Maandag 08/08/2022

Bier: Achel Blond

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

We zetten het nieuwe jaar stevig in met enkele klassiekers uit de trappistenbrouwerijen. De spits van deze miniserie wordt afgebeten door de jongste trappist, Achel, en wel de blonde versie, hergist op fles.

Ben Vinken

Het was einde 1998 toen we de nieuwe trappistenbieren uit Hamont-Achel voor het eerst konden proeven. De tijd vliedt en Achel doet het vandaag zeer goed: het heeft zich een plaatsje tussen de wereldklassiekers veroverd.

Het is vooral de Achel Blond die me kan bekoren. Een soort lightversie van de Westmalle Tripel, de wereldklassieker die binnenkort ook aan bod komt in deze rubriek. En dat Westmalle-DNA komt natuurlijk van de gist, die broeder Thomas bij de opstart had meegebracht uit moederabdij Westmalle. Maar ook van de bloemenhop uit Saaz, die ook van Westmalle komt.

De monniken van de Achelse Kluis, midden in de weilanden en bossen van de Limburgse Kempen gelegen op de grens met Nederland, zochten immers nieuwe middelen van bestaan. Oorspronkelijk leefden ze van de landbouw en melkvee, maar aangezien het aantal jonge monniken drastisch was teruggevallen konden ze dit niet meer aan. Er werd wel tot aan de Eerste Wereldoorlog bier gebrouwen maar de Duitsers namen de koperen ketels in beslag om er oorlogstuig mee te maken, iets wat in die tijd wel vaker gebeurde.

Vermits de paters de brouwstiel wat verleerd waren, werd de hulp van broeder Thomas ingeroepen, die eigenlijk al met pensioen was maar zich al te graag opnieuw inzette als adviseur. Later kwam broeder Antoine uit Rochefort, en thans werkt broeder Jules in de brouwerij, bijgestaan door een 'vliegende' lekenbrouwer, Marc Knops.

In het begin maakten ze enkel bieren van het vat, eentje van vier en eentje van zes graden, volledig gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot. Maar al vlug reageerde de consument: moet een trappistenbier niet complexer zijn en hergisten op de fles? Bovendien waren de inkomsten van de taverne maar nauwelijks voldoende om de investeringen af te schrijven, en drong de verkoop van flessenbier zich op.

Probleem was echter dat de brouwerij geen bottelarij had, enkel een moderne Meura-brouwinstallatie. Maar men vond vlug een bevriende brouwer die bereid was het Achel-bier te bottelen. Aanvankelijk Sint-Jozef uit Opitter, thans wordt het bier gebotteld bij Van Steenberge in Ertvelde. En zo kwamen enkele jaren na de oprichting zowel de blonde, bruine als extra-versie in flessen op de markt. De Extra (75 cl-fles en 9,5% alcohol) was er lang enkel als donkere versie, maar sedert enkele maanden is hij er ook in een blonde variant, enkel te koop in de winkel van de brouwerij.

Broeder Thomas hield van hop. Dat proef je duidelijk in de Achel Blond. Het bier is lekker droog en heeft een lange afdronk. In de zomer is de Achelse Kluis met haar brouwerij, taverne en winkeltje een leuke toeristische bestemming. Je kan er heerlijk wandelen of fietsen in de natuur en daarna een lekkere Achel van het vat drinken, een blonde of een donkere van vijf graden. De hergiste versies kan je er ook proeven of kopen in het winkeltje, want voor de rest is het niet zo makkelijk om deze bieren te vinden. Een bezoek meer dan waard, want eigenlijk is dit de enige trappistenbrouwerij met een herberg intra muros.

De brouwerij is ook beperkt open in de winter: van 12 tot 16.30 uur, 011/80.07.69.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234