Bezige Bij'ers buigen zich over Abou Jahjah-kwestie
Het blijft woelig in de schoot van uitgeverij De Bezige Bij over het al dan niet publiceren van het boek Pleidooi voor radicalisering van Dyab Abou Jahjah, de voormalige leider van de AEL.
Op maandag 9 mei is er een speciale bijeenkomst van Bezige Bij-auteurs om te praten over 'de onrust over de identiteit', zo meldt NRC Handelsblad. Vooral auteurs als Leon de Winter, Jessica Durlacher en Marcel Möring dreigden met opstappen als De Standaard-columnist Abou Jahjah een forum zou worden gegeven binnen de Bezige Bij.
De bijeenkomst is 'een bijzondere ledenvergadering van de Schrijversvereni-ging'. Die groepeert auteurs die minstens twee boeken bij de Amsterdamse uitgeverij hebben uitgebracht. In een brief had het bestuur van Schrijversvereniging De Bezige Bij zich uitgesproken voor publicatie van Abou Jahjah.
Acht leden hebben nu om de extra vergadering gevraagd. Die handelt 'niet alleen over principes en fundamenten, maar ook wat daarvan de consequenties zijn', aldus de uitnodiging.
De Bezige Bij-directie handhaaft voorlopig de publicatie.
Paul van Ostaijen geëerd met dubbeltentoonstelling
Schrijver en dichter Paul van Ostaijen (1896-1928) krijgt in Antwerpen een dubbeltentoonstelling. Tussen 7 en 14 mei wordt hij herdacht vanwege zijn debuut Music-Hall, dat in 1916 verscheen. Verzamelaars en fans stellen er hun handschriften, brieven, foto's, schilderijen, filmpjes en boeken van Van Ostaijen tentoon.
De expo rond 100 jaar Music-Hall is een samenwerking tussen het Paul van Ostaijengenootschap, de Vere-niging van Antwerpse Bibliofielen en boekhandel De Slegte. Veel van het ma-teriaal is nooit eerder tentoongesteld. In de marge van de tentoonstelling vinden er ook filmprojecties, optredens en lezingen plaats van onder anderen Peter Holvoet-Hanssen, Matthijs de Ridder, en Kris Humbeeck. Burgemeester Bart De Wever opent de festiviteiten. Het decor is boekhandel De Slegte op de Wapper en Huis La Strada van het Onze-Lieve-Vrouwecollege.
De organisatoren speuren ook naar bijkomend uniek materiaal van Van Ostaijen. Zo is het originele handschrift van Music-Hall spoorloos. Wie tips heeft over het lot van dat document of an-der verdwenen of vergeten materiaal, kan mailen naar gezocht@-deslegte.be.
►Uit cijfers van de Amerikaanse uitgeversvereniging blijkt dat de verkoop van gedrukte boeken in de VS in 2015 een stijging liet optekenen van 0,8 procent ten opzichte van 2014. Luisterboekdownloads en paperbacks doen het goed, maar hardbacks en digitale boeken krijgen klappen. E-books gaan met maar liefst 9,5 procent achteruit, meldt Boekblad.
►De Engelse schrijfster Jenny Diski is de voorbije week op 68-jarige leeftijd overleden in Londen. Ze schreef romans, essays en verhalen. Vorige week verschenen haar memoires In Gratitude, over haar leven sinds ze in 2014 de diagnose 'longkanker' kreeg. Diski debuteerde in 1986 met Nothing Natural, haar boeken verschenen in het Nederlands bij uitgeverij Atlas Contact.
►Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) heeft zijn jaarverslag 2015 online gezet, gezien het naar eigen zeggen "veel belang hecht aan transparantie omdat we werken met gemeenschapsgeld". Het bevat een 140 pagina's lang gedetailleerd overzicht van hun activiteiten en subsidies in het afgelopen jaar. Te downloaden via vfl.be
►De Anna Bijns Stichting stopt met de uitreiking van de literaire Anna Bijns Prijs, die uitsluitend voor vrouwelijke auteurs was bestemd. De organisatie zal wel in Amsterdam lezingen blijven organiseren "waarin ruimte gegeven wordt aan (internationale) nieuwe vrouwelijke stemmen in de literatuur".
De laatste winnares van de Anna Bijnsprijs, goed voor 10.000 euro, was de Nederlandse Maria Barnas met haar dichtbundel Jaja de oerknal.
►In de Iraanse hoofdstad Teheran opent over twee maanden de grootste boekwinkel ter wereld, aldus Mahmoud Salehi, hoofd van de afdeling cultureel erfgoed in Iran. De winkel moet een ongelooflijke 45.000 vierkante meter groot worden. Daarmee verspeelt New York City zijn record van (de inmiddels gesloten) Barnes & Noble- vestiging (14.000 m2).
►Charlotte Mutsaers huurt al jaren een huis in Oostende en houdt van de Belgische kust, vertelt ze in NRC. "Veel mensen vinden de Belgische kust lelijk door de vele appartementencomplexen", zegt de Nederlandse schrijfster en kunstschilderes. Ik niet. Onderin die gebouwen zitten allerlei brasseries, restaurants en winkeltjes. Het niveau van toeristen is stukken beter dan in Amsterdam, mede doordat er geen coffeeshops zijn.'
►Naar aanleiding van zijn nieuwe roman Moedervlekken spreekt Arnon Grunberg zich in Humo uit over zelfmoord: "Persoonlijk zou ik ook altijd proberen een alternatief te bieden voor zelfmoord, hoe hopeloos het vaak ook is. De ervaringen met de nachtdienst in Rotterdam hebben me daarin gesterkt. Ook nu mijn moeder er niet meer is, voel ik het zo aan dat de verplichting om te blijven leven er niet echt minder om is."
►In haar boek Roaring Nineties blikt schrijfster en filosofe Jannah Loontjens terug op haar nomadische jeugd. Loslaten is daardoor voor haar een noodzakelijke levensstrategie geworden. "Je moet natuurlijk niet doorslaan, maar ook in een relatie moet je de ander kunnen loslaten. Juist in die geschapen vrijheid kun je samenzijn", stelt Loontjens op filosofie.nl
► Cornelia Van Lierop schreef een geestig boek over de menopauze, Fleur van Groningen illustreerde het. 'Glijmiddel', over opvliegers en andere ongemakken tijdens 'De Grote Droogte', ligt een dikke week in de winkel, is het tweede best verkochte boek in Vlaanderen en is al toe aan een tweede druk.