Donderdag 28/01/2021

Gezondheid

Bieden zoetstoffen nu wel of geen voordelen voor de consument?

Beeld photo_news

Het vervangen van suikers door zoetstoffen is niet beter voor de consument. Dat zegt verbruikersorganisatie Test-Aankoop, die de fabrikanten vraagt om in plaats het suikergehalte te verlagen. De frisdrankenindustrie countert: zoetstoffen bieden wel degelijk voordelen.

Volgens Test-Aankoop is er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat zoetstoffen zoals aspartaam, steviolglycosiden (de zoetstof uit Stevia) of sucralose op lange termijn bijdragen tot gewichtscontrole. Een mogelijke verklaring is compensatiegedrag: mensen denken dat ze gezond bezig zijn en belonen zich met iets ongezond. Een andere mogelijke verklaring is dat het lichaam wel een zoete smaak krijgt, maar geen suikers, en men dus sneller naar een tussendoortje grijpt.

Hoe dan ook, aldus Test-Aankoop, prijken de meeste producten met zoetstoffen in de bovenste regionen van de voedingsdriehoek, en worden ze best met mate geconsumeerd. In plaats van zoetende vervangstoffen te gebruiken, zou de voedingsindustrie beter het suikergehalte verlagen. "Alleen zo kan de consument gewoon worden aan een minder goede smaak."

De Industrie van Waters en Frisdranken ziet wel voordelen: uit onderzoek kom naar voren dat wanneer zoetstoffen in de voeding worden gebruikt als vervanging voor gewone suiker, dit op langere termijn resulteert in een lagere energie-inname (-5 tot -15 procent). "Daardoor kunnen zoetstoffen bijdragen tot het beperken van de calorie-inname." Bovendien, aldus de frisdrankproducenten, zijn zoetstoffen een hulpmiddel voor diabetici.

Gezonde levensstijl

Fevia, de federatie van de voedingsindustrie, mengt zich in het debat. De sector roept de overheid op tot het sluiten van een akkoord rond minder energie-inname via voeding en verbetering van de productsamenstelling.

Fevia erkent de nood aan een evenwichtige voeding. Alleen moeten de oplossingen realistisch en doeltreffend zijn, aldus de sector. "Door enkel de focus te leggen op suikers en zoetstoffen, verliest men uit het oog dat een breder gezondheidsdebat noodzakelijk is."

Concreet roept Fevia op tot een nieuw convenant, een opvolger voor het succesvolle akkoord over zoutreductie in voeding. De zoutconsumptie kon toen door samenwerking tussen Fevia, de overheid en de retail met tien procent worden verlaagd.

Chris Moris, directeur-generaal van Fevia, wil nu met de overheid een gelijkaardig akkoord afsluiten. Ditmaal over "energiereductie en verbetering van de productsamenstelling". Daarmee doelt de sector onder meer op minder inname van suikers en vetten.

"Zo'n akkoord zal echter alleen werken als alle betrokken partijen samenwerken binnen een holistisch beleid gecoördineerd door de overheid", aldus nog de federatie. "We moeten consumenten bewust doen kiezen voor een gezonde levensstijl", aldus Moris.

Beeld anp
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234