Zondag 20/06/2021

'Bezoekersaantallen minder belangrijk'

'Of het Muziekforum nu 150.000, 200.000 of 250.000 bezoekers haalt, is een discussie van tweede orde. Eerst moet een inhoudelijk debat gevoerd worden en moet nagegaan worden of men dit idee wel interessant vindt', meent Daan Bauwens van het Muziekforum. De provincie en stad Gent hopen wel dat het er komt, maar het moet haalbaar zijn. En daarover twijfelt de provincie Oost-Vlaanderen.

Gent / Van onze medewerkster

Chung Tsey Chow

Uit de haalbaarheidsstudie van professor Guido De Brabander blijkt dat het weinig waarschijnlijk is dat het Muziekforum de kaap van 250.000 bezoekers haalt. Dat resultaat verwondert bestendig afgevaardigde voor cultuur van de provincie Oost-Vlaanderen Jean-Pierre Van Der Meiren niet. "Ik heb nooit geloofd in het cijfer van 250.000. Dat is voor een stad als Gent gigantisch hoog", vindt Van Der Meiren. Voor hem bracht de studie geen nieuwe gegevens naar boven, maar wel veel vragen. "Als het bezoekersaantal niet wordt gehaald, wie legt dan de tekorten bij? Wat is de bijdrage van de overheden?", vraagt Van Der Meiren zich af. De provincie blijft bereid om 500 miljoen frank te geven voor de bouw van het Forum, maar wil meer zekerheden met betrekking tot de exploitatiekosten. "We engageren ons niet als we niet weten waar het ons brengt", zegt Van Der Meiren. De provincie vreest dat de kosten de pan uit zullen rijzen en dat zij daar mee voor zullen opdraaien. Het stadsbestuur van Gent wil pas een standpunt innemen nadat het de studies doorgenomen heeft.

Daan Bauwens, de assistent van Gerard Mortier bij de vzw Forum die de plannen voor het Muziekforum uittekent, blijkt optimistisch, ondanks de resultaten van de haalbaarheidsstudie van professor Guido De Brabander. "We blijven absoluut geloven in de 250.000 bezoekers", zegt hij. "De studie ging uit van een statisch gegeven en hield geen rekening met de evoluties en tendensen. Het maakt een vergelijking met de aantrekking van bestaande cultuurhuizen. Wij willen komen tot een totaal nieuw concept op cultureel vlak. Het effect daarop zal helemaal anders zijn. Als volgens de studie het verwachte bezoekersaantal, zelfs in het slechtste geval, nu al hoger ligt dan de bestaande Vlaamse instellingen, dan starten we al goed. We worden zelfs succesvoller ingeschat dan de bestaande centra. Daarnaast waren niet alle gegevens aanwezig. Zo kan de studie geen cijfer plakken op het aantal te verwachten bezoekers voor de geplande filmthemaweken, omdat die nog niet bestaan. Dat betekent dat de inschatting alleen maar hoger kan liggen. We kunnen dus nog beter scoren dan de cijfers die nu worden weergegeven in de studie." Hoewel Bauwens ook kritiek heeft op de studie, vond hij het werk zinvol. "Er zijn weinig gebouwen in ons land waar zoveel studiewerk aan voorafging", lacht hij. "Door deze oefeningen te maken is een aantal sterke en minder sterke kanten van het project naar boven gekomen. Met de afrondingen van de studies staat nu de arena open voor een publiek debat over het Muziekforum. Wij willen kunst en cultuur samenbrengen in een architecturaal hoogstaand gebouw en dat toegankelijk maken. Hoeveel bezoekers het lokt, is van tweede rangorde. De drie overheden moeten eerst nagaan of ze effectief interesse hebben voor het project. Zij zullen keuzes moeten maken."

Cultuurbeleid

Oost-Vlaanderen wil meer zekerheid over exploitatiekosten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234