Belangrijk nieuwsOorlog in Oekraïne
Biden voert importverbod in op Russische olie en gas: ‘Willen de oorlog van Poetin niet financieren’
De Verenigde Staten gaan een importverbod invoeren op alle Russische fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden aangekondigd. ‘We willen Poetins oorlog niet financieren’, zei Biden bij de persconferentie. Het Verenigd Koninkrijk stopt eind dit jaar met de invoer van olie uit Rusland.
De extra sancties worden ingevoerd om meer druk uit te oefenen op de Russische overheid en economie. “Maar dit zal onze economie ook raken”, waarschuwde Biden. Volgens Reuters is de export van olie naar de VS goed voor 5 procent van alle Russische export. Omgekeerd is zo’n 8 procent van de totale import van olie in de VS afkomstig uit Rusland.
Naar verwachting zullen de olieprijzen in de VS en Europa verder stijgen door het importverbod. Door speculaties over nieuwe sancties stegen de Amerikaanse olieprijzen vandaag al met ruim 8 procent tot 129 dollar per vat. Analisten waarschuwen dat de olieprijzen door een importverbod kunnen oplopen tot 200 dollar per vat.
Ook de Britse regering kondigde vanavond een importverbod aan, maar enkel voor Russische olie. Bedoeling is geleidelijk aan tot een volledig verbod te komen tegen het einde van het jaar. De invoer uit Rusland maakt ongeveer 8 procent uit van alle import in het land, en 18 procent van de diesel in het VK komt uit Rusland, zo weet de BBC.
Europa volgt de VS en het VK voorlopig niet. “Veel Europese bondgenoten zijn niet in de positie om ons in deze maatregel te steunen”, erkende Biden. “Wij kunnen deze stap zetten, anderen niet.”
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky vroeg westerse landen al dagen om strengere sancties tegen Moskou. Naast een importverbod op Russische grondstoffen wil Zelensky dat de Navo het luchtruim boven Oekraïne sluit, maar de Navo-landen gaan daar niet in mee uit angst voor verdere escalatie.
Volg alle ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne ook in onze liveblog
Zelensky blijft Poetin tarten met video’s uit Kiev: een grotere middelvinger is niet denkbaar
De ene na de andere politieke aardverschuiving in de Scandinavische landen: ‘Het sentiment is omgeslagen’
Wegens de oorlog in Oekraïne was de druk op de Amerikaanse regering de voorbije dagen toegenomen om de al opgelegde strafmaatregelen tegen Rusland uit te breiden met een invoerverbod op Russische olie. Biden stond aanvankelijk eerder weigerachtig tegenover een dergelijk verbod uit vrees dat de maatregel de inflatie nog verder de hoogte zou injagen.
“Dit is de juiste beslissing”, reageerde de Republikeinse senator uit Texas, Ted Cruz, op de zender CNBC. “De volgende stap is met Europa samenwerken opdat die hetzelfde doet en zich zou losmaken van Russische olie en gas”. Volgens Cruz is de ban “een manier om (de Russische president Vladimir, red.) Poetin te treffen daar waar het pijn doet”. “Al zijn inkomsten komen uit de verkoop van olie en gas. Neem je dat weg, dan stop je de oorlog in Europa”, aldus de senator.
Brandstofprijzen
Zijn Democratische collega uit Delaware, Chris Coons, waarschuwde intussen op CNN dat er in de Verenigde Staten een stijging van de brandstofprijzen zit aan te komen. En “in Europa zal het gaan om spectaculaire stijgingen”, zei hij. “Dat is de prijs voor het verdedigen van de vrijheid en het steunen van het Oekraïense volk.”
Russische ruwe olie is in de VS goed voor 3 procent van alle import. Als naar alle vormen van olieproducten wordt gekeken, gaat het om 8 procent. Als de VS de Russische olie alleen in de ban zouden doen, zou dat volgens kenners een impact hebben op 400.000 vaten per dag.
Europa
De Verenigde Staten namen de beslissing in nauw overleg met de Europese bondgenoten, weet Bloomberg nog, maar Europa gaat zelf niet meedoen met de ban. Verscheidene Europese landen, waaronder Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, zouden zich verzetten tegen een dergelijke stap. Zij vrezen sterk stijgende prijzen en tekorten als er geen olie en gas meer uit Rusland kan worden geïmporteerd. Andere landen zoals Polen zouden juist druk uitoefenen op de EU om fossiele brandstoffen wel aan te pakken.
Wereldmarkt
De Russische vicepremier Aleksandr Novak waarschuwde gisteren nog dat een verbod op de invoer van Russische olie “catastrofale gevolgen kan hebben voor de wereldmarkt”. Volgens hem wordt de prijsstijging die op zo’n sanctie volgt “onvoorspelbaar”. Olie kan dan “meer dan 300 dollar per vat gaan kosten en misschien zelfs nog meer”.
Als gevolg van de geruchten over een olieban steeg de olieprijs gisteren al hard, tot de hoogste prijzen sinds 2008. Sindsdien werd weer wat terrein prijsgegeven, maar een vat olie kost nog altijd rond de 120 dollar.