"Bezuinigingen bij Defensie verlagen nucleaire drempel"
De Europese krijgsmachten zijn de laatste decennia zo uitgehold dat de nucleaire afschrikking helemaal terug is. Dat zegt de stafchef van de Nederlandse krijgsmacht Tom Middendorp.
Verkeerde interpretaties in Oost-Europa kunnen heel snel tot een conflict leiden. Dat besluit de topman van de Nederlandse strijdkrachten Tom Middendorp.
Hij kaart in Elsevier de jarenlange besparingen aan bij het leger in West-Europa. Volgens Middendorp kan de flitsmacht van de NAVO de Russische dreiging niet beantwoorden met conventionele wapens.
"De afschrikking met conventionele wapens is verminderd", verduidelijkt Middendorp. "De snelle flitsmacht vangt dat niet op." Daarom pleit hij om de atoomtaak in leven te houden, maar in de Nederlandse Tweede Kamer ijveren politici om die taak te laten uitdoven.
undefined
Een woordvoerder van het Nederlands leger nuanceert in De Telegraaf de uitspraken van Middendorp in het weekblad. "Afschrikking is een belangrijke functie van het militair optreden", zegt hij. "Een adequate conventionele krijgsmacht binnen de alliantie is daarvoor van belang. Daarmee is niet gezegd dat het nu aannemelijker is dat op atoomwapens moet worden teruggevallen."
"Het strategisch plan geeft dan ook geen aanwijzing van een wijziging van het Belgisch veiligheids- en defensiebeleid in het domein van afschrikking in het kader van de collectieve defensie", klinkt het bij minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). "Dergelijke beleidslijnen bespreken en stemmen wij ook altijd binnen het kader van de NAVO af."
undefined