Zondag 01/08/2021

Bier: Ename Tripel

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De brouwerijsite van Ename is waarschijnlijk de mooiste van dit land. Maar het bier mag er ook zijn. Best verkopend is Ename Blond. De Ename Tripel mag dan minder bekend zijn, het is een zeer interessant bier.

De familiale brouwerij Roman uit het Oost-Vlaamse Oudenaarde, vooral bekend voor haar Oudenaards bruin bier en de Romy Pils, kon niet stilzitten na het succes van de abdijbieren destijds en ontwikkelde in de jaren negentig haar Ename-abdijbierengamma, genaamd naar een oude abdijsite in het dorpje Ename, vlak bij de deelgemeente Mater waar de brouwerij gevestigd is. Het is misschien wel de mooiste brouwerijsite in dit land, met originele art-decogebouwen uit de jaren dertig.

Brouwmeester Jozef Snauwaert, een van de beste brouwers in België met veertig jaar ervaring, kon zich uitleven en werkte enkele jaren aan de ontwikkeling van Ename Bruin, Blond en Tripel. Deze bieren doen het goed in de export maar ook lokaal, want de brouwerij beschikt nog over een stevig patrimonium aan eigen cafés. Het bewind wordt vandaag gevoerd door de nieuwe generatie. Lode en Carlo Roman kregen trouwens van Bierpassie Magazine enkele jaren geleden de titel 'Meester van de Gerst' voor het moderne management waarmee ze dit aloude familiebedrijf (sedert 1545) leiden.

De Ename Tripel is niet het best verkochte bier van het gamma, dat is de Ename Blond, gestuwd als hij is door de grote broers Leffe en Grimbergen. Ook die laatste draaien vooral volume met de blonde en toegankelijke, want niet-hergiste versie die ook nog eens wat minder alcohol heeft (6,5%).

Een goede tripel maken is nog altijd het moeilijkste wat er is: het is een spel van de juiste dosering en temperatuur. Van suiker en gist toevoegen tijdens het bottelen (precies weten hoeveel) en dan laten hergisten in warme kamers gedurende minstens drie weken. In de fles is er dan microfermentatie, die het bier fruitiger en complexer maakt. De gist bezinkt in de fles, en die schenk je mee uit (waardoor het bier troebel wordt) of je drinkt hem apart, wat dan weer de laatste mode is en waar sommige merken zelfs aparte kleine glaasjes voor hebben ontwikkeld.

Snauwaert, die over twee jaar met pensioen gaat maar intussen volop bezig is om een nieuwe brouwer op te leiden, heeft zijn parameters zo geregisseerdomte komen tot een zachte tripel, zelfs neigend naar zoet. Er is maar een lichte bitterheid op het einde van de hopsmaak. Snauwaert koos dus voor een zachtbitter bier, met veel toetsen van fruit en honing maar met een goede balans waardoor het vlot wegdrinkt. Toen we vorig jaar een programma maakten voor onze reeks De biersommelier op lifestylezender Vitaya koos chef Jan Buytaert voor een klassieke canard à l'orange als ideale pairing, want in Ename Tripel zit ook een citrustoetsje dat mooi harmonieert met de sinaasappel in de saus.

Deze minder bekende maar zeer interessante tripel vind je in de biercorner van O'Cool, maar dan wel in een fles van 75 centiliter, overigens mooi versierd met het logo van de abdij. (Ben Vinke)

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234