Woensdag 31/05/2023

NieuwsBrussel

Bezorgdheid om lage vaccinatiegraad in Brussel: kwart minder 85-plussers gevaccineerd dan in Vlaanderen

Professor Dirk Ramaekers, voorzitter van de taskforce vaccinatie: “Vlaanderen is zeer strikt te werk gegaan in het versturen van uitnodigingen, van oud naar jong.” Beeld Illias Teirlinck
Professor Dirk Ramaekers, voorzitter van de taskforce vaccinatie: “Vlaanderen is zeer strikt te werk gegaan in het versturen van uitnodigingen, van oud naar jong.”Beeld Illias Teirlinck

In Vlaanderen heeft 89 procent van alle 85-plussers minstens één vaccindosis ontvangen. In Brussel is dat slechts 67 procent, in Wallonië gaat het om amper 68 procent. Dirk Ramaekers, voorzitter van de vaccinatietaskforce, maakt zich vooral zorgen om de lage vaccinatiebereidheid bij de Brusselaars.

Brecht Herman

Nu de oudste inwoners van ons land allemaal de kans hebben gekregen om zich te laten vaccineren, is het een goed moment om te kijken hoeveel mensen dat vrijwillig hebben laten doen. Volgens de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano is 81,35 procent van alle 85-plussers minstens deels gevaccineerd. Een mooi aantal, wetende dat zowel de regering als experts de doelstelling hebben om minstens 70 procent van de bevolking in te enten tegen het coronavirus – wellicht het percentage dat nodig is om groepsimmuniteit te bereiken.

Achter dat mooie Belgische cijfer gaan er wel grote regionale verschillen schuil. In Vlaanderen liet 89 procent zich vaccineren. In Wallonië 68 procent, in Brussel net geen 67 procent. Een bijzonder grote kloof. Ook in de leeftijdscategorie 75- tot 84-jarigen is er een kloof merkbaar. Wellicht wordt die nog groter, wetende dat het vaccineren van die groep in Vlaanderen nog bezig is, maar dat ze in Brussel op dinsdag al begonnen zijn met het vaccineren van risicopatiënten jonger dan 65. Met andere woorden: alles wijst erop dat Brusselaars en Walen minder staan te springen om zich te laten vaccineren dan Vlamingen.

Van oud naar jong

Professor Dirk Ramaekers, voorzitter van de taskforce vaccinatie, panikeert nog niet. “Vlaanderen is zeer strikt te werk gegaan in het versturen van uitnodigingen, van oud naar jong. In Brussel en Wallonië hebben ze sneller de grotere (en jongere; red.) groepen uitgenodigd. Wat Wallonië betreft verwacht ik dat de uiteindelijk vaccinatiegraad niet veel zal verschillen van die in Vlaanderen maar om Brussel ben ik wel bezorgd. De vaccinatiebereidheid is daar momenteel slecht.”

De Brusselse Gezondheidsinspectie kan er niet precies de vinger op leggen waarom relatief weinig 85-plussers zich hebben laten vaccineren. “We denken dat vooral mensen die thuis wonen en minder vlot te been zijn, zich niet hebben laten inenten”, zegt woordvoerster Fatima Boudjaoui. “Vanaf maandag 12 april zetten we daarom mobiele teams in die mensen thuis gaan vaccineren. Via de huisarts wordt bepaald wie daarvoor in aanmerking komt.”

‘Reden tot bezorgdheid’

Het lijkt weinig waarschijnlijk dat de mindere mobiliteit van 85-plussers de enige reden is voor het grote verschil in vaccinatiegraad met Vlaanderen. Eerder bleek ook in de Brusselse woon-zorgcentra het vaccin-enthousiasme beperkt te zijn. “Het is belangrijk om de vaccinatiegraad overal zo hoog mogelijk te krijgen, want alle gewesten staan in verbinding met elkaar. Brussel is geen geïsoleerd gebied. Dus ja, er is reden tot bezorgdheid”, aldus Ramaekers.

Vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) ziet het glas halfvol en denkt dat de vaccinatiebereidheid in Brussel en Wallonië de komende weken en maanden zal toenemen. “We zitten nu in een ongelooflijke versnelling en je voelt het enthousiasme bij de bevolking in Vlaanderen toenemen: dat hebben de wachtrijen voor de reservelijst ook aangetoond. Ik hoop – en ik reken er eigenlijk wel op – dat dat enthousiasme overwaait naar Brussel en Wallonië. Wie al gevaccineerd is zal ook aan anderen vertellen dat de vaccinatiecentra goed georganiseerd zijn en dat het dus allemaal wel meevalt. Bovendien duiken er hoe langer hoe meer wetenschappelijke gegevens op die bewijzen dat de vaccins niet alleen de gevaccineerde zelf beschermt maar ook de verspreiding van het virus vermindert. Voor wie nog twijfelt om zich te laten vaccineren kan dat een extra motivatie zijn: je beschermt niet enkel jezelf maar ook de mensen rondom jou.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234