Zondag 27/11/2022

Bezige Bijeenkomst

Nog een keer treden de auteurs van De Bezige Bij Antwerpen samen in de spots. In februari zwaaien ze hun uitgeverij uit in de Gentse Vooruit en in Amsterdam. 'Geen begrafenis, wél een huldebetoon.'

Het was een koude douche voor de Vlaamse uitgeverswereld, zo vlak voor de recente Boekenbeurs. Het nieuws dat De Bezige Bij Antwerpen zou worden geïntegreerd in de Amsterdamse moederuitgeverij zorgde eind oktober voor verontwaardiging. Zeker omdat de auteurs het nieuws over de herstructurering bij WPG grotendeels via de media moesten vernemen. De Bezige Bij Antwerpen bleek niet langer als aparte entiteit levensvatbaar. Uitgever Harold Polis mocht aanblijven als 'talentscout', maar bedankte feestelijk voor het aanbod.

Nu willen de auteurs uit het Antwerpse fonds nog een laatste keer 'en bloc' voor het voetlicht treden, "in het bezielde verband van de teloorgegane uitgeverij". Op 14 februari vormen een veertigtal schrijvers in de Gentse Vooruit een soort ereparade. 'Hoger honing' heet het initiatief, naar de woorden van Jeroen Brouwers. "Geen begrafenis, wel een hulde aan een fonds dat het beste van de Belgische letteren verzamelde", luidt de baseline. Onder meer Bart Van Loo, Joost Vandecasteele, Delphine Lecompte, Ann De Craemer, Johan De Boose, Stijn Vranken en Michael Vandenbril treden aan. De organisatie ligt in handen van een vierspan: Gaea Schoeters, Marc Reugebrink, Geertrui Daem en Jeroen Theunissen.

"Na het pijnlijke nieuws was er tussen de auteurs al een intens onderling contact", zegt dichter Michaël Vandenbril. "Heel snel rees het idee om samen een literaire avond te organiseren. Daarop moesten alle verschillende stemmen van De Bezige Bij Antwerpen nog eens luid weerklinken". 'Hoger honing' wil een staalkaart tonen uit het rijk gestoffeerde fonds van de uitgeverij, met zelfs oog voor voorloper Meulenhoff/Manteau.

"Het is vooral niet de bedoeling om een klaagzang af te steken", zegt schrijver Jeroen Theunissen. "Een veertigtal auteurs stelt via korte interventies een fragment uit hun oeuvre voor. Met beeldmateriaal en Gerda Dendooven en ZAZA die live tekenen." Het evenement krijgt ook in Amsterdam een staartje en wordt op 24 februari nog eens overgedaan in De Brakke Grond. "Zodat we ook Nederland tonen wat we betekenden."

De organisatoren willen vooral nog een keer het groepsgevoel aanwakkeren. Schrijfster Gaea Schoeters: "Vooraleer De Bezige Bij Antwerpen-auteurs misschien over andere uitgeverijen versnipperd raken, is het belangrijk om nog één keer te demonstreren dat we wel degelijk een merk vormden. De Bezige Bij Antwerpen was veel méér dan zomaar wat losse, individuele auteurs. En nee, het wordt geen nostalgische avond. Maar het teloorgaan van de enige uitgesproken Vlaamse literaire uitgeverij kun je niet zomaar vergeten."

Ook francofiel Bart van Loo krijgt een prominente plaats. "Het moet een positief feest worden, geen treurzang", benadrukt ook Van Loo, een van de sterkhouders van de uitgeverij met onder meer zijn Frankrijk-trilogie en nu zijn Napoleon-boek. "Omdat het Valentijn is en het precies vijf jaar geleden is dat mijn erotische essayboek O vermiljoenen spleet verscheen, zal ik daaruit voorlezen. Er moest toch nog wat seks in de voorstelling, zeiden de organisatoren. (lacht)"

Leegloop?

Vreemd is wel dat de huldeavond niet in Antwerpen plaatsvindt. Zou dat niet logisch zijn voor de uitgeverij met haar thuisbasis in die stad? "Dat was een loutere praktische kwestie. We moesten op korte termijn een plek vinden en die was in de Vooruit royaal beschikbaar", zegt Theunissen. Of elke De Bezige Bij Antwerpen-auteur nu aan boord kan blijven bij De Bezige Bij is intussen hoogst onzeker. Joost Vandecasteele stapte al over naar Lebowski en Joseph Pearce publiceert een satire over de uitgeverswereld bij Uitgeverij Vrijdag.

"Ik ben benieuwd naar de beloftes van De Bezige Bij-directeur Henk Pröpper", zegt Michael Vandenbril. "En naar het verloop van de auteurs. Iedereen is verzekerd dat de huidige contracten gerespecteerd worden. Maar de vuurproef wordt toch hun eerstvolgende boek."

Theunissen vult aan: "Ik heb wel de indruk dat men in Amsterdam bereid is om een inspanning te doen voor de verzuchtingen van de Vlaamse auteurs, zeker nu de kwaadheid is weggeëbd. Maar elk geval ligt anders. Van mij verschijnt er dit jaar alleszins een dichtbundel bij De Bezige Bij."

Hoger honing, 14/2, 20u, Gent. www.vooruit.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234