Vrijdag 12/08/2022

Bezorgde Nederlandse pluimveearts daagt landbouwminister voor de rechter

Experts stellen dat besmetting sowieso naar Europa kan komen via trekvogels

Vogelgriep verspreidt zich verder over Rusland en Centraal-Azië

De vogelgriep breidt snel uit. In toenemende mate in Siberië en nu ook in Kazachstan en Mongolië sterven vogels aan het dodelijke H5N1-virus. Een menselijke variant kan een pandemie veroorzaken en de opmars van het virus baart experts zorgen. Een Nederlandse pluimveearts daagt zelfs de landbouwminister voor de rechter. 'De dreiging neemt toe, de minister moet verplichten pluimvee binnen te houden', zo zegt hij.

Brussel

Eigen berichtgeving

Barbara Debusschere

De teller stond gisteren plots op 8.347. Dat is het aantal vogels dat in Rusland al geveld werd door de vogelgriepepidemie. Dinsdag stond de teller nog op 5.580, maar sinds gisteren, zo meldt het Russische ministerie voor Noodzaken, weten we zeker dat het virus alsmaar meer vogels doodt.

Het H5N1-virus zorgde in Zuidoost-Azië al voor ruim 200.000 dode vogels en 55 dode mensen en het ziet er steeds meer naar uit dat het virus via trekvogels aan een reis rond de wereld begonnen is. Experts vrezen niet alleen een ravage in de pluimveesector. Er zijn almaar meer aanwijzingen dat het H5N1-virus snel verandert en van vogels op mensen wordt overgedragen, mogelijk zelfs van mens op mens, zo zeggen virologen.

Wellicht via wilde eenden of andere trekvogels migreerde het virus vanuit Azië naar Rusland. Ondanks allerlei maatregelen, zoals massale slachtingen in Siberië, rukt het virus nu ook daar steeds meer op. De epidemie ontstond midden juli in Siberië, in de streek van Novosibirsk. Ook in de regio's Altai en Tyumen richt het virus nu schade aan.

Het Russische ministerie van Noodzaken wijst erop dat de recentste dode vogels gevonden zijn in de regio's Omsk en Kurgan, langs de grens met Kazachstan. In Kazachstan zelf heeft het ministerie van Landbouw bevestigd dat er dode vogels gevonden zijn die besmet waren met het H5N1-virus. In het noorden is een quarantaineprocedure opgestart.

Mongolië wordt voor het eerst geconfronteerd met vogelgriep. Tachtig trekvogels zijn er door het virus gedood, zo meldt de Food and Agriculture Organisation van de VN. Het gaat om zwanen, eenden, ganzen en andere wilde trekvogels. Of het om de H5N1-variant gaat, is voorlopig nog niet duidelijk. Mongolië plant in ieder geval om 200.000 stuks pluimvee in te enten tegen vogelgriep.

Dat het virus ook in de aangrenzende landen Kazachstan en Mongolië opduikt, is volgens experts onrustbarend. De EU heeft zaterdag een verbod op pluimvee uit Rusland en Kazachstan aangekondigd. Sommigen Russische specialisten stellen echter dat de besmetting sowieso via de migrerende vogels naar Europa kan komen. En Bernard Vallat, directeur-generaal van het Parijse centrum dat wereldwijd richtlijnen opstelt voor dierengezondheid, zei vorige week: "Er bestaat geen twijfel over dat die dieren richting Europa trekken."

Vooral in Nederland is de ongerustheid groot. Pluimveearts Plantema daagt er de minister van Landbouw Veerman zelfs voor de rechter. "Alle scharrelende kippen in ons land moeten onmiddellijk naar binnen. Gebeurt dat niet, dan zullen mens en dier sterven aan vogelgriep", zo stelt de man in De Telegraaf.

Plantema spant een kortgeding aan tegen Veerman. Plantema eist daarbij dat de minister pluimveehouders verplicht hun pluimvee 'op te hokken'. Op die manier worden ze beschermd tegen mogelijk met H5N1 besmette trekvogels die over Nederland vliegen en besmette uitwerpselen laten vallen.

"Nederland staat aan de vooravond van een ramp. Iedereen in de pluimveesector is ervan overtuigd dat besmette trekvogels hier neerstrijken en het vogelgriepvirus verspreiden. Het is een tikkende tijdbom. Er gaan doden vallen", zegt de pluimveearts.

Hij is daarmee niet de enige in de Nederlandse pluimveesector die alarm slaat. "Nederland heeft niet alleen behoorlijk wat loslopend pluimvee, ze hebben ook een groot trauma van de vogelpest. Bovendien weten we dat de trekvogels een stuk van Nederland overvliegen", verklaart Wouter Wytynck, secretaris van de afdeling Pluimvee bij de Belgische Boerenbond. Vooralsnog blijven de Nederlandse scharrelkippen echter buiten rondlopen.

Ook de Belgische pluimveesector is alert. "De trekvogels komen ook hierheen. Naast heel wat hygiënische maatregelen is een ophokmaatregel ook hier wenselijk", aldus Wytynck.

Pascal Houbaert, woordvoerder van het Federaal Voedselagentschap wijst er dan weer op dat "zo'n maatregel niet efficiënt is. Je zou de vogels dan de hele tijd binnen moeten houden, want zelfs als de trekvogels weer weg zijn, blijft het besmettingsgevaar bestaan."

Ondertussen proberen wetenschappers de routes van de trekvogels te specificeren. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in China wilde vogels laten merken, zodat hun routes preciezer gevolgd kunnen worden. Vooral de eenden zijn problematisch omdat zij enorme routes afleggen en mogelijk het virus dragen, maar er niet aan sterven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234