Zaterdag 04/02/2023

Bewoners reageren bitter op zoveelste overstroming in Somme-vallei

Brussel / Abbeville

Eigen berichtgeving

'Het is het Canal du Nord dat ons overspoelt, om te vermijden dat de Parijzenaars overspoeld worden", zegt Marie-Thérèse Delarue, een inwoonster van het overstroomde Noord-Franse stadje Abbeville, in de krant Libération. Het gerucht gaat dat het overtollige water van de Seine via het kanaal naar de Somme wordt gestuwd opdat Parijs niet zou overstromen. Toen hij bij zijn bezoek aan het getroffen gebied de roddels de kop wou indrukken, werd premier Lionel Jospin flink uitgejouwd.

De Somme-vallei beleeft dezer dagen de derde overstroming in minder dan twee jaar tijd. Meer dan vijftig gemeenten zijn gedeeltelijk onder water gelopen en 679 mensen dienden uit hun huizen geëvacueerd. In Abbeville zijn drie wijken volledig van de buitenwereld afgesloten. Het station is in een zwembad veranderd en veel wegen zijn afgesloten.

Het gerucht dat het water uit Parijs komt, is erg hardnekkig. Premier Jospin slaagde er maandag niet in de gemoederen te bedaren door te zeggen dat "slechts een geringe hoeveelheid water" van het kanaal naar de Somme is gevloeid. Ook de prefect van het Somme-departement, Daniel Cadoux, probeerde een aannemelijker verklaring te geven: "Het hydraulisch systeem van de vallei met haar vochtige zones dat ons vroeger beschermde, overmant ons nu."

In maart viel er in de regio 170 liter water per vierkante kilometer, terwijl het gemiddelde 55 liter is. De overvloedige neerslag heeft ervoor gezorgd dat het waterpeil in de vele moerassen en vennen aan de oever van de Somme serieus steeg. Plassen werden meren die zich uitstrekken tot in de bewoonde zones. De grootste boosdoeners zijn echter de ondergrondse waterbekkens. Die liepen helemaal vol en spuwen nu hun water naar boven.

Maar ook de zee speelt een rol. Bij vloed loopt het zeewater bij Saint-Valéry-sur-Somme het kanaal in. Bij hoogtij moeten de sluizen gesloten worden, wat ervoor kan zorgen dat het waterpeil nog maar eens tien centimeter stijgt. Daarom mogen de sluiswachters de sluisdeuren slechts korte tijd sluiten - zolang het vloed is. Baggeraar Dennis Coin geeft in Libération nog een mogelijke verklaring voor de overstromingen: "De Somme is aan het dichtslibben. De hoeveelheid slib die zich in de bedding opstapelt, zorgt dat er minder plaats is voor het water." De rivier is al bijna tien jaar niet meer schoongemaakt.

Maar wat de uitleg ook is, veel boodschap hebben de inwoners van Abbeville er niet aan. "Wanneer en in welke staat zal ik mijn huis terugzien? Binnen twee jaar zouden we het helemaal afbetaald hebben", klaagt Monique in Le Monde. Ze kon behalve haar kinderen en hond alleen haar papieren, foto's en een televisietoestel meenemen. "Ik woon hier al 53 jaar", zegt ook tuinbouwer Pierre Carrouge. "Ik heb nooit zoveel water gehad. Zestig centimeter boven mijn erwten die net gingen opkomen." (ANR)

Hardnekkig gerucht: Parijs zet Abbeville onder water om zichzelf te sparen

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234