Dinsdag 29/11/2022

bier hier Girardin

Het moest al sinds de Al Dente van vorige week in uw agenda staan: zondag 22 april, Tour de Geuze. Negen lambikbrouwers en geuzemakers zetten van 10 tot 17 uur hun deuren open. De Tour is een unieke kans om plaatsen te bezoeken die anders gesloten blijven en natuurlijk en vooral te proeven van echte geuzes en afgeleiden. Wie niet meedoet, is brouwerij Girardin uit Sint-Ulriks-Kapelle. En dat is heel jammer.

Over Girardin wordt in het wereldje met het grootste respect gesproken. Hun brouwerijhoeve is prachtig gelegen op de groene Lindenberg. De nieuwe brouwzaal met de koperen ketels sluit naadloos aan bij de oude hoeve. Girardin brouwt lambik, maar houdt ook de boerenstiel in ere. Zo verbouwen ze hun granen nodig om bier te brouwen grotendeels zelf. Voor enkele lokale cafés brouwt Girardin het pilsbier Ulricher, verder maken ze ook nog limonades.

De gebrouwen lambik is van grote klasse. Girardin levert die aan enkele cafés rond het Brusselse, soms zelfs in een jonge en een oudere versie. Het bier wordt dan Breughel-gewijs in een kan op tafel gebracht. Lambik op café blijft echter een zeldzaamheid, heel af en toe tapt een herbergier lambik onder druk en tovert zo toch wat schuim op het anders platte bier. Niet dat dat echt hoeft, lambik ruiken en proeven blijft een exquise ervaring. Droog, bijna aards en enorm complex: zeker een wat oudere lambik is nog het best te vergelijken met een sherry, maar draagt ook hout, hooi, cider en fruitigheid mee.

Dat Girardin uitstekende lambik brouwt, weten ook stekers als Hanssens, Drie Fonteinen en De Cam die van Girardin lambik kopen om er hun eigen geuzes mee te assembleren. Girardin bottelt zijn geuze in twee versies, gefilterd (wit etiket) en ongefilterd (zwart etiket). Beide smaken bijzonder goed, waarbij de ongefilterde versie het natuurlijk haalt: die biedt beduidend meer smaak, diepte en volheid.

Het is al gezegd, geuze steken is net als champagne maken. Men begint met verschillende vaten lambik of witte wijn die men mengt en in de fles laat hergisten en narijpen. Belangrijk verschil is dat champagneboeren de gistresten uit de fles halen zodat de drank helder blijft. Eerlijk gezegd zouden ze dat voor de smaak beter laten. Lambik - (en andere) brouwers weten dat bier met de gistresten in de fles veel mooier uitrijpt en veel minder snel aan kwaliteit verliest door veroudering. De praktijk geeft hen gelijk: champagne laat men na aankoop het best geen maanden meer liggen terwijl een goede geuze toch een jaartje of langer nodig heeft om minimum op punt te komen. Jarenlang laten liggen kan - afhankelijk van de kwaliteit van de brouwsels en natuurlijk van de persoonlijke appreciatie - tot een nog rijkere geuze leiden.

Girardin biedt ook krieken- en frambozenbier aan. De kriek ruikt naar krieken maar ook wat zoete geuren zijn waarneembaar. Lambik- en geuzegeuren spelen wat verstoppertje. In smaak en aroma bloeit het pas echt open. De zure krieken zijn in smaak en aroma zeer pertinent aanwezig, zo ook de tannines van de kriekenpit die de achterkant van de mond blijven prikkelen. De zoete component doet even denken aan zoete kersen maar is mogelijk afkomstig van extracten. Jammer, want het zoetige verstoort het verder vlekkeloze parcours. Gelukkig eindigt de degustatie in een ellenlange droge afdronk met impressies van lambik en krieken(pitten).

De Girardin Framboise ruikt wat gesuikerd en/of kunstmatig. Aroma en smaak scoren hoger. Op de achtergrond weer de lambikbasis, veeleer onuitgesproken maar heel breed aanwezig. Op deze basis ontwikkelt zich een heel mooi aroma van frambozen. Deze vruchten geven vooral geur en aroma en veel minder smaak af, wat hier duidelijk blijkt. Beide bieren zijn dus gemaakt met echte vruchten maar bevatten toch wat verzoetende toevoegsels (extracten of coulis?). Zeker in het geval van een frambozenbier is dit aannemelijk, gemaakt met alleen frambozen zou de prijs van een fles bier die van champagne benaderen.

Conclusie? Girardin brouwt prachtige bieren. De fruitbieren steken heel hoog boven het gemiddelde uit. Dat ze naast de ongefilterde geuze toch wat bleekjes afsteken, ligt vooral aan de bijzondere kwaliteit van die laatste.

Bob Magerman

Lindenberg 10, 1700 Sint-Ulriks-Kapelle

tel. en fax: 02/453.94.19.

De brouwerij ontvangt geen bezoekers en doet niet mee aan de Tour de Geuze. Aan de brouwerijpoort kunt u wel de bieren aankopen. Proeven en kopen kan in gespecialiseerde cafés en handelszaken zoals het Streekproductencentrum in Halle, tel. 02/361.31.90, www.streekproductencentrum.be. De HORAL (Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren) houdt informatie bij over cafés waar men een goede geuze en/of lambik kan drinken, tel. 02/331.06.52.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234