Woensdag 07/12/2022

Bier hier Chimay Grande Réserve

In deze dagen moet het goed zijn, dus trekken we graag de blauwe van Chimay open, oorspronkelijk bedoeld als kerstbier. Trappisten als Rochefort en Westvleteren brouwen bewust kleinschalig, maar de abdij Notre-Dame de Scourmont pakt het anders aan. De bieren van Chimay zijn ongeveer de wereld rond verkrijgbaar. De intussen overleden broeder Thomas mocht zelfs begin 2000 uit handen van prins Filip de Royal Export Award voor de voedingssector ontvangen. Sommigen stellen zich vragen bij deze commerciële aanpak, maar Chimay blijft met recht en reden het label Authentic Trappist Product dragen. In 1850 vestigen zich zeventien monniken uit Westvleteren op een lapje grond in Chimay, een geschenk van de prins van Chimay. Het lapje was ruim bemeten maar verder bijna onbruikbaar voor wat ook. In de mooie maar woeste natuur viel er in deze uithoek van Henegouwen maar weinig te beleven of te doen. Armoe troef dus, en dat was de eerste jaren ook het lot van de monniken. Met veel zwoegen slaagden ze er uiteindelijk toch in de stenige grond te ontginnen. De opbrengst bleef echter bedroevend laag, reden waarom Chimay al in 1862 gaat brouwen met de expliciete bedoeling bier te verkopen. Westmalle en Westvleteren brouwden al eerder, maar vooral voor eigen gebruik. Deze keer hebben ze in Chimay wel geluk, want het opgepompte water blijkt zeer zacht en zuiver en dus een uitstekend brouwwater te zijn. De commercialisering van hun bieren - eerst strikt lokaal, later steeds verder uitdeinend - is en blijft voor de trappisten van Chimay een noodzaak.

De brouwerij is met 100.000 hl per jaar uitgegroeid tot een grote producent, die haar producten actief commercialiseert. De SA Bières de Chimay stelt een 70-tal mensen tewerk. De volledige economische activiteit (Chimay maakt ook kazen) verschaft 170 personen een job, niet slecht voor een streek die kampt met een werkloosheidsgraad van 20 procent. Net als in de andere trappistenbrouwerijen investeert men fors in milieu-, mens- en jobvriendelijke technologie. Om het label Authentic Trappist Product te mogen dragen moeten de opbrengsten van de economische activiteiten besteed worden aan 'goede werken'. Chimay steunt dan ook allerhande sociaal-economische projecten, vaak in samenwerking met gerespecteerde organisaties als de Koning Boudewijnstichting.

De 'rode dop' is het oudste Chimay-bier en krijgt daarom in de 75 cl-botteling de bijnaam 'Première' mee. Het huidige recept ontstaat na WOII als de abdij in samenwerking met de grote brouwgeleerde Jean De Clerck de brouwerij weer opbouwt en opstart. De gebruikte gistcultuur is het resultaat van het monnikengeduld van pater Théodore, die maandenlang experimenteert met giststammen. De 'blauwe dop' ontstaat in 1948 als kerstbier, kent meteen een groot succes en wordt zo snel het hele jaar door verkrijgbaar. Vanwege zijn uitstekende bewaareigenschappen draagt het in de 75 cl-fles de ondertitel 'Grande Réserve'. Op het etiket van de 'blauwe' staat trouwens altijd het brouwjaar vermeld. Chimay stelt een houdbaarheid van vijf jaar voor, maar in de praktijk kan het bier veel langer bewaard worden. Enkele biercafés kunnen de klant zo laten kiezen uit een indrukwekkend rijtje jaargangen 'Grande Réserve', te beginnen in de jaren tachtig...

Bij het uitschenken van een jonge Grande Réserve verspreidt zich de zo typische 'donkere trappistengeur'. Bij nader inzien geurt het veel minder fruitig dan bijvoorbeeld een Rochefort maar veeleer kruidig, zelfs bloemig. Ook geroosterde mout (als bittere chocolade) en in mindere mate karamelmout zijn aanwezig. Al deze geuren komen ook in het aroma voor dat verder nog een peperige toets meedraagt. De smaak is zeer evenwichtig, zoetig maar zeker niet uitgesproken. Verder valt verwarmende alcohol op. Het licht zoetige in de hoofdsmaak gaat snel over in een zachtbitterige (gebrande mout) afdronk die lang blijft hangen.

De Grande Réserve behoort duidelijk tot de donkere, zoetige trappistenbieren maar onderscheidt zich in dit kransje door haar zeer evenwichtig karakter. Zowel het zoetige van de Westvleteren, het fruitige van Rochefort of het bittere van Westmalle zijn aanwezig en afzonderlijk te proeven, maar dat alles steeds ingetogen. Naar Waalse traditie overgoten met een kruidig peperig sausje ontstaat zo een harmonisch prachtbier dat voor iedereen als een basisreferentie kan gelden. Voor gevorderden blijven de andere, meer in één welbepaalde richting extremere trappistenbieren ter beschikking. Met een welgemeende 'gezondheid' aan de trappisten...

Bob Magerman

(Baileux), tel. 060/21.03.11

De fraaie site www.chimay.be informeert u uitvoerig over de producten en bevat onder andere een zeer interessant gastronomisch luik. Via www.scourmont.be verneemt u meer over de abdij zelf.

De abdij en de brouwerij binnen de muren zijn niet toegankelijk. Wel te bezoeken is de bottelarij te Baileux, waar u ook kunt proeven en kopen. Die staat het hele jaar door open voor groepen op afspraak, in de zomermaanden zijn er op bepaalde momenten rondleidingen voor individuele bezoekers zonder afspraak voorzien.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234