Dinsdag 06/12/2022

Bier hier Christmas Pale-Ale

Goed nieuws voor de bierliefhebber: de verzoeting is niet geheel bezworen (dat hoeft ook niet), maar lijkt nu toch ingedijkt. Bittere bieren krijgen weer meer aandacht. Dat geldt ook voor de feesten: de in verpakking en smaak stroperige kerstbieren zijn passé. Vandaag pakken handelaars en supermarkten graag uit met bijvoorbeeld sober verpakte trappisten als de Westmalle Tripel en Chimay in 75-centiliterflessen. Maar er is natuurlijk meer te koop. Uitgesproken bittere kerstbieren als de Père Noël van de jonge brouwerij bij De Ranke uit Wevelgem (een perfect huwelijk tussen hopbitter, het bitter uit gebrande mout en een tikkeltje zoethout) worden steeds breder geapprecieerd. Zo ook brouwt De Ryck uit het Oost-Vlaamse Herzele al sinds de jaren zestig een vrij bittere Christmas Pale-Ale en pakt het nu voor het eerst uit met een hergiste versie.

Deze brouwer is vooral gekend van zijn Special De Ryck, een doordrinkbier in de stijl van een Spéciale Belge (Palm, Vieux-Temps...), maar zeer puur in geur en smaak. De Christmas Pale-Ale vertrekt van hetzelfde putwater en dezelfde gistcultuur, maar verschilt volledig wat de gebruikte mout- en hoppesoorten betreft. Zo ontstond in 1965 een nieuw kerstbier dat qua recept dicht aanleunde bij een pale-ale en daarom aldus gedoopt werd. In die jaren was Brits bier nog heel populair in België, vandaag lijkt deze stijl uit onze cafés te verdwijnen. Jammer, want tot nu toe biedt bijna geen enkele brouwer (of het zou De Ryck moeten zijn) een aanvaardbaar Belgisch alternatief voor dit goed gehopt en dus stevig bitter hooggegist amberkleurig bier.

De Ryck vult al zijn bieren traditioneel af in vaten welke de weg vinden naar een 75-tal cafés in de omgeving. Men biedt ook thuistapvaatjes aan. Ook de Christmas Pale-Ale werd tot voor kort alleen op vat verkocht. Deels uit noodzaak (een bottellijn kost nu eenmaal heel veel centjes) brengt De Ryck sedert begin de jaren negentig zijn bieren in petflessen op de markt en past meteen hergisting op fles toe. Alleen oogt kunststof nu eenmaal niet zo mooi. Fraai alternatief is de tweeliterkruik, maar ook deze pikt de consument maar aarzelend mee. Net als wijn verkoopt bier het best in een standaardverpakking, en dat blijken nog steeds glazen flessen te zijn.

Brouwer De Ryck had ondertussen een jonge brouwingenieur in dienst genomen. Samen werken ze een hergiste en in glazen 75-centiliterchampagneflessen gebottelde Christmas Pale-Ale uit. Vandaag ligt het in bescheiden hoeveelheden gebrouwen te koop. Zonder bakken en zonder teruggave van statiegeld, want daar is De Ryck nog niet voor uitgerust. Deze stap is in elk geval een aanzet voor een uitgebreider bottelingsprogramma: bedoeling is op termijn de bieren op ruimere schaal te kunnen aangebieden.

De gewone Christmas weeft door het brouwwater een opvallende aanwezigheid van verse hop en smakelijke mout. Zelf kon ik het dit jaar al tweemaal proeven, zodra geschonken door de brouwer zelf als proefje in een drankencentrale en een tweede maal tijdens een degustatie met levend publiek. Het bier uit het eerste vaatje scoorde bijzonder hoog: krakend vers met op de afspraak alle mogelijke smaak- en geursensaties die zuivere mout en hop kunnen bieden. De Christmas bevat slechts 4,7 vol.% alc.; wetende dat alcohol een smaakdrager is, zet dit kerstbier de brouwkunst van De Ryck heel dik in de verf. De twee nadien gedronken en veel zwaardere bieren moesten het immers in geur en smaak ruim afleggen.

De tweede degustatie verliep enigszins anders. Met de goede herinnering aan de eerste degustatie nog vers in het geheugen leek deze Christmas op het eerste gezicht een wat vreemde, bijna foute geur te verspreiden. Ik dacht aan een zekere estervorming, echter een reactie die ik bij De Ryck nog nooit zo uitgesproken opgemerkt had. De oplossing kwam uit het publiek: niks esters, wel de geur van zuivere, bijna groene hop, een eerlijke geur die in brouwerijen hangt die nog met hele (gedroogde) hopbellen werken. Dat heet dan 'zich moeten schamen', als een verwende stadsjongen die na kilo's aardbeiensnoepjes niet eens meer een echte aardbei kan herkennen en appreciëren.

En de hergiste Christmas? Voller in aroma, in smaak meer afgerond waardoor de typische mout- en hoptoetsen veel meer dan in de enkelvoudig vergiste versie versmelten tot een nog steeds fris en oorspronkelijk maar klassieker, bijna saaier bier. De tintelende sensaties van verse hop (ik zal het nooit meer vergeten) en de pure moutige accenten zijn hier meer toegedekt door toedoen van de royale en volle 'hergiste' saus. Een heel mooi bier, maar ik blijf meer houden van het gewoon vatenbier van De Ryck (zowel de Special als de Christmas) om zijn pure en zuivere karakter, in België eigenlijk uniek. Zoals De Ryck het zelf en volledig terecht zegt: écht bier.

Bob Magerman

Op zaterdag 22 en 29 december is de brouwerijwinkel de hele dag open, op zondag 23 en 30 december enkel 's namiddags. Gedurende het jaar is de brouwerij op aanvraag te bezoeken voor groepen van minimum 15 personen tegen een kleine vergoeding. Kopen kan elke zaterdagvoormiddag.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234