Dinsdag 29/11/2022

BIER HIER Egmont

Brouwerij Crombé is vandaag nog de enige die de faam van het Zottegems bier in leven houdt. Het ooit nog meer geroemde Kriekenbier is verdwenen, maar ondertussen stroomt er ander lekkers uit de ketel. Naast het Cesarken (naar Julius Cesar, het Gallo-Romeins museum in Velzeke is immers niet veraf) en de Grand Cru kunt u genieten van een Egmont, ondertiteld als 'Zottegemse tripel'.

Even een stukje geschiedenis. Graaf Egmont is vooral in Vlaanderen een geëerde naam, denk maar aan het Egmontpact. Vooral bekend is zijn hoofd, in 1568 onder de hertog van Alva van lichaam gescheiden op de Brusselse Grote Markt. Een zeer aanvechtbare veroordeling, wat ook Goethe (sic!) later neerschreef. Domper op een eventueel al te nationalistisch enthousiasme is dat Lamoraal van Egmont stamt uit een oude Noord-Hollandse familie die al rond 900 een kasteel en een klooster bezit. De Nederlanders blijven het geslacht trouwens als 'Egmond', met een d dus, benoemen. Typisch Vlaams is dan weer zijn rol in de geschiedenis: de graaf schopt het tot opperbevelhebber van de Spaanse troepen in de Nederlanden, maar sluit zich ook openlijk maar passief aan bij het verzet tegen de Spanjolen. Waarschijnlijk heeft zijn naïef-loyale houding tegenover Spanje hem de das om gedaan. Mans naam blijft in elk geval voortleven, zeker in zijn begraafplaats Zottegem. Egmont is dan ook een logische naam voor dit in 1986 gelanceerde bier.

Grappig is dat brouwerij Van den Bossche uit het nabijgelegen Sint-Lievens-Esse zijn paradepaardje Lamoral doopte, naar de voornaam van de graaf. Concurrentie kan dus ook fijntjes gevoerd worden.

Tot nader order blijft Zottegem de Egmont-stad maar de fascinatie van brouwer Jo Crombé voor de man gaat ver terug tot zijn wonderjaren. Het ouderlijke huis lag op de vroegere gronden van het (verdwenen) kasteel van Velzeke, ooit de woonplaats van Lamoraal Egmont. Als snotaap deed hij niets liever dan graven in de tuin waarbij hij geregeld op restanten van het kasteel stootte.

Deze Egmont tripel is ongetwijfeld het paradepaardje van de brouwerij. Mag ook wel, want Jo Crombé sleutelde zeven jaar aan het recept. Beroepshalve is hij apotheker en hij weet dus om te gaan met subtiele recepturen en gevoelige weegschaaltjes. Aan de wieg van dit bier staan heel vele proefbrouwsels en experimenten met een 45-tal giststammen en tientallen moutsamenstellingen. Vandaag is de Egmont - naar goede gewoonte verkrijgbaar in 33- en 75-centiliterafvulling - goed voor één vierde van de productie.

Het oubollige maar charmante etiket toont een ernstig kijkende graaf bij een landkaart, naar een prent uit een oude historische roman. De hoofdkleur is perkament, de naam 'Egmont' is breeduit in rode gotische letters aangebracht. Dit bier oogt (bij voorzichtig uitschenken) helder goudkleurig, de zeer fijnmazige schuimkraag spierwit. Het blijft aangenaam parelen en geurt vooral bloemig-kruidig met op de achtergrond uitlopers naar pikant-kruidig. Ook warme alcohol vult de neus. Aroma en smaak sluiten mooi aan. Vooreerst valt in de mond de zachtheid op terwijl ook wat bloemige en licht kruidige aroma's vrijkomen. Kort nadien gaat de Egmont vooral zoetig smaken. Nog een ietsje verder maakt het zoetige plaats voor een aangenaam bitter, waarschijnlijk het resultaat van een op zich vrij forse maar veeleer spaarzaam aangewende hop. In de lange afdronk blijft het hopbitter overheersen.

Ergens rond het omslagpunt tussen 'smaak' en 'nasmaak' laat het bier ineens een peperig aroma los welke de bittere afdronk blijft vergezellen en zo voor een onverwacht maar aangenaam staartje tekent. Staar u niet blind op de benaming Zottegemse tripel en de proefnotitie 'zachtheid': deze Egmont lijkt langs geen kanten op commerciële tripelbieren. Een gemiddelde consument die aan de toog achteloos een Egmont bestelt, reageert vaak verrast en zal een volgende Egmont laten voor wat het is. En wat is het dan wel? Een zeer oorspronkelijk bier dat durft afwijken van de geldende normen. Met het beetje zoet en het bitter loopt het binnen de lijntjes, ongewoon zijn de kruidige, bloemige en peperige aroma's die her en der onverwachts opduiken. Precies deze sensaties maken dat de argeloze consument 'schrikt' van de Egmont terwijl deze juist de authenticiteit van het bier inhouden.

Conclusie? De Egmont is als witlof. Een bier voor gevorderden, waardoor het met aandacht dient gedronken te worden. Het bier gedraagt zich zo bijzonder dat het op zijn eentje goed is voor een echte verrijking van ons nationaal smakenpallet. Wie het bier apprecieert, catalogiseert het meteen als een groot bier, de anderen moeten blijven oefenen.

Bob Magerman

Hospitaalstraat 10, 9620 Zottegem, tel. 09/360.02.40.

Door omstandigheden kan in Zottegem niet meer gebrouwen worden. 's Zomers ontvangt men groepen in de oude maar nog steeds piekfijn onderhouden brouwerij vlakbij de markt. Kopen kan in de brouwerij zelf, van dinsdag tot vrijdag van 9.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 17.00 uur alsook op zaterdagvoormiddag. Proeven kan altijd in café 't Brouwershof, links van de brouwerij.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234