Dinsdag 07/07/2020

Update

Bezorgdheid om nieuw financieringsplan mindervaliden

Beeld PHOTO_NEWS

Ruim 200 mensen uit de sector begeleid wonen hebben actie gevoerd aan het Martelaarsplein in Brussel. Zij vrezen dat een groep van personen met een lichte mentale handicap uit de boot zal vallen in het nieuwe financieringssysteem voor personen met een handicap. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen noemt die vrees ongegrond. Samen met minister-president Kris Peeters had hij een gesprek met de actievoerders. Daarin is afgesproken dat de betrokken diensten betrokken zullen worden bij de verdere uitwerking van het decreet.

Het Vlaams Parlement zette enkele weken geleden het licht op groen voor een nieuw systeem van financiering voor personen met een handicap. Dat voorziet in een getrapte vorm van ondersteuning. Iedereen met een erkende handicap en een ondersteuningsnood krijgt recht op een basisondersteuningsbudget (BOB). Hoe hoog dat BOB zal zijn, is nog niet bekend. Wie meer ondersteuning nodig heeft, komt in aanmerking voor een voucher of een cash bedrag waarmee hij/zij zelf zorg kan inkopen, bijvoorbeeld in een voorziening.

Maar de Federatie van Diensten voor Begeleid Wonen (FDBW) - dat zijn diensten die onder meer mobiele en ambulante ondersteuning aanbieden - vreest dat een bepaalde groep van personen met een lichte handicap uit de boot zal vallen.

'Vergeet-me-nietje'
"Wij zijn niet tegen het decreet, wij vrezen vooral dat een bepaalde groep van mensen met een lichte mentale handicap niet in aanmerking zal komen voor dat basisondersteuningsbudget", zegt Bert Blancke, directeur van de vzw Mobilant. "Wij vrezen dat circa 50 procent van die mensen uit de boot zal vallen en geen basisondersteuningsbudget zal krijgen", vult Ingrid van Tilburg, voorzitster van de koepelfederatie, aan.

In hun actie 'Vergeet-me-nietje' op het Martelaarsplein riepen de actievoerders de politieke partijen op rekening te houden met de noden van die doelgroep. Politici van verschillende partijen waren uitgenodigd voor de actie. Vertegenwoordigers van sp.a, Groen en Open Vld beloofden rekening te houden met de zorg van de sector. N-VA was ook uitgenodigd, maar bleef afwezig.

"Geen stap achteruit"
Voor CD&V namen minister van Welzijn Jo Vandeurzen en minister-president Kris Peeters het woord. Vandeurzen probeerde de sector meteen gerust te stellen. "Jullie bezorgdheden zijn opgenomen in het nieuwe decreet. Wij nemen geen besluiten waardoor de ondersteuning voor bepaalde groepen verder af zal zijn dan voordien. Dit nieuwe decreet is geen stap achteruit, maar een stap vooruit voor iedereen die ondersteuning nodig heeft", aldus Vandeurzen.

De CD&V-minister voegde er ook aan toe dat mensen die nu een beroep doen op thuisbegeleiding bovendien niet per definitie uitgesloten zijn van een persoonsvolgend budget (trap 2). Een delegatie van actievoerders had een kort onderhoud met Vandeurzen en Peeters. Daarin werd afgesproken dat de diensten voor begeleid wonen betrokken zullen worden in de verdere concrete uitwerking van het decreet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234