'Bezuinigingen zijn cultureel vandalisme'
BRUSSEL
Zestig internationale theatermakers en kunstenaars spreken zich in een open brief fel uit tegen de cultuurbezuinigingen in Nederland. De 'dramatische' besparingsronde brengt niet alleen de Nederlandse maar ook de Europese cultuur schade toe, zeggen ze.
Het zijn niet de minsten die een vuist maken tegen de bezuinigingen van circa 200 miljoen euro per jaar die de Nederlandse cultuursector vanaf 2013 te incasseren krijgt. Gereputeerde theaterinstellingen als het Festival van Avignon en de Salzburger Festspiele, evenals The Public Theater uit New York en de Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz steunen het protest. Maar ook theaterdirecteur Peter Sellars en dansers en choreografen als William Forsythe, Sasha Waltz, Jérôme Bel en operaregisseur Jossi Wieler formuleerden hun grieven mee in een open brief aan de Nederlandse Tweede Kamer en aan staatssecretaris Halbe Zijlstra. Die brief kwam er op initiatief van Mark Ball, artistiek directeur van het Londen International Festival of Theatre, in overleg met de Nederlandse theatermaker Dries Verhoeven.
Volgens de ondertekenaars zijn de bezuinigingsplannen niets meer of minder dan 'cultureel vandalisme'. Want de aangekondigde bezuinigingen op de kunsten zullen niet enkel onherstelbare schade toebrengen aan de Nederlandse culturele sector, ook de internationale kunstwereld zal er zwaar onder lijden. "Ze zullen een catastrofale impact hebben op de ecologie van de Nederlandse kunsten, en op publiek en gemeenschappen in Nederland en daarbuiten."
De zestig ondertekenaars, onder wie ook Vlamingen Frie Leysen (Europa-Berliner Festspiele 2012) en Christophe Slagmuylder van Kunstenfestivaldesarts, wijzen erop dat de "rijke en diverse Nederlandse culturele sector sinds jaar en dag garant staat voor Europese excellentie". Nederlands uitstekende reputatie op het gebied van de podiumkunsten komt er "door het vaak innovatieve en gedurfde werk van onafhankelijke kunstenaars en kleine en middelgrote productiehuizen". Die groepen en initiatieven zullen door de bezuinigingen het hardst geraakt worden. In Zijlstra's plannen blijft er alleen structurele subsidie over voor acht grote stadsgezelschappen. "Het effect van de korting van het theaterbudget met 56 procent en de begroting voor dans met 40 procent, zal dramatisch zijn."
Daarnaast vergeet de staatssecretaris dat hun inspirerende werk te zien is in theaters, festivals en culturele locaties over de hele wereld. De briefschrijvers begrijpen trouwens wel dat er bezuinigd moet worden, maar vinden de bezuinigingen buiten proportie.
Protestmarathon
De Nederlandse kunstsector protesteert komend weekend met een 'Mars der Beschaving' tegen bezuinigingen, "een laatste noodkreet". De protestmarathon begint zondagmiddag in het museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. 's Avonds trekt de mars van Rotterdam naar Den Haag. Rond middernacht komt de karavaan aan in Den Haag, waar maandagochtend op diverse locaties en in Haagse theaters de protesten doorgaan. In de Tweede Kamer vindt dan maandagavond het laatste debat plaats over het voorgestelde cultuurbeleid.