Zaterdag 04/02/2023

'Bibliotheken, scholen, ziekenhuizen, ALLES gaat de lucht in'

De terreurgroep IS heeft nieuwe dreigementen geuit tegen België en die zijn harder dan ooit. 'Geen gepraat meer over onschuldigen', klinkt het. 'Alles kan de lucht in gaan, zelfs ziekenhuizen en scholen.' Het is onderzoeker Montasser AlDe'emeh die de boodschap ontving. 'Dit bezorgt mij koudere rillingen dan de wreedste video van een onthoofding.'

"Dit is geen bedreiging of wat dom gepraat. Dit is een oorlogsverklaring en de plannen zijn al gesmeed." Zo begint de boodschap die werd ingesproken door een Antwerpse Syrië-strijder. "Alles gaat de lucht in in België. Bibliotheken, scholen, ziekenhuizen, winkelstraten, discotheken... alle plaatsen waar er ongelovigen zijn. Wij houden geen rekening meer met al het gepraat over onschuldige slachtoffers. Alle ongelovigen worden vermoord. We doden hen zoals zij ons doden. Begrepen?"

Broeders vs ongelovigen

Over een tijdstip van de terreur die ons te wachten zou staan, spreekt de kerel zich niet uit. Maar hij beklemtoont wel dat aanslagen onvermijdelijk zijn. "Geen gepraat meer. Daarvoor is het te laat. De komende dagen, weken, maanden en jaren zal er alleen maar terreur zijn in jullie wijken, jullie straten, jullie huizen en jullie slaapkamers. De broeders zullen alles doen om de ongelovigen te terroriseren en ze staan binnenkort in Europa."

Verontrustend is van wie de boodschap komt. Die werd immers ingesproken door Abdellah Nouamane, een twintigjarige Antwerpenaar die lid was van Shariah4Belgium, zich Abu Jihad Al-Belgiki laat noemen en al sinds juni 2013 in Syrië zit. Aanvankelijk vocht hij in de rangen van Jabhat Al-Nusra, de Syrische tak van Al Qaida. Maar nadien is hij overgestapt naar Islamitische Staat (IS).

Daar liet hij zich al fotograferen in het gezelschap van leden van Katiba Al-Battar, de elitebrigade die het verijdelde complot van Verviers heeft beraamd. Het staat niet vast of Nouamane daarbij betrokken was, maar hij verkeert dus wel in middens van waaruit er al terroristen naar België gestuurd zijn met concrete aanslagplannen. En het lijdt maar weinig twijfel dat die brigade nog steeds haar kans afwacht. "Het is alleszins wel duidelijk dat deze man niet voor zichzelf spreekt, maar in naam van een grotere groep", meent jihadspecialist Montasser AlDe'emeh.

De geluidsopname werd met WhatsApp verstuurd naar AlDe'emeh, een academicus die zowel ouders van Syrië-strijders als teruggekeerden begeleidt. Voor zijn onderzoek naar de beweegredenen van Syrië-strijders trok hij vorig jaar zelf naar het front en ook nu nog houdt hij contact met Vlaamse jihadisten daar. "Het was een van hen die mij de boodschap van Nouamane bezorgde met de uitdrukkelijke vraag om die naar buiten te brengen. Ik heb daarover getwijfeld, maar toch besloten om het te doen."

Wat AlDe'emeh over de streep trok, is dat de boodschap zich ook uitdrukkelijk tot moslimjongeren in België richt. "Jullie zijn de slapende leeuwen die moeten ontwaken en elke ongelovige op straat afslachten", klinkt het naar hen. AlDe'emeh zegt zeker te zijn dat een meerderheid onder de Belgische moslims daar absoluut geen oren naar heeft. "Maar de kans is reëel dat enkelingen wel naar geweld zullen grijpen en daarom wil ik duidelijk maken wat IS hiermee beoogt."

Volgens AlDe'emeh probeert de terreurgroep niet alleen om België te treffen, maar stuurt ze tegelijk op tweedracht in onze samenleving aan. "IS heeft niet liever dan dat de moslimhaat oplaait, dat er varkenskoppen naar moskeeën worden gegooid of dat die zelfs in brand worden gestoken. Zo kan ze westerse moslims vertellen dat zij hier niet veilig zijn en ze beter ook vertrekken naar het kalifaat. Eigenlijk zijn islamhaters objectieve bondgenoten van IS."

AlDe'emeh heeft altijd gepleit tegen overdreven repressie en noemde het proces tegen Shariah4Belgium destijds een politiek spektakel. "Ik blijf geloven dat er evenwicht moet zijn tussen preventie en repressie", zegt hij nu. "Maar we moeten wel beseffen dat elke IS-strijder die uit Syrië terugkeert foute plannen kan hebben. Dat zij opgepakt worden, stoort me niet zo. De overheid moet duidelijk maken dat al wie zich bij IS aansluit, niet zomaar kan terugkeren. Dan weten de vertrekkers tenminste waar het op staat. Want ik denk zelfs dat we het gevaar van IS nog zwaar onderschatten."

Moeder eerst ingelicht

De eerste die Montasser AlDe'emeh over de dreigboodschap heeft ingelicht, is de moeder van auteur Abdellah Nouamane. "Zij is kapot van wat haar zoon verkondigt, dat wil ik onderstrepen", zegt hij. "De families van Syrië-strijders worden al te vaak ook scheef bekeken, terwijl zij niets te maken hebben met al die misdaden en eigenlijk ook slachtoffers zijn."

Moeder Nouamane heeft het al zwaar te verduren gehad. Zo kreeg zij in september te horen dat haar zoon was gesneuveld - een bericht dat medestrijders hadden verspreid en zo ook in de krant geraakte, maar achteraf niet bleek te kloppen. Geweten is intussen wel dat Nouamane een tijdje geleden zwaargewond is geraakt in de strijd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234