Donderdag 08/12/2022

Bier hier Bass Pale Ale

Nu bekend werd dat de overname van Bass door Interbrew misschien toch kan doorgaan, schijnt er wat meer licht in de Leuvense directiekamers. Eerlijk gezegd heeft de Britse overheid maar weinig objectieve redenen om de overname te verbieden, maar daarvoor moet u elders in deze krant zijn. Feit is dat als het Belgische bod uiteindelijk lukt, Interbrew niet alleen een goede zaak doet maar meteen een ferme parel aan de Britse kroon in huis haalt. Want een Bass, mijnheer...

België bierland, of is het Duitsland of zijn het de Britse eilanden? Komende weken verneemt u in deze rubriek wat meer over bier in onze buurlanden, maar de Britten mogen zich zeer zeker als echte bierdrinkers beschouwen. De eilanden liggen uiteraard ook in de biergordel, maar er is meer: vandaag drinkt de gemiddelde Belg toch nog altijd 65 procent pils, rond 1965 was dit zelfs 90 procent. De Brit kent ook pilsbier, steevast als 'lager' benoemd, maar drinkt deze lager vooral thuis en verkiest in zijn pub voor alles een traditioneel hoogvergist bier, een ale. Het liefst van het vat, want ook Britten weten heel goed dat een bier op vat anders en meestal fijner uitrijpt dan in flesjes.

Nu hielden de Engelsen er in vroegere tijden een aantal buitenlandse speeltuinen op na, tot in het verre Indië. De Britten overzee wensten natuurlijk ook hun traditionele bieren te blijven drinken en zo ontstaat de India Pale Ale, oorspronkelijk een gebottelde en versterkte versie van de bitter die men in de pub nog steeds van het vat kan bestellen. Dit bier moest een nogal lange en woelige reis overzee in warme gebieden zien te overleven, reden waarom het wat meer alcohol bevatte en sterker gehopt was - hop is een perfect natuurlijk bewaarmiddel.

Pale Ale ontstaat halverwege de 18de eeuw in London, maar wordt al snel geadopteerd door het noordelijker gelegen Burton-upon-Trent. Dit stadje droeg al een zekere brouwerstraditie mee, maar kan met de Pale Ale alle registers opentrekken. Reden zou het water in Burton geweest zijn, met een hoog gipsgehalte en dus uitstekend geschikt om bleke, sprankelende bieren te brouwen. Nog steeds volgens diezelfde historische bron was het Londense water meer geschikt om er donkere bieren van te maken, wat kan kloppen als men weet dat de inktzwarte Guinness in feite geborduurd is op de oer-Londense Porter. Vandaag kan een beetje brouwer zijn water - zelfs leidingwater - perfect analyseren en in alle mogelijke gewenste richtingen aanpassen, maar in de vroegere tijden begon de naam en faam van een bier altijd met het brouwwater, nog steeds de basis van elk brouwsel. Ook de Urquell Pilsner (uitvinder van het pilsbier) heeft veel te danken aan het uitzonderlijk zachte water dat men 150 jaar geleden in het plaatsje Pilzen kon oppompen...

Verwende pilsdrinkers beschouwen de amberkleurige Pale Ale niet echt als een bleek bier, maar opnieuw moet men in de tijd teruggaan en beseffen dat het in die dagen niet echt evident was om zelfs maar een amberkleurig bier te brouwen. Vandaag beschikken mouters over alle mogelijke middelen om de pas ontkiemde en natte gerst perfect te drogen, lang geleden was er maar één manier om bederf of schimmelvorming te vermijden: zo snel mogelijk drogen bij zo hoog mogelijke temperaturen, waarbij het mout via karamelisatie donker werd wat steeds bruine bieren opleverde.

Bass geniet onder de brouwers in Burton al snel de grootste faam. Gesticht in 1777 door William Bass schijnt deze de beste Pale Ale gebrouwen te hebben. In 1876 komt er het beroemde rode driehoekje bij, naar men aanneemt het eerste geregistreerde Engelse handelsmerk. Geen grotere eer kan Bass nog krijgen als de schilder Manet betuigde in zijn schilderij Een bar in de Folies Bergère, waar hij een wat afwezige dienster afbeeldt aan een marmeren toog opgesierd met exotisch fruit, champagne en zowaar twee flesjes Bass - herkenbaar aan de rode driehoek. Ga weer even in de tijd terug: Brits bier drinken in een Parijs' café zal toen niet echt evident geweest zijn...

De Belgische versie van de Bass Pale Ale wordt al langer in licentie gebrouwen door Interbrew. In het glas krijgt men een persoonlijk, smakelijk bier dat fruitig en moutig combineert met flink wat bitter. Met 5,2 vol. % alcohol blijft het een doordrinkbier dat echter precies door die combinatie opvalt en zich duidelijk onderscheidt. Deze Bass Pale Ale is nog het best te vergelijken met de Spéciales Belges (Palm, Op-Ale...) die eenzelfde moutigheid en fruittoetsen meedragen, maar moeten passen tegenover het hopbitter. Britten springen algemeen niet alleen vrij kwistig maar ook weloverwogen met hoppe om; zo is deze Bass verrijkt met maar liefst drie hopvariëteiten. Dat alles maakt van deze Pale Ale een zeer interessant alternatief aan de toog voor wie een licht, goed doorsmakend maar tegelijk bitter bier wil. Want zulke bieren worden in belgenland alsnog niet gebrouwen. Dat heeft niets te maken met de Belgische brouwkunst maar veel met de terughoudendheid die de Belgische brouwer vertoont als het over hopbitter gaat. Heren brouwers, bitter in de mond maakt het hart gezond...

Bob Magerman

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234