Dinsdag 24/05/2022

BHV stimuleert Franstalig front in Brusselse rand

In Wemmel, de enige faciliteitengemeente in de Brusselse rand met een Vlaamse burgemeester, verenigen de Franstalige partijen zich om op 8 oktober ook daar de tricolore sjerp in de wacht te slepen. Het initiatief is tekenend voor de hardere communautaire verhoudingen in en om de hoofdstad.

Door Gorik Van Holen

Brussel l In de nasleep van de BHV-crisis en met een zware communautaire ronde in het vooruitzicht verstarren de verhoudingen in de rand. 'Hier zijn het vooral de Franstaligen die radicaliseren', vinden Luc Van Biesen (VLD) en Eric Van Rompuy (CD&V).

Het fenomeen is niet nieuw: om de Franstalige stemmen in de rand rond Brussel maximaal te verzilveren, vormen de Franstalige partijen een front. Naarmate de rand verfranste, slaagde die Union des Francophones (UF) erin om de historische machthebbers, vaak tweetalige burgemeesters met een stevige 'autochtone' achterban, buiten te werken. Ook op 8 oktober zal de kiezer in de overgrote meerderheid van de gemeenten in de rand op het UF kunnen stemmen.

Zelfs in Wemmel, de enige faciliteitengemeente met een Vlaamse burgemeester, is er een Franstalige eenheidslijst gevormd. De afgelopen 42 jaar stonden de Franstalige partijen gewoon mee op de 'Lijst van de Burgemeester', een tweetalige formatie onder aanvoering van Jos Geurts, die vanaf 2000 opgevolgd werd door ex-topscheidsrechter Marcel Van Langenhove. Nu ziet alleen nog de PRL heil in een tweetalige lijst met de VLD en enkele onafhankelijken. De andere Vlaamse partijen proberen al langer om de kiezer samen een alternatief te bieden. PS, cdH, FDF en zelfs Ecolo mikken nu op de Franstalige stemmen.

De reden van de scheiding: Brussel-Halle-Vilvoorde. In de nasleep van de bitse communautaire discussies van vorig jaar ontstond er onenigheid binnen de meerderheid. Niet tussen Vlamingen en Franstaligen, maar tussen de Franstalige partijen onderling, luidt het in Wemmel. Vooral het idee van Steve Stevaert om de faciliteiten in Wemmel op te doeken in ruil voor Franstalige toegevingen elders zorgde voor strubbelingen.

"We beseften plots dat het niet ondenkbaar is dat we de faciliteiten verliezen", zegt lokaal Ecolo-voorman Robert De Lille. "De PRL verdedigt ze niet hard genoeg. Hun houding is nogal ambigu." Ook het verdwijnen van Geurts, van oudsher de kapitein die de troepen samenhield, speelt natuurlijk een rol. "Geurts verdedigde de faciliteiten", zegt De Lille. "Van Langenhove is daar minder toe geneigd."

En dus zijn de Franstaligen niet langer geneigd een Vlaamse burgemeester aan de macht te houden. "Meer dan de helft van de inwoners is Franstalig", zegt Alain De Brouwer (cdH). "Logisch toch dat we meer Franstalige gemeenteraadsleden willen? Op de Lijst van de Burgemeester haalden we amper negen verkozenen op 23."

Van Rompuy ziet een parallel met andere gemeenten in de rand. "Ook in Kraainem en Wezembeek-Oppem had je tweetalige burgemeesters. De Franstalige eenheidslijsten hebben hen gewipt, en nu voelen ze dat zoiets ook in Wemmel mogelijk is."

Volgens VLD-Kamerlid en Kraainems gemeenteraadslid Luc Van Biesen spelen ook de nationale partijhoofdkwartieren een rol in de rand. "Philippe Moureaux (PS) en Olivier Maingain (FDF) hebben zich persoonlijk gemoeid met de lokale lijstvorming", zegt hij. "Je merkt duidelijk een radicalisering aan Franstalige kant." Van Rompuy deelt die mening. "BHV bracht de Franstalige partijen dichter bij elkaar. Ook de samenwerking wordt almaar meer van bovenaf gepusht."

"Maar er is ook een tegengestelde trend", zegt Van Biesen. "In Kraainem en Wezembeek-Oppem komen alle Vlaamse partijen samen op, weliswaar zonder het VB. Maar we hebben ook acht Franstaligen en vier Europeanen op de lijst. Uiteindelijk gaan gemeenteraadsverkiezingen over een goed lokaal bestuur, niet over communautaire twisten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234