikt in twaalf bierstijlen, van lambiek over trappist tot pils. Een indeling in een aantal 'stijlen' is steeds arbitrair: sommigen zien tot twintig of meer stijlen, anderen delen het bierlandschap liever niet in vakjes in. Jacksons indeling oogt in elk geval logisch en dus overzichtelijk. Elke stijl wordt uitvoerig besproken, soms algemeen, soms opgehangen aan een representatief bier. Nadien passeren de meeste of soms zelf salle bieren in die bepaalde stijl de revue. De schrijver ambieert daarbij geen volledigheid maar het moet toch aardig in de buurt komen.

Volledig objectief is de auteur niet, vraag is of dat hoeft. Voor lambiek en afgeleide brouwsels maakt hij niet alleen ruim veel plaats vrij, hij laat ook niet na te blijven wijzen op het unieke karakter van de Brusselse champagne. Michael Jackson houdt erg veel van een goed glas geuze en mag dat gerust extra dik in de verf zetten. Veel drinklustopwekkende aandacht ook voor trappisten, het Vlaamse oud bruin en de Waalse saisons, stuk voor stuk eerbiedwaardige en oorspronkelijke vertegenwoordigers van onze biercultuur. Af en toe krijgt ook een (piep)kleine brouwer hartverwarmende aandacht.

Bij al deze oprechte en eerlijke aandacht voor het echte bier blijft het echter verbazen waarom de auteur ingaat op zijn rondleiding in de abdij van Leffe, waar al sinds de Franse Revolutie niet meer gebrouwen wordt. Of waarom hij aandacht besteedt aan de al eeuwenlang vernielde priorij van Corsendonk, terwijl de gelijknamige bieren hoogstens licht aangepaste bestaande en elders gebrouwen bieren zijn. Of waarom geen enkel bier een zelfs maar neutrale quotering meekrijgt. Een proefnotering 'correct gebrouwen bier zonder meer' klinkt niet echt negatief maar zegt op zich genoeg. Ten slotte valt een zeker onevenwicht in het fotomateriaal op: bepaalde merken en/of brouwgroepen krijgen beduidend meer vierkante centimeters toegemeten dan andere. Ook dat kan een objectieve proever storen.

Laat deze opmerkingen u er echter niet van weerhouden dit standaardwerk aan te kopen: het blijft een uitstekend, prettig boek en er is vandaag niets beters op de markt. Misschien voelen de auteur en de uitgever maar al te goed dat de uitgifte van een volledig objectief en onafhankelijk bierboek nog geen haalbare kaart is. Lees dus meer over bier.

Bob Magerman

Indien niet te vinden in de handel: Media Marketing Communications Sint-Lucaslaan 34, 2180 Antwerpen, tel. 03/645.72.47, fax: 03/645/72.53, www.beerpassion.com.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234